Vejetaryen ne demek? Vejetaryenler için en sağlık beslenme önerileri...

Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince “Vegetus” tan gelir. Vejetaryenliğe olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Beslenme şekilleri, yaşam tarzları bakımından oldukça farklı olan vejetartenlik hakkında en sağlıklı beslenme önerilerini sizler için derledik. Vejetaryen olmaya karar vermeden önce bilmeniz gerekenler neler?

Vejetaryen ne demek merak ediliyor. Günümüzde ilginin oldukça arttığı vejetaryenlik hakkında araştırmalar yapanlar için detaylar haberimizde.

VEJETARYEN NE DEMEK?

Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince “Vegetus” tan gelir. Et, balıki kümes hayvanlarının tüketilmediği süt ürünlerinin ve yumurtanın ise isteğe bağlı olarak tüketildiği beslenme tarzına denir. Kısaca "et yememek" anlamına gelen ve yedi ayrı grup altında farklılık gösteren bir yemek yeme kültürüdür.

Vejetaryen olmaya karar verdiyseniz, yiyeceklerin etiketlerini okumaya ya da menüleri ince eleyip sık dokumaya hazırlıklı olmalısınız. İçlerinde sizin tercih etmeyeceğiniz yağlar ve ürünler kullanılmış olabilir.

PROTEİNLER KONUSUNDA ENDİŞE YOK!

Belki de en çok tereddütte kalınan konu protein eksikliğidir. Ancak yeşil mercimek başta olmak üzere pek çek baklagilde en az et ürünlerinde olduğu kadar protein olduğunu düşünürsek, bunun için çok fazla endişelenmenize gerek yok. Ayrıca soya ve kinoa gibi alternatif besin kaynaklarını da sıklıkla kullanabilirsiniz.

En az proteinler kadar, vücudun çinkoya da ihtiyacı vardır. Hatta, artık etten vazgeçtiğinize göre, daha fazla çinko; yani kuruyemiş, tahıl tüketmelisiniz.

Vejetaryenlik çeşitleri ise şu şekildedir;

Balık Yiyebilen Vejetaryenler (Pesketeryan)
Kırmızı ve tavuk eti yenmez, ama süt, süt ürünleri, yumurta ve balık yenebilir.
Kırmızı Et Yemeyen Vejetaryenler (Semi-Vejetaryen)
Sadece hayvansal gıda olarak kırımızı et yenmez. Ama süt, süt ürünleri, yumurta, tavuk ve balık yenebilir.
Yumurta ve Süt Tüketen Vejetaryenler (Lakto-Ovo Vejetaryen)
Hayvan eti yenmez, ama süt, süt ürünleri ve yumurta yenebilir.
Yumurta Yemeyen Ama Süt Tüketen Vejeteryanlar (Lakto Vejeteryanler)
Hayvan eti ve olası bir yaşamı sona erdirme kaygısıyla yumurta da yenmez. Süt ve süt ürünleri yenebilir.
Süt Tüketmeyen Ama Yumurta Yiyen Vejetaryenler (Ovo Vejetaryenler)
Hayvan eti, süt ve süt ürünleri yenmez. Ama yumurta yenebilir.
Sadece Sebze ve Meyve Yiyen Vejeteryanlar (Vegan)
Hayvan eti ve hayvan ürünleri (yumurta, süt ve süt ürünleri) yenmez. Hayvan ürünlerinden giysiler ya da eşyalar kullanılmaz.

Fırtına yaratan açıklama! Al-Musrati 39 yaşındaki Atiba'yı mumla aratıyor Deniz Akkaya'dan gözaltı kararı sonrası açıklama!
Sonraki Haber