Hepimizin malumu olduğu üzere 2018 yılına tüm vergilerde yeniden değerleme oranında yapılan artışla girdik. Bu da yaklaşık %15 zam demek. Hep zam mı var. İndirim yok mu?
Elbette var.
Hatta yeni yılın ilk gününden itibaren de başladı. Hemen hemen her vergi affı ya da yeniden yapılandırma gündeme geldiğinde, vergisini düzenli ödeyen mükelleflere bir şey yok mu, sorusunu sorardık.
Nihayet o soru karşılığını buldu ve fiilen 01.01.2018 tarihinden itibaren uygulanabilir hale geldi.
Yani artık vergisini düzenli ödeyen mükellefe %5 vergi indirimi var.
6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 4 üncü maddesi ile 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun mülga mükerrer 121 inci maddesi başlığı ile birlikte yeniden düzenlenmiş ve 1.1.2018 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere 08.03.2017 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
KİMLER YARARLANACAKTIR
Bazı şartları taşımaları kaydıyla vergi indiriminden;
- Ticari, zirai veya mesleki faaliyeti nedeniyle gelir vergisi mükellefi olanlar,
- Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri, emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları hariç olmak üzere kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabileceklerdir.
Gelir ve kurumlar vergisi dışında başka bir vergiden dolayı indirim söz konusu değildir. Mesela KDV,Stopaj Gelir Vergisi, ÖTV vs. gibi.
VERGİ İNDİRİMİ ŞARTLARI NELERDİR
Yukarıda belirtilen gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin vergi indiriminden yararlanabilmeleri için;
-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait vergi beyannamelerinin kanuni süresi içerisinde verilmiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin de kanuni süresi içerisinde ödenmiş olması,
Örneğin; HAS A.Ş.’nin 2017 hesap dönemine ilişkin olarak 25/4/2018 tarihinde vermiş olduğu kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden 1.000.000.-TL kurumlar vergisi hesaplanmıştır.
2015, 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve tahakkuk eden vergileri de kanuni süresi içerisinde ödemiş olan HAS A.Ş., 2017 yılı hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesi üzerinden tahakkuk eden vergilerin kanuni süresi içerisinde ödenmesi şartı da dahil olmak üzere, diğer şartların da sağlanmış olması kaydıyla, vergi indiriminden yararlanacaktır.
-İndirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıl içerisinde haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması,
Örneğin; Hiç Ltd. Şti., 2015, 2016 ve 2017 hesap dönemlerine ilişkin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri kanuni süresi içerisinde ödemiştir. Hiç Ltd. Şti. adına Eylül 2014 vergilendirme dönemi için KDV yönünden 2016 yılında vergi inceleme raporu düzenlenmiş ve 150.000.- TL re’sen KDV tarhiyatı yapılmıştır. Ancak, söz konusu tarhiyata karşı mükellef tarafından dava açılmış ve 14.04.2018 tarihi itibarıyla kesinleşen yargı kararıyla tarhiyat tamamen kaldırılmıştır.
Hiç Ltd. Şti. hakkında yapılan ve indirimin hesaplanacağı 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken süreden önce kesinleşmiş mahkeme kararıyla tamamen kaldırılan bu tarhiyat, diğer şartların da sağlanması kaydıyla, anılan şirketin vergi indiriminden yararlanmasına engel teşkil etmeyecektir.
-Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla vergi aslı (vergi cezaları dâhil) 1.000 Türk lirasının üzerinde vadesi geçmiş borcunun bulunmaması,
Örneğin; Aslan A.Ş. 2015, 2016 ve 2017 hesap dönemlerine ilişkin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresi içerisinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergileri de kanuni süresi içerisinde ödemiştir. Ancak, 2017 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken sürenin son günü itibarıyla beyannamesini veren ve bu tarih itibarıyla Ocak 2018 vergilendirme dönemine ilişkin 50.000.-TL vadesi geçmiş KDV borcu bulunan Aslan A.Ş., diğer şartları sağlamış olsa da 2017 hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinde vergi indiriminden yararlanamayacaktır.
-Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki dört takvim yılında Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiillerin işlenmemiş olması şarttır.
Örneğin; Serbest meslek erbabı Bay (S) 2015, 2016 ve 2017 takvim yıllarına ilişkin tüm vergi beyannamelerini kanuni süresinde vermiş ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerini de kanuni süresinde ödemiştir. 2017 takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesini verdiği tarih itibarıyla hakkında 2013, 2014, 2015, 2016 ve 2017 yıllarında Vergi Usul Kanununun 359 uncu maddesinde sayılan fiillerden herhangi birini işlediğine ilişkin bir tespit bulunmaması ve diğer şartları da sağlaması kaydıyla, Bay (S) bu takvim yılına ilişkin gelir vergisi beyannamesinde vergi indiriminden yararlanabilecektir.
UYGULAMA NASIL OLACAKTIR
Vergi indirimine ilişkin şartları haiz mükellefler, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan gelir veya kurumlar vergisinin %5'i oranında vergi indirimi tutarını hesaplayacaktır.
Vergi indirimi tutarı, her hal ve takdirde 1 milyon Türk lirasından fazla olamayacaktır.
Bu suretle hesaplanan vergi indirimi tutarı, öncelikle bu beyannameler üzerinden ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilebilecektir. Vergi indirimi tutarının ödenmesi gereken vergiden fazla olması halinde ise kalan tutar, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir tam yıl içinde mükellefin beyanı üzerine tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecektir. Bu süre içerisinde mahsup edilemeyen tutarlar red ve iade edilmeyecektir.
Örneğin; Vergi indiriminden yararlanma şartlarının tamamını sağlayan ve 2017 hesap dönemine ait kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde hesaplanan kurumlar vergisi 25.000.000.- TL olan (H) A.Ş.’nin bu hesap dönemine ilişkin olarak ayrıca 19.000.000.- TL geçici vergi ödemiştir.
Vergi indirimi tutarı = Hesaplanan kurumlar vergisi x İndirim oranı
= 25.000.000.- TL x 0,05
= 1.250.000.- TL
olarak hesaplanmış olsa da (H) A.Ş.’nin yararlanabileceği vergi indirimi tutarı 1.000.000.- TL olarak dikkate alınacaktır.
Vergi indiriminden yararlanan mükelleflerin, şartları taşımadığının sonradan tespiti halinde ilgili vergilendirme döneminde indirim uygulaması dolayısıyla ödenmeyen vergiler vergi ziyaı cezası uygulanmaksızın tarh edilir.
Getirilen bu uygulama karnesi hep pekiyi olan mükellefler için olumludur. Ancak mevcut uygulamalara baktığımızda ortalama 1,5 yılda vergi yapılandırma yasalarının çıkarılmış olduğunu göz önüne aldığımızda, çok sınırlı sayıda mükelleflerin faydalanacağı aşikardır.
Yetmez ama evet diyerek, ilerleyen zamanlarda mevcut şartların biraz iyileştirilerek daha fazla mükellefin yararlanmasının sağlanması istenilen amaca uygun olacaktır.
Sağlık, huzur ve mutluluk dolu bir yıl dilerim.
HAS SÖZ
Yaşam gülmeyi, sevgi hak etmeyi, vefa unutmamayı,
dostluk sadık kalmayı bilenler içindir. (Mevlana)