Vefa Zat'ın eserleri nelerdir?

Vefa Zat, bugün vefat haberiyle sevenlerini yasa boğdu. İçki kültürüyle tanınan yazar 78 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gençliğinde barmen olarak iş dünyasına atılan Vefa Zat'ın kitapları herkes tarafından merak ediliyor. Yazarın en ünlü yapıtı Adabıyla Rakı'dır. Peki Vefa Zat'ın eserleri nelerdir? İşte ayrıntılar...

Vefa Zat'ın eserleri nelerdir? 1941 doğumlu olan Vefa Zat, bugün dünyaya gözlerini yumdu. Alkollü içeceklerine üzerine olan özel ilgisiyle bilinen yazarın içki kültürüyle ilgili pek çok kitabı bulunmaktadır. Hayranları bu yapıtların ismini merak etmektedir. Peki Vefa Zat'ın eserleri nelerdir? Detaylar haberimizde...

VEFA ZAT'IN ESERLERİ NELERDİR?

ULUSLARARASI KOKTEYLLER

Kokteyl kelimesi karışık içki anlamında kullanılmaktadır ancak kelimenin kökeni tam olarak bilinmemektedir. Bu kitap evininizde tek başınıza hoş ve leziz kokteyller yapmanıza yardımcı olmak amacıyla hazırlanmıştır.

ADABIYLA RAKI VE ÇİLİNGİR SOFRASI

Orhan Veli’den Neyzen Tevfik’e, Ahmet Rasim’den Ömer Hayyam’a rakı içmenin âdâbı, âdâbıyla rakı... 

“Marifetiyle destanlar yazılan maskaranın duayeni” Vefa Zat’ın Âdâbıyla Rakı ve Çilingir Sofrası’sını yayımlamaktan onur duyar...

İçkinin dozuyla orantılı olarak yaratacağı etkiler farklılıklar gösterir. Yüksek dozda içilen içki ile düşük dozda içilen içkinin etkileri pek tabii ki bir olamaz. Bu etki yaşadığımız günün koşullarına göre de değişebilir. Fizyolojik ve psikolojik yaşantımız gün be gün, an be an aynı olamaz.

Ve bazen duygularımıza mantığımızla gem vuramayız. İşte bu yüzdendir ki yaşantımızın her anında değişen koşullarda yudumladığımız içkinin bizi götüreceği sahiller farklı olacaktır. Bu yudumlar, kimi zaman bizi huzurlu bir kumsalın sakin dalgalarının yanı başına yatırır, kimi zaman da yalçın kayalarla dolu sahillerde dağ gibi dalgaların ortasında buluruz kendimizi.”

BİZ RAKI İÇERİZ (RAKININ GEÇMİŞİ VE BUGÜNÜ)

Vefa Zat, İstanbul'un hem ünlü mekânlarından hem de kenarda köşede kalmış salaş meyhanelerinden rakıya dair en güzel anıları bu kitapta bizimle paylaşıyor. Üstadın bal damlayan kaleminden İstanbul, meyhaneler, sofralar, sokaklar, aşklar ve bütün bunlara tanıklık eden rakı masalarını, o kendine has üslubuyla anlatıyor.

'Rakı ve âdâbı'na dair birçok ayrıntıyı bulabileceğiniz Biz Rakı İçeriz, aynı zamanda "yakın dönem İstanbul tarihi"ne dair önemli bir belge niteliğinde.

Biz Rakı İçeriz'deki yazılar yine beş başlık altında toplanıyor.

Rakının Geçmişi ve Bugünü adlı giriş bölümünde, rakı tarihine dair kısa bir gezintiye çıkıyor, rakı ile uzonun farkını öğreniyor, Atatürk'ün sevdiği rakılardan, yasaklı rakı günlerine yolculuğa çıkıyoruz.

Rakı Adabı bölümünde, rezil değil vezir olmak için tüyolar, mezeler ve rakının asıl mezesi olan muhabbetlerin edebini okuyoruz.

Rakı Sofrası'nda ise geleneksel bardaklarımızdan tutun da Bekri Mustafa efsanesine, içkili dünyamızda iz bırakanlardan ilk çilingir sofralarına kadar birçok kenarda köşede kalmış detayı tekrar anımsıyor belki de yeni öğreniyoruz.

Rakı Muhabbetleri bölümünün en önemli konuğu, yıllarca yazdığı birbirinden güzel fıkralarla, rakı masalarının da en önemli simalarından olan Ahmet Rasim. Edebiyatın büyük üstâdı dışında, Madam Despina ve Selahattin Pınar gibi isimler de bu bölümde bize sürpriz yapacak.

VEFA ZAT'IN ESKİ İSTANBUL'U VE MEYHANELERİ

Biraz bohem, biraz salaştı meyhanelerimiz ama güzeldi. Buram buram biz kokuyordu hemen her türü. Tahta masalar›, tozlu duvarlar›, isli perdeleri, kırık camlarıyla bizimdi. Hem de çok güzeldi...
Alt tarafı sekiz-on masa, bir içki tezgâh›, daha doğrusu içki tevzi tezgâh›, küçücük bir mutfak ve dört duvardan oluşmuş bir mekân. Neden bu kadar çekici, bu kadar etkileyiciydi acaba?.. Böylesine sihirli ve büyüleyici havas› duvarlarından mı kaynaklanıyordu, masalarından mı, barbalarından mı, müdavimlerinden mi? Yoksa bir bütün olarak hepsi birlikte mi bu çekici atmosferi yaratıyordu? Ya da bir zaman diliminin gerçeği miydi her biri?..

Bizim yetişebildiğimiz, kısa bir süre de olsa hizmet verdiğimiz ya da hizmet gördüğümüz meyhaneler neydi, bu mekânlar nas›l yerlerdi?.. Nostaljiye kapılmadan, bire bin katarak değil, yaşadıklarımızı, yaşanmış ya da dile getirilmiş olanlar› eğrisiyle doğrusuyla aktarmaya çalışacağız sadece.”

Biz Rakı İçeriz, Vefa Zat ve çevresinde gelişen bazen komik, bazen hüzünlü; ama hepsi birer ders niteliğindeki Rakı Anıları bölümüyle son buluyor.

Transferde Galatasaray'ı yıkan haber geldi Avrupa Birliği'nin Ticaret Müşavirleri fabrikada incelemeler yaptı Kayserispor ile Fenerbahçe arasında maç öncesi ve sonrası gerilim
Sonraki Haber