Vergi borcu affı yasalaştı! Vergi borcu affı 2016 neleri kapsıyor?
Vergi borcu 2016 affı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle; vergi, prim, trafik cezası, emlak vergisi, öğrenim ve katkı kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması için süreç başladı. Prim borçlarından dolayı emekli olamayan yüz binlerce vatandaşın dört gözle beklediği yasanın hayata geçmesiyle prim borçlarına %75'e kadar indirim uygulanacak. Vergi, prim, trafik cezası affından 6.3 milyon vatandaşın faydalanması bekleniyor. Borçlar nereye ve nasıl ödenecek? Vergi affıyla ilgili tüm detaylar haberimizde...
Vergi borcu affı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onaylaması ve resmi gazetede yayınlanmasının ardından yürürülüğe girdi. Vergi borcu affı 2016 yapılandırmasından 6.3 milyon kişinin yararlanacağı öğrenildi. Peki vergi affı neleri kapsıyor? Borçlar nereye ve nasıl ödenecek? Vergi borcu taksitlendirmesi nasıl olacak? Vergi borcu yapılandırması için son başvuru ne zaman? İşte vergi affıyla ilgili tüm detaylar...
Devlete borcu olan yaklaşık 10 milyon vatandaşın beklediği vergi barışı affı olarak nitelendirilen yasaresmi gazete yayınlanarak yürürlüğe girdi.Yasayla; vergi, askerlik para cezası, öğrenci kredisi, trafik, köprü ve otoyol para cezalarına 18 aya kadar taksit imkânı getiriliyor. Ayrıca Devlet vatandaşından alacağının sadece anaparasını isteyecek. Vergi affında baz alınacak tarih ise 30 Haziran olacak. Haziran da dahil olmak üzere bu tarihten önceki tüm borç ve alacaklar için gecikme faizleri, gecikme zamları yeniden yapılandırılabilecek.
Belediyelere ait idari para cezaları ile su, atık su ve katı atık ücreti alacakları, belediyelere ödenmesi gereken paylar hariç olmak üzere beyana dayanan vergiler ile 30 Haziran tarihinden önce olan vergi ve bunlara bağlı vergi cezaları, gecikme faizleri, gecikme zamları da yeniden yapılandırma kapsamında olacak.
Vergi dairelerinde kayıtlı olan 90 milyar lira tutarında vergi borcu yeniden düzenleme kapsamına girecek. Yeni düzenlemeden yaklaşık 4,5-5 milyon kişi yararlanacak. Vergi affı düzenlemesi geçmişe yönelik tüm borçları kapsayarak, kısıtlama getirmeyecek.
Vergi affından yararlanmak isteyen vatandaşlar, 31 Ekim 2016 tarihine kadar vergi dairelerine ve sosyal güvenlik kurumu dairelerine müracaat ederek borçlarını yapılandırabilecek.
PEŞİN ÖDE PRİM BORCUNUN %75'İ SİLİNSİN
Vergi affı yasasıyla prim borcu olan Bağ-Kur'luların da yüzü güldü. Yasayla prim borcu nedeniyle emekli olamayanlar da büyük bir fırsat yakaladı. Bir başka ifadeyle 30 Haziran 2016'ya kadar olan prim borcunu ödeyen prim, yaş ve yıl şartını tamamlarsa hemen emekli olacak. Başvurular, Ekim sonuna kadar ilgili Sosyal Güvenlik Merkezi ya da Sosyal Güvenlik Müdürlükleri'ne yapılacak. Peşin ödemede borcun yüzde 75'i silinecek.
VERGİ AFFINDA DİKKATE ALINMASI GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALARI
- Vergi ve prim borçlarında indirim yapılmayacak
- Borçlara uygulanan gecikme zammı silinecek ve yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek
- İndirimle belirlenen yeni borca 18 ay taksit imkanı verilecek
- Borcunu peşin ödeyene 'faiz ve gecikme zammı'nın yüzde 50'si oranında ilave bir indirim daha yapılacak
- Gecikme zammı silinecek, kalan tutara yurtiçi fiyat endeksi artışı kadar fark eklenecek
- Düzenleme 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçları kapsayacak
(2016 yılına ilişkin olarak 30 Haziran 2016 tarihinden önce tahakkuk eden vergilerin de bu kapsama girdiğini hatırlatmakta fayda var. Ancak Motorlu Taşıtlar Vergisi 2. taksit ödemesi bu kapsama girmiyor)
- İtilaflı vergi ve sigorta borçları yeniden yapılandırılacak
- Devam eden bir vergi incelemesine dönük olarak belli oranda bildirimde bulunulur ve bu ödemeler yapılırsa vergi ödemeleri de süratle tamamlanır
- Stok affı getirilecek
- Gelir ve kurumlar vergisi ile KDV mükelleflerinin geçmiş 5 yıla ilişkin olarak daha önce beyan ettikleri tutarları belli oranlarda artırmaları halinde Maliye Bakanlığı'nın geçmişe dönük herhangi bir vergi incelemesi yapılmayacak.
VERGİ BORCU TAKSİTLENDİRME NASIL OLACAK?
Vergi affından yararlanacaklara borçlarını 6, 9, 12 ve 18 eşit taksitte ödeme seçeneği sunuluyor. 6 taksit için 1,08, 9 taksit için 1,12, 12 taksit için 1,16 ve 18 taksit için 1,24'lük katsayılı ile çarpılarak çıkan tutar taksit sayısına bölünüyor. Taksitler birer ay atlayarak ödeniyor.
KREDİ KARTI İLE ÖDEME İMKANI VAR
Borçların kredi kartıyla peşin ya da taksitle ödenmesi mümkün olacak.K redi kartıyla ödeme yapıldığında, işlem tarihi itibariyle borç ödenmiş olacak. Kredi kartıyla bir veya birden fazla taksit ödenebilecek. Birden fazla taksitin ödenmesi durumunda kredi kartının kullanımından kaynaklı bankaya olan borçlar, taksitin ilgili olduğu ayda hesap ekstresine yansıtılacak.
VERGİ BORCU TAKSİDİ ZAMANINDA ÖDENMEZSE NE OLUR?
Vergi affından yararlanarak vergi borcunu taksitlendiren vatandaşlar için ilk taksit ödemesi ve ikinci taksit ödemesinin zamanında eklenmesi çok kritik. Bunlar zamanında eklenmez ya da kalan taksitlerin bir takvim yılında 2'den fazla taksit süresinde eksik ödenirse ya da ödenmezse yeniden yapılandırma hakkı kaybedilir. İlk 2 taksit dışında, taksitlerin bir takvim yılında 2 ya da daha az aksatılması durumunda eklenmeyen ya da eksik eklenen taksitlerin gecikme zammı oranları hesaplanandan geç ödeme faizi ile birlikte son taksit sürecini izleyen ayın sonuna kadar eklenmesi durumunda yapılandırma hakkı yine kaybolur.