Video Yardımcı Hakem Uygulaması test edilecek!

Son dönemlerde yaşanan hakem hatalarının ardından gündeme gelen Video Hakem Uygulaması, Türkiye'de de tekrardan tartışılmaya başlandı. Özellikle Galatasaray-Fenerbahçe maçından sonra hakem Cüneyt Çakır'ın kararları çok tartışıldı. Galatasaraylılar Hasan Ali Kaldırım pozisyonuna penaltı isterken, Fenerbahçeliler sayılmayan gol için itirazlarda bulunmuştu. Peki, Türkiye'de Video Yardımcı Hakem Uygulaması (VAR) olacak mı? Türkiye'de ilk kez Video Yardımcı Hakem Uygulaması ne zaman olacak? Detaylar haberimizde...

Dünya futbolunda çok tartışılan Video Yardımcı Hakem Türkiye'de de çok tartışılıyor. Özellikle Galatasaray-Fenerbahçe maçından sonra hakem Cüneyt Çakır'ın kararları gündeme oturmuştu. Galatasaraylılar özellikle Hasan Ali Kaldırım ve Feghouli arasındaki pozisyonda penaltı isterken Fenerbahçe taraftarları ise verilmeyen golü konuşmuştu. Bu karşılaşmanın ardından Video Yardımcı Hakem Uygulaması (VAR) tekrar tartışılmaya başlandı. Peki, Türkiye'de Video Yardımcı Hakem Uygulaması (VAR) olacak mı? Türkiye'de ilk kez Video Yardımcı Hakem Uygulaması ne zaman olacak? Detaylar haberimizde...

SÜPER LİG'DE VAR UYGULAMASI NE ZAMAN UYGULANACAK?

Süper Lig'de yaşanan hakem hatalarının artış göstermesi üzerine Türkiye Futbol Federasyonu ve Kulüpler Birliği, Video Yardımcı Hakem Uygulaması için düğmeye bastı.

TRT Spor'da yer alan habere göre; Dünya futbolunda ve ülkemizde çok konuşulan bu uygulama, Süper Lig'de ilk kez denenecek. Video Yardımcı Hakem Uygulaması, Süper Lig'in 10'uncu haftasında oynanacak 3 maçta test edilecek.

İstanbul'da oynanacak olan Kasımpaşa - Göztepe, Medipol Başakşehir - Teleset Mobilya Akhisarspor ve Fenerbahçe - Kayserispor maçlarında Video Hakem Uygulaması devrede olacak.

Uygulama, tartışmalı penaltı kararlarında, yanlış gösterilen veya gösterilmeyen kırmızı kart ya da sarı kart durumunda ve tartışmalı ofsayt pozisyonlarında kullanılacak.

Uluslararası Futbol Birliği'nin (IFAB) Video Hakem ilkelerine göre oyunun durmasına sebep olacak anlar şöyle belirlenmiş durumda;

1-) 'Gol mü, değil mi?' durumu
2-) 'Penaltı' veya 'penaltı yok' kararları
3-) Doğrudan kırmızı kart durumu
4-) Yanlış oyuncu tespiti

NASIL UYGULANACAK?

Video Hakem Sisteminde ilk aşamada takımların itiraz hakkı olmayacak. Yani nasıl 4. hakem orta hakemi uyarabiliyorsa video sisteminin başında duran hakem de orta hakemi o şekilde uyarabilecek. Tartışma doğuran kritik bir pozisyon olduğunda bu pozisyonun bir kez daha izlenmesi gerektiği orta hakeme söylenecek ve oyun o sırada duracak. Ya da orta hakem bunu video hakemden isteyecek.

Macar hakem Kassai, Dünya Kulüpler Kupası'nda tartışmalı bir pozisyonda video tekrarı sistemini uygulamıştı.
Macar hakem Kassai, Dünya Kulüpler Kupası'nda tartışmalı bir pozisyonda video tekrarı sistemini uygulamıştı.
IFAB'ın ilkeleri sistemin hacmini belirleyecek.

Ülkemizde de son zamanlarda tavan yapan hakem skandallarından sonra öyle bir algı oluştu ki Video Hakem Sistemiyle birlikte her tartışmalı karar izlenecek ve öyle karar verilecek gibi konuşuluyor. Ama durum öyle değil. Konuyla ilgili Uluslararası Futbol Birliği'nin (IFAB) belirlemiş olduğu ilkeler bulunuyor.Uluslararası Futbol Birliği'nin (IFAB) Video Hakem ilkelerine göre oyunun durmasına sebep olacak anlar şöyle belirlenmiş durumda;

1-) 'Gol mü, değil mi?' durumu
2-) 'Penaltı' veya 'penaltı yok' kararları
3-) Doğrudan kırmızı kart durumu
4-) Yanlış oyuncu tespiti

NERELERDE UYGULANACAK?

Video Hakem Uygulaması şimdiye kadar ilk kez, İtalya-Fransa hazırlık maçı, FIFA Kulüpler Kupası ve Hollanda Kupası'nda uygulandı. FIFA, uygulamanın 2018 yılından itibaren tüm turnuvalara girmesi için çalışmalar yapıyor. Bunun yanı sıra dünyanın bir çok ülkesi de Video Hakem Sistemine geçeceğini duyurdu. Bu ülkelerden bir tanesi de Almanya... Panzerler gelecek sezondan itibaren sistemin Bundesliga'da uygulanacağını açıkladı. Bundesliga'nın dışında Amerika'da MLS Ligi'nde de Video Hakem sistemi uygulanacak. Bununla birlikte İspanya futbolu da şu sıralarda Video Hakem Sistemini tartışıyor.
Ancak Real Madrid'in oynadığı yarı final ve final maçlarında sistem sınıfta kaldı. Real Madrid-Club America maçında video hakeme başvuruldu ve anlaşmazlık yaşandı. Ronaldo'nun attığı golü veren hakem Enrique Caceres, video hakem sisteminden gelen uyarıyla pozisyonun ofsayt olduğunu işaret etti. Club Americalı futbolcuların serbest vuruşuyla yeniden başlayan oyunu gelen yeni bir uyarıyla durduran Caceres, yeniden gol kararı verdi.

VİDEO HAKEM UYGULAMASI (VAR) FUTBOLDA NASIL İŞLEYECEK?

VAR sisteminde, kontrol odasındaki iki hakemden biri maçı analiz edip, gerektiğinde hakeme bilgi verirken, diğeri de oyunu takip edebilecek. Kontrol odasından gelen bilgi üzerine, maçı yöneten hakem saha kenarındaki ekrandan pozisyonu izledikten sonra kararını verebilecek.
Stat çatısına yerleştirilen yüksek kare çekim özelliğine sahip kameralar, topun hareketlerini kayıt altına aldığı bu bilgisayar sisteminde, topun çizgiyi geçip geçmediği bilgisini 1 saniye içerisinde hakemin kol saatine titreşimli olarak gönderebilecek.

UEFA'da başkanlık yaptığı dönemde bu fikir ortaya atılan Michel Platini, futbolda teknolojik imkanların kullanılması kapsamında yapılan oylamada hayır oyu kullamıştı. Daha sonra görevi devralan Gianni Infantino, futbola bu tarz yeniliklerin getirilmesi gerektiğini öne sürerek çalışmaları hızlandırdı.
Göreve geldikten sonra düzenlediği bir toplantıda alınan karar gereği maçlarda video teknolojisi kullanımı denemelerinin iki yıl içinde başlayacağını belirten Infantino, deneme sürecine 12 lig yönetimi ve bir konfederasyonun talip olduğunu açıklamıştı.


Yapılan ilk açıklamada; maç esnasında pozisyon tekrarlarının izlenmesi için VAR görevlendirilmesinin planlandığı, bu sistemin sadece gol, penaltı, kırmızı kart ve yanlış oyuncuya kart gösterilmesi gibi sonucu direkt etkileyebilecek durumlarda devreye gireceği belirtildi.
Özbekistan ve Kazakistan BRICS’e tam üye oldu Emine Alangoya kimdir ve nereli? Kaç yaşında? Daha önce evlendi mi? Okan Buruk'tan yönetime: "Avrupa'da kupa için transfer yapın"
Sonraki Haber