Vertigo nedir, belirtileri nelerdir? Vertigonun tedavisi var mı?

Kişi tarafından etrafındaki nesneleri dönüyormuş gibi algıladığı bir baş dönmesi rahatsızlığı olan Vertigo aslında bir hastalık olmaktan çok farklı hastalıklarda da ortak görülebilen bir belirtidir. Peki, Vertigonun belirtileri nelerdir?

İç kulak, beyin ve bu ikisi arasındaki sinir yolağında yaşanan rahatsızlıklar neden olan Vertigo, geçici bir durum olabileceği gibi kişinin yaşamını uzun sürede etkileyebilir. Vertigo; Çevresel ve Merkezi olmak üzere ikiye ayrılır.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigosu bulunan kişiler kendilerini ya da çevresindekileri dönüyormuş, hareket ediyormuş gibi algılarlar. Vertigonun kendisi de bir belirti olmakla beraber diğer bazı semptomlarla birliktelikte gösterebilir.

• Denge problemleri
• Sersemlik
• Hareketle birlikte hasta olma (yol tutması) hissi
• Mide bulantısı, kusma
• Kulak çınlaması (tinnitus)
• Kulakta dolgunluk hissi, kulak tıkanması
• Baş ağrısı
• Gözlerin kontrolsüz bir şekilde titreme benzeri bir tarafa doğru kayması, nystagmus

Vertigonun Tedavisi Var Mı?

Vertigo tedavisi altta yatan hastalığa göre yapılır. Orta kulak enfeksiyonu varsa antibiyotikler kullanılır. Kulakta iyileşmeyen enfeksiyon varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Menier hastalığında hastalara tuzsuz diyet ve idrar söktürücü ilaçlar verilir.

Her Baş Dönmesi Vertigo Değildir

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, “Vertigo, yani baş dönmesi, iç kulak kristalleri kaymasına bağlı ise poliklinikte muayene masasında yapılan basit testlerle tespit edilebilir. Ancak kristaller dışı bir nedeni varsa beyin veya iç kulak MR’ı, kan tetkikleri gibi ek tetkiklere ihtiyaç duyulur. Vertigoya eşlik eden şiddetli bulantı, kusma, yürümede güçlük, konuşma veya anlama bozukluğu, vücudun bir tarafında his kaybı, görme bozukluğu, bilinç kaybı veya bayılma eşlik ediyorsa,vakit kaybetmeden doktora başvurun.Vertigo ciddi hastalıkların habercisi olabilir.” dedi.

Vertigo, yani baş dönmesinin,toplumun yaklaşık yüzde 20 ila 30’unda rastlanan bir şikayet olduğunu bildiren,MedipolSefaköy Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak, “Sadece baş dönmesi ve bulantı yaşıyorsanız bu durum daha çok iç kulak kristalleri ile ilgili olabilir. O anda vertigoyu tetikleyebilecek ani hareketlerden kaçınmalısınız.” uyarısında bulundu.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Nicer Korkut Bıçak,vertigo (baş dönmesi) hakkında açıklamalarda bulundu.

Vertigo Hastalık Değil Belirtidir

Vertigonun bilinenin aksine bir hastalık değil sadece bir belirti olduğunu dile getiren Bıçak, “Vertigo denilince hemen akla iç kulak kristallerinin kayması olarak bilinen beningparoksismalpozisyonelvertigo geliyor. Pek çok hastada iç kulak patolojileri vertigoya neden olsa da vertigo (baş dönmesi) beyin ve sinir hastalıkları ile ilgili pekçok hastalıkta karşılaştığımız bir durumdur. Örneğin toplumda çok sık görülen migren bile vertigo olabilir. Bu durum migrenözvertigo (vestibüler migren) olarak adlandırılır. Bunun yanı sıra MS (multiple skleroz), özellikle beyin sapı ve beyincik başta olmak üzere beyin damar tıkanıklıkları veya beyin kanaması durumlarında da vertigo görülebilir. Yine bu bölgelerde başta olmak üzere beyin ve beyincikte yer kaplayıcı tümör, kist veya damarsal patolojiler de vertigo yapabilir.” bilgisini verdi.

Baş dönmesi şikayeti için sağlık kurumlarında sadece Kulak Burun Boğaz değil Nöroloji Bölümü’ne de başvurulabileceğini belirten Bıçak,sözlerini şöyle sonlandırdı;

“Her baş dönmesi iç kulak kristallerinden kaynaklanmayabilir. Vertigo tedavisine ilişkin internette var olan bilgilerde BPPV yani iç kulak kristallerinde kayma olarak bilinen ile ilişkili bir durumdan genelde bahsedilir. BPPV tedavisi hekim odasında muayene masasında hemen düzeltilebilen ve sonuçları çok yüz güldürücü Epley manevrası ile yapılır. KBB uzmanlarının yanı sıra bu konuda eğitim almış olan deneyimli nöroloji uzmanları tarafından da yapılabilir.”

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber