Vatandaş, mega projelere ortak olacak

TBBM'ye sunulan kanun teklifi ile, büyük ölçekli projelere vatandaş ortaklığı modeli geliyor. Kanun teklifi ile katılım, kalkınma ve yatırım bankacılığının geliştirilmesi, kitle fonlaması ve enerji, yol gibi büyük projelerin menkul kıymetleştirilerek finanse edilmesine imkan sağlanıyor.

5411 Sayılı Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapan 40 maddelik yasa teklifi AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa Savaş ve bazı AK Parti milletvekillerinin imzasıyla Meclis Başkanlığı’na sunuldu.

Değişiklikle, kalkınma ve yatırım bankalarının da katılım bankaları gibi faizsiz fon kullandırılabilmesinin önü açılacak. İzinsiz bankacılık faaliyetlerinde kullanılan internet sitelerine erişimin engellenmesi sağlanacak. Finansal piyasalarda yaşanacak manipülatif hareketlere karşı idari para cezası getirilecek. Manipülatif işlemlerin belirlenmesinin ardından, elde edilen gelirin yüzde 5’ine kadar ceza kesilebilecek.

BANKA BİLGİLERİ SIR HALİNE GELECEK

Teklife göre, bankalarla müşteri ilişkisi kurulduktan sonra oluşan kişisel veriler ve tüzel kişilere ait bilgiler müşteri sırrı haline gelecek. Sır saklama yükümlülüğünden istisna tutulan haller haricinde müşteri sırrı ya da banka sırrı niteliğinde olan her türlü verinin, yurt dışındaki üçüncü taraflar ile paylaşılması ya da bunlara aktarılması konusunda yasaklama getirilebilecek. Ayrıca, bankaların bilgi sistemleri ve yedeklerinin yurtiçinde bulundurulması için karar alınabilecek.

VATANDAŞLAR KARDAN PAY ALABİLECEK

Proje finansmanı düzenlemesiyle büyük ölçekli projelere vatandaşların ortak olması sağlanacak. Bunun için “Projeye dayalı menkul kıymet” piyasaya sürelerek, elde edilen gelir altyapı projelerinin finansmanında kullanılacak. Vatandaşlar bu enstrümanlarla projelerden kardan pay alabilecek. Aracı kurumlar proje finansmanı kredisi verebilecek, büyük projelerdeki kredilerin menkul kıymetleştirilebilecek, bu projelerin nakit akışlarına dayalı menkul kıymet ihraç edilebilecek.

MERKEZ BANKASINA DİREKT YETKİ

Bankaların kredi, mevduat, dış ticaret, transfer, nakit yönetimi ve kredi kartı gibi tüm faaliyetlerinden aldıkları ücret, masraf ve komisyonların belirlenmesi yeniden düzenlenecek. Doğrudan Merkez Bankası’na yetki tanınacak. Kredi ve mevduat dışındaki POS komisyonları, alternatif dağıtım kanallarından yapılan işlemler ile ilgili çok şikayet gelmesi nedeniyle tüm diğer işlemler de bu kapsamda olacak.

KANUN TEKLİFİNDE ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER

- Dev altyapı projelerinin varlıkları menkul kıymetleştirilerek bu yolla projelere finansman sağlanabilecek
- Kalkınma ve yatırım bankaları faizsiz esasa göre fon kullandırılabilecek.
- Bilgi suiistimali ve piyasa dolandırıcılığı suçlarında hapis cezasının alt limiti 3 yıla çıkarılacak.
- Risk grubu yeniden tanımlanıyor.
- Nitelikli pay sahipleri ve üst düzey banka yöneticilerinin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettikleri ortaklıklar bankanın dahil olduğu risk grubunu oluşturacak.
- Türkiye Varlık Fonu işlemleri kredi sınırlamalarına tabi olmayacak.
- “Kitle fonlaması” mevzuata giriyor. Fonlama faaliyetleri için SPK’dan izin alınacak.

2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor Çorluspor 1947'nin teknik direktörüne silahlı saldırı anı kamerada Vicenzo Montella: "Bizim için rakip fark etmez"
Sonraki Haber