VEDAŞ Genel Müdürü Osman Akyol iddialı: Kayıp-kaçak yüzde 40'ın altına inecek!

Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ Genel Müdürü Akyol: "2016-2020 dönemini kapsayan üçüncü tarife döneminin sonunda kayıp-kaçak oranını bölge genelinde yüzde 40'ların altına indirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Van Gölü Elektrik Dağıtım AŞ (VEDAŞ) Genel Müdürü Osman Akyol, Van'ın Gevaş ilçesinde uyguladıkları elektrikte kayıp kaçağı azaltmaya yönelik Ar-Ge projesinin başarıya ulaştığını belirterek, "Bu sene için hedefimiz, kayıp-kaçak oranını bölgede yüzde 52'ye düşürmek. 2016-2020 dönemini kapsayan üçüncü tarife döneminin sonunda da kayıp-kaçak oranını bölge genelinde yüzde 40'ların altına indirmeyi hedefliyoruz." dedi.

Akyol, şirketin Gevaş'ta başlattığı Ar-Ge projesi ve bölgedeki çalışmalarını AA muhabirine değerlendirdi.

2016-2020 dönemini kapsayan tarife döneminde bölgedeki yatırım bütçelerinin 350 milyon lira olduğunu anlatan Akyol, bu yatırımların kamu dönemine göre üç kat arttığını söyledi.

Akyol, yıllık yatırım bütçelerinin ortalama 70 milyon lira olmasına rağmen yaptıkları ihalelerin 182 milyon liraya ulaştığını ifade ederek, "2016-2020 dönemini kapsayan üçüncü tarife döneminde 350 milyon yatırım öngörüsü yapılmış olmasına rağmen, 2017 sonu itibarıyla tarife döneminin tamamında yapılması gereken yatırımların yüzde 70'ini gerçekleştirmiş olacağız. Bölgenin ciddi olarak yatırıma ihtiyacı var ve bu ihtiyacı bir an önce karşılamak istiyoruz. Şirketin nakit akışına göre finansal durumumuzu değerlendirerek yatırımlarımıza devam edeceğiz." diye konuştu.

Artan yatırım ve personel sayısıyla bölgenin en önemli sorunlarından biri olan kayıp-kaçağı azaltmayı amaçladıklarını vurgulayan Akyol, VEDAŞ'ın Türkiye genelinde kayıp kaçak oranı en yüksek bölgelerden birini kapsadığını söyledi.

"BÖLGE İNSANIMIZ PROJEYE İNANDI"

Akyol, VEDAŞ'ın 2015'te Enerji Piyasası Düzenleme Kurumuna (EPDK) sunduğu Ar-Ge projesinin kabulünün ardından Gevaş ilçesinde 8 bin 700 abonenin sayacının Programlanabilir Lojik Kontrol Sistemine (PLC) sahip sayaçlarla değiştirildiğini belirterek, "Sayaçları abonelerden uzaklaştırarak bir kısmını direklerin üzerine aldık. Bu çalışmadan sonra bölgede elektrik kalitesi arttı. Kesintiler azaldı, ilçede kayıp-kaçak oranı yüzde 65'ten yüzde 15'ler civarına düşürüldü." dedi.

Böylece şebekeden çekilen enerji miktarının da yüzde 50 azaldığını vurgulayan Akyol, "Yük azaldığı için şebeke de rahatladı. Eskiden sürekli arızalar meydana geliyordu, bu projeden sonra pano ve trafo arızaları tamamen sıfırlandı ve diğer arızalar da minimum seviyelere çekildi. Her şeyden önemlisi, enerji kalitesi arttığı için müşteri memnuniyeti de arttı." diye konuştu.

Akyol, sorunları aşmak için yerel yönetimlerle de iş birliği yaptıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Gerek yerel yönetimler gerekse bölge insanımız projeye inandılar, sahiplendiler. Eğer bu projeyi sahiplenmeselerdi başarıya ulaşamazdık. EPDK, geçen yıl bu başarıyı gördükten sonra projenin bölge genelinde yaygınlaştırılmasına karar verdi. Şirket devralındığında kayıp-kaçak oranı yüzde 70'ler seviyesindeydi. 2016 sonunda yüzde 56,4'ü yakaladık. Bu sene için hedefimiz kayıp-kaçak oranını bölgede yüzde 52'ye düşürmek. 2016-2020 dönemini kapsayan üçüncü tarife döneminin sonunda da kayıp-kaçak oranını bölge genelinde yüzde 40'ların altına indirmeyi hedefliyoruz."

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber