Vergi levhasında NACE kodu nerede yazar? Hibe desteğinden hangi esnaflar yararlanacak?
Pandemi döneminde esnafa verilen 5 bin ve 3 bin liralık destek kredisi için NACE kodları yeniden araştırılmaya başlandı. Bu yönde araştırmalarına devam edenler esnafların akıllarındaki soru ise vergi levhasında NACE kodu nerede yazar? İşte hibe desteğinden yararlanacak esnaflar…
Ekonomik yönde pandemi döneminden etkilenen esnaflar için hibe desteği süreci devam ediyor. 5 bin ve 3 bin liralık destek kredisinden faydalanmak için esnaflar başvurularını e-Devlet sistemi üzerinden yapabilecekler.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceden yaptığı açıklamada esnafa 3-5 bin lira hibe desteği başvurularının 25 Mayıs tarihinde başlanacağı müjdesini vermişti. Başvuruların 1 aylık bir süreç içerisinde e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilecek.
Vergi Levhasında NACE Kodu Nerede Yazar?
NACE kodları ile Maliye Bakanlığı’nın belirlediği vergi kodları da aynıdır. İnternet vergi dairesi sisteminden alınan barkodlu vergi levhasında ana faaliyet kodları bölümünde yazılan kod, aynı zamanda NACE kodudur.
Bazı durumlarda vergi sistemi ile SGK kayıtlarındaki NACE kodu uyuşmayabilir. Veyahut, şirketin için belirlediğin NACE kodu, şirketinin iş koluyla ilgisiz olabilir. Bu tip durumlarda, TOBB’a başvurarak NACE kodu düzeltme talebinde bulunmalısın. Aksi halde, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve ilgili yönetmelikler kapsamında ceza alabilirsin.
Kimler 5 Bin TL Alacak?
Tez, yazım büroları, dans pistleri, diskotekler, nikah salonları, kaplıca, spa merkezleri, atış poligonları, gazino, gece kulübü, taverna, diskotek, sinemalar, düğün, balo ve kokteyl salonlarının işletilmesi, plaj alanlarının işletilmesi, fayton ve bisikletle yolcu taşımacılığı, hamam, sauna gibi yerlerin faaliyetleri, zayıflama salonu, masaj salonu, solaryum gibi yerler, form tutma ve vücut geliştirme salonlarının faaliyetleri, eğlence parkları, spor tesislerinin işletilmesi, bilardo salonlarının faaliyetleri, öğrenci ve işçi yurtları, pansiyonlar ve odası kiralanan evlerde yapılan konaklama faaliyetleri, büro destek hizmetleri, bar, meyhane ve birahanelerde içecek sunum faaliyetleri vb.
Kimler 3 Bin TL Alacak?
Oyuncu ajansları, sürücü, gemici, dil, muhasebe kursları, kurs ve etüt merkezleri, yazılım ve bilgisayar dersi veren kurslar, mankenlik, modelistlik, stilistlik kurslarının faaliyetleri, özel kreşler, çocuk kulüpleri, tiyatro dekor ve malzemelerinin kiralanması, dikiş, nakış, güzellik, kuaförlük, berberlik kurslarının faaliyetleri, kendi hesabına çalışan valeler, hamallık hizmetleri, yazar, bestekâr, heykeltıraş, ressam, karikatürcü, gravürcü, ebru sanatçısı, pizzacılar, tezgahlar ve pazar yerleri vasıtasıyla şekerleme perakende ticareti yapanlar, reklamcılık ile ilgili fotoğrafçılık faaliyetleri, ayakkabı boyama hizmetleri, dondurma imalatı, lokaller (alkollüalkolsüz), dondurmacılar, fotoğrafçılar, çorbacılar, fast-food'lar vb.