Vazovagal Senkop nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir?

Süper Lig'in 22. haftasında takılmar şampiyonluk için rekabate devam ediyorlar. Bu akşam saat 19.00'da Galatasaray ve Kasımpaşa'nın karşılaşması vardı. Maçın ilk dakiklarında sarı kırmızılı ekibin ünlü forveti Gomis bayıldı. Daha öncede aynı sağlık problemi yaşayan futbolcunun Vazovagal senkop rahatsızlığı ortaya çıktı. Bayılmasına sebep olan bu hastalık herkes tarafından merak edilmeye başlandı. Peki Vazovagal senkop nedir? Neden olur? Belirtilerİ nelerdir? Detaylar haberimizde...

Sarı kırmızlı ve lacivet beyazlı ekip bu akşam karşılaştı. Süper Lig'in 22. haftasında kıyasıya rekabet devam ederken takımlar 3 puanı eve götürmek istiyor. Kasımpaşa'nın evinde oynanan maçın ilk dakikalarında Galatasaray'ın Fransız forveti Gomis bayıldı. Vazovagal senkop hastalığı olan ünlü futbolcu önceden de baygınlık geçirmişti. Herkes tarfından araştırılmaya başlanan Vazovagal senkop hastalığının detaylarını sizler için topladık. Vazovagal senkop nedir? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Merak edilen tüm detaylar haberimizde...


VAZOVAGAL SENKOP NEDİR?

Vazovagal senkop veya nörokardiyojenik senkop, en sık senkop nedenidir, vagus sinirinin aktivasyonu ile ilişkilidir. Anksiyete, korku, ağrı, sıcak ve nemli ortam, uzun süre ayakta kalma gibi faktörlerle tetiklenir. Kalp hızını arttıran sempatik aktivite, duyarlı bireylerde vagal aktivasyona neden olur, kan basıncı ve nabız düşmesi sonucunda serebral perfüzyon bozulur ve senkop gelişir.

BELİRTİLERİ NEDİR?

Vazovagal senkop geçirmeden önce bir takım belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunlardır:

Ciltte solukluk
Baş dönmesi
Mide bulantısı
Tünel görme dediğimiz görme alanının daralması durumu
Soğuk soğuk terlemek
Ateş
Esneme ve uyku hali
Görmede bulanıklıklar

PEKİ SEBEPLERİ NELERDİR?

Bayılmanın çeşitli nedenleri olabilir. Vazovagal atak veya nöral aracılı senkop olarak da adlandırılan basit bayılma en sık görülen türlerdendir. Bu, çocuk ve genç yetişkinlerde daha yaygındır. Vazovagal atak, tansiyonun düşerek beyindeki kan dolaşımını azalttığı ve bilinç kaybına neden olduğu için gerçekleşir. Bir atak tipik olarak ayakta iken gerçekleşir ve çoğunlukla öncesinde hararet, bulantı, sersemlik ve göz kararması yaşanır. Senkop uzun sürerse, bir nöbeti tetikleyebilir.

Kaygı, korku, acı, yoğun duygusal stres, açlık ya da alkol veya uyuşturucu kullanımı nedeniyle basit bir bayılma yaşanabilir. Basit bayılma yaşayanların çoğunda bir kalp sorunu veya nörolojik (sinir ya da beyin) sorun olması gerekmez.

Bazı insanların vücutlarının, özellikle de yatma ya da oturma pozisyonunda iken çok hızlı bir şekilde ayağa kalktıklarında tansiyonu düzenleme şeklinde bir sorun vardır, Bu duruma postüral hipotansiyon denir ve bayılmaya neden olacak kadar şiddetli olabilir. Bu tür bayılma, yaşlılarda, yatağa düşüren uzun bir hastalık yaşayanlarda ve zayıf kas tonusu olanlarda daha yaygındır.

NASIL TESPİT EDİLİR?

Vazovagal senkop tanısı öncelikle kalp hastalıklarının ekarte edilmesini gerektirir. Bunun için şüphe duyulan bireylere EKG, EKO, egzersiz stres testi, kan testleri ve tilt table testi gibi testlerin yapılması gerekebilir.Elektrokardiyografi (EKG): Elektro bayilma olgularinin yalnizca %5’inde teshise yardimcidir. Bu yolla dogumsal ya da miyokard enfarktüsü gibi sonradan gelisen kalp hastaliklari hakkinda bilgi edinilebilir. Normal bir EKG, kardiyak kökenli bir bayilmayi siklikla ekarte ettirmekle birlikte nadir olarak Holter kayit cihazlari veya T dalga degisim testi ile de tani koyabilmekte.

Efor testi: Iskemik kalp hastaligindan süpheleniliyorsa veya ekoda darlik yaratan bir patoloji olmamasina ragmen eforla bayginlik olusmussa efor testinden faydalanarak tedaviyi düzenlemek mümkün olabilmektedir.

Biyokimyasal testler: Bu konuda da vazgeçilmezdir. Kansizlik, seker düsmeleri, endokrin rahatsizliklar, kandaki elektrolitlerin tehlikeli boyutlarda normal seviyelerin disina çikmasi veya süphe duyulan zararli madde ve ilaçlarin kan seviyelerini ölçmek amaciyla detayli kan ve idrar tahlilleri teshiste yardimci olmaktadir.

HASATLIK NEDİR?

Hastalık ya da sayrılık, beden veya zihinde meydana gelen, rahatsızlık, dert ve görev bozukluğuna yol açan belirli bir anormal duruma verilen isimdir. Kimileyin terim yaralanma, sakatlık, sendrom, semptom ve normal yapı ve fonksiyonun anormal çeşitlerini kapsayacak biçimde, geniş bir anlamda kullanılır. Ancak farklı bağlamlarda bu kavramlar farklı kategorilere girerler ve hastalık kavramı bunların yerine kullanılamaz.

TDK tanımına göre "hastalık"; "Organizmada birtakım değişikliklerin ortaya çıkmasıyla sağlığın bozulması durumu, rahatsızlık, çor, dert, sayrılık, illet, maraz, maraza, esenlik karşıtı"dır.

Sayrılıkları inceleyen bilim dalı patolojidir. Hastalıklar ın sistematik sınıflandırmasını konu edinen bilim dalı ise nozolojidir. İnsan sayrılıkları ve bunların tedavisiyle ilgilenen daha geniş bir alanı kapsayan bilim dalı ise tıptır. Birçok benzer (hatta kimi aynı) durum ve süreçler hayvanları da etkilemektedir; hayvanları etkileyen sayrılıkları inceleyen bilim dalı veteriner tıptır. Hayvanlar ve insanlar dışında, her organizma gibi, bitkiler de çeşitli süreç ve durumlardan etkilenip zarar görebilirler; enfeksiyon, besin yetersizliği veya zararlı mutasyonlar gibi. Bitkileri etkileyen sayrılıkları inceleyen bilim dalı bitki patolojisidir.

Epidemiyoloji, hastalıkların yayılışını ve salgın hastalıkları inceleyen, hastalıkların yayılmasını etkileyen çeşitli faktörleri saptayan tıp dalıdır. Ayrıca, epidemiyologlar sayrılıkların yayılmasını kontrol altına alacak ve önleyecek metotlar geliştirmeye çalışırlar. Epidemiyolojik çalışmalar sonucu sayrılıklar yayılımlarına göre endemik, epidemik veya pandemik olarak tanımlanabilir.

Endemik, bir nüfus içinde her zaman var olan bir sayrılığı tanımlar. Epidemik hızla, aniden ve beklenmedik bir şekilde yayılan ve birçok insanı etkileyen bir sayrılık olarak tanımlanabilir. Ancak terim, daha önceden tahmin edilebilecek artışları kapsamaz; örneğin kışları grip vakalarının artışı epidemik olarak tanımlanmaz. Pandemik ise çok büyük alanlarda, bir kıta veya tüm dünya gibi, büyük sayıda insanı etkileyen hastalıkları tanımlar. Kızamık, verem, suçiçeği, tetanoz, sıtma, tifo, tifüs bunlardan kimileridir.

Ev fiyatları 1 günde 500 bin TL birden arttı ''Türkiye'de erkek kalmadı'' diyen Danla Bilic aradığı aşkı buldu! Hudutsuz Sevda Kaan Kimdir? Burak Çelik Kaç Yaşında, Nereli?
Sonraki Haber