"Virüs bizi öldürmezse, ekonomik dip bizi öldürecek"
Tarafsız Bölge'de Ahmet Hakan'ın konukları Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice'ydi. Ahmet Hakan'ın restoranlar açılamaz mıydı? sorusu üzerine Prof. Ceyhan, restoranlardaki olası riskleri sıraladı. Yenice ise sektörün 50 milyar dolar cirosu ve 1,5 milyon çalışına bulunduğunu belirtip, ne tür tedbirler alabileceklerini sordu ve "Çünkü virüs bizi öldürmezse, ekonomik dip bizi öldürecek. Milyonlarca insan şu an şaşkın, çaresiz." dedi.
CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın hazırlayıp sunduğu Tarafsız Bölge'de, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan normalleşme adımları değerlendirildi. Konukları ise Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı Aykut Yenice'ydi.
Ahmet Hakan, 11 Mayıs'ta açılacak işletmeler arasında restoranların neden bulunmadığını sordu. Bunun üzerine programda şu konuşmalar gerçekleşti:
Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Önce şu yaptığımız işlerin sonucunu göreceğiz. Ondan sonra devlet buna karar verecek. Biz şu an aldığımız tedbirlerden çok azından gevşeme yaptık. Daha bunun önünde bekleyen dünya kadar tedbir var. Okullar var, iller arası dolaşım var. Bunları peyderpey yapıp bakmalısınız. Biz bir hasta geldiğinde bakarız bu hastaya hangi tedaviyi verelim diye. Bir sürü ilacı bir arada vermeyiz. Çünkü bir problem çıkarsa hangi ilaçtan olduğunu bilemeyiz. Önce birini deneriz, ondan cevap alamazsan diğerini deneriz bunu biraz zamana yayarız. Çıkacak bir kötü sonucun neye bağlı olduğunu bilmezsiniz o zaman.
Ahmet Hakan: Önlem alıyorum ne sakıncası var restoranları açmanın?
Mehmet Ceyhan: Oturan müşterilerin de ağzından, burnundan, konuşurken öksürürken eğer virüs taşıyorsa ki mecburen ağzı açık duracak. Virüs öyle bir şey ki, masa örtüsünün belki tek kullanımlık olması lazım. Birçok tedbiri alacaksınız. Fakat ne kadar basit gelirse de tedbir her şeyin riski var. Ama bir şekilde açılacak bu. 1,5 metre mesafe dediniz. Mesela siz oturdunuz yemeğinizi yediniz. Virüs taşıyordunuz. Öksürdünüz o sırada. Eğer siz orayı ultravioleyle, ertesi güne kadar bu masaya virüs öldürücülerle muamele edecekseniz mesele yok. Ama mecburen oraya müşteri alacaksınız o kalktıktan sonra. O kişinin bulaştırdığı şeylere eliniz değecek ağzınıza götüreceksiniz. Restoranlarda riskler bunlar. Restoranın özelliği ağzınızı burnunuzu açmak zorundasınız.
Aykut Yenice: Ülkesinin gayri milli hasılasına 50 milyar dolar katkı koyan bir sektörden ve milyonlarca insandan bahsediyoruz.
Mehmet Ceyhan: O benim konum değil. Ben risklerin sağlık açısından olan yönünü söylüyorum. Ama ekonomik olan şey benim konum olmadığını için söylemiyorum. Yoksa biz de farkındayız insanların ne çektiğini.
Aykut Yenice: Bize bazı basın mensupları soruyor. Ne tedbirler aldınız? Biz sahadaki insanlarız. Ne tedbir alacağımızı bilmeyiz. Sizler bilirsiniz. Yani bu salgın nasıl önlenecek? Bizim restoran ve lokontalarımızda nasıl tedbirler alınacak biz bunu duymak istiyoruz. Çünkü virüs bizi öldürmezse, ekonomik dip bizi öldürecek. Milyonlarca insan şu an şaşkın, çaresiz. Dükkanlarımız kapatılmış. Ötelemelerle, tedbirlerle koskoca bir sektörün, yıllık 50 milyar dolar cirosu olan bir sektör. 1,5 milyon çalışanımız var şu an kapatılan dükkanlarımızda. Bun insanların kısa çalışma ödenekleri ile 40 gün daha ki ödemeleri ancak bugün başladı. Bu insanlar zaten günlük kazançlarıyla geçiniyorlar.
Mehmet Ceyhan: Ahmet Bey, bana sorarsanız bu pakette AVM'lerden önce restoranlar açılabilirdi. Ben restoranların açılmasından yanayım. Onların neler çektiğinin farkındayım. Ama bizim söylediğimiz şey şu.Tedbirleri yayarak kaldırmak zorundasınız. Bir problem çıkarsa, o problem neden kaynaklandı bilmek için. Yoksa restoran çok risklidir demiyorum. Restorandan daha riskli birçok tedbir var.