WhatsApp 8 Şubat kararından döndü

Veri paylaşma zorunluğu sonrasında büyük tepki çeken ve çok sayıda kullanıcısını kaybeden WhatsApp'tan geri adım geldi. WhatsApp veri paylaşma zorunluluğunu kabul etmeyenlerin hesabının 8 Şubat'ta kapatılacağını duyurmuştu. Sosyal mesajlaşma platformu bu kararını ertelediğini ve 8 Şubat'ta hiç kimsenin hesabını silmeyeceğini duyurdu. WhatsApp bu konuda bir de yeni tarih belirledi.

Sosyal medya platformu Facebook'un bünyesinde bulunan WhatsApp kullanıcılarını kabule zorladığı yeni gizlilik sözleşmesi nedeniyle tepkilerin hedefi halindiydi. 

Çünkü anlık mesajlaşma platformu, verilerini Facebook ile paylaşmayan WhatsApp kullanıcılarının hesabını 8 Şubat itibariyle kapatacağını duyurmuştu. 

Bu kararından sadece ABD ve AB ülkelerindeki kullanıcıları muaf tutan platformdan tepkiler üzerine yeni bir açıklama yapıldı.

WhatsApp, güncellemenin kabul edilmesi için son tarih olan 8 Şubat'ta kimsenin hesabının silinmeyeceğini duyurdu.

Firmadan yapılan açıklamada yapılacak değişikliği daha iyi anlatabilmek için 15 Mayıs'a ertelendiği belirtildi.

 

Facebook'un sahibi olduğu WhatsApp, güncellenen "gizlilik ilkesi" ile ilgili yoğun tepki almasının ardından yeni bir açıklama yaptı.

Uygulamanın son güncellemesiyle ilgili kafa karışıklığı bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada, endişeye neden olan birçok yanlış bilgi olduğunu ve herkesin uygulamanın ilkeleri ile gerçeklerini anlamasına yardımcı olmak istediklerini belirti.

Açıklamada, kişisel görüşmelerin her zaman uçtan uca şifreleme ile korunduğu vurgulanarak, ne WhatsApp ne de Facebook'un özel mesajları göremediği ifade edildi.

Söz konusu güncellemeyle bunun değişmeyeceğine işaret edilen açıklamada, güncellemenin verilerin nasıl toplandığı ve kullanıldığı konusunda daha fazla şeffaflık sağladığı ifade edildi.

Açıklamada, güncellemenin uygulamanın Facebook ile veri paylaşma kabiliyetini genişletmediği belirtilerek, insanların şartları incelemeleri ve kabul etmeleri için gerekli sürenin ileri bir tarihe ertelendiği vurgulandı.

Daha önce belirtilen 8 Şubat'ta hiç kimsenin hesabının askıya alınmayacağı ya da silinmeyeceği vurgulanarak, "WhatsApp'ta gizlilik ve güvenliğin nasıl çalıştığına dair yanlış bilgileri aydınlatmak için daha fazlasını yapacağız." denildi.

Bu kapsamda, verilen sürenin 15 Mayıs'a ertelendiği ifade edildi.

Dünya çapında tüketiciler için gizlilik politikası savunucuları, WhatsApp'ın söz konusu değişikliklerine tepki koymuştu. WhatsApp'ın sahibi Facebook'un verileri işlerken tüketicinin menfaatlerini destekleme konusundaki geçmişteki zayıf sicilini hatırlatan savunucular, kullanıcılarına Telegram gibi başka platformlara geçiş yapmasını tavsiye etmişti.

Söz konusu erteleme, mesajlaşma uygulamasında ticari alışverişleri kolaylaştırarak WhatsApp'ın gelir elde etme planı için büyük bir engel olarak değerlendirildi.

Facebook, WhatsApp'ı 2014'te 19 milyar dolara satın aldı. Ancak uygulama üzerinden gelir elde etme planlarını yürürlüğe geçirmekte zorlandı.

WHATSAPP SÖZLEŞMESİ TEPKİ ÇEKEN MADDELERİ

WhatsApp'ın 4 Ocak'ta güncellenen Gizlilik İlkesinde yer alan maddeler şu şekilde;

* Altyapının ve dağıtım sistemlerinin iyileştirilmesine yardımcı olmak,

* Hizmetlerimizin veya onların hizmetlerinin nasıl kullanıldığını anlamak,

* Facebook Şirketi Ürünleri genelinde emniyeti, güvenliği ve bütünlüğü artırmak; örneğin sistemleri güvence altına almak ve spam, tehditler, kötüye kullanım veya ihlal faaliyetleriyle mücadele etmek,

* Onların hizmetlerini ve sizin bunları kullanma deneyiminizi iyileştirmek, örneğin sizin için önerilerde bulunmak (ör. arkadaşlar, grup bağlantıları veya ilginç içeriklerle ilgili öneriler),özellikleri ve içeriği kişiselleştirmek, satın alımları ve işlemleri tamamlamanıza yardımcı olmak ve Facebook Şirketi Ürünleri genelinde ilgili teklifler ve reklamlar göstermek,

* WhatsApp deneyimlerinizi diğer Facebook Şirketi Ürünleri ile birleştirmenizi sağlayan entegrasyonlar sağlamak. Örneğin, WhatsApp'ta satın aldıklarınız için ödeme yapmak üzere Facebook Pay hesabınızı bağlamanıza imkan vermek veya WhatsApp hesabınızı bağlayarak arkadaşlarınızla Portal gibi diğer Facebook Şirketi Ürünleri üzerinden sohbet etmenize olanak sağlamak.

WHATSAPP HANGİ VERİLERİ TOPLAYABİLECEK?

Hesap Bilgileri

Mesajlar

Bağlantılar

Durum Bilgisi

İşlem ve Ödeme Verileri

Müşteri Desteği ve Diğer İletişimler

Kullanım ve Kayıt Bilgileri

Cihaz ve Bağlantı Bilgileri

Konum Bilgileri

Çerezler

Başkalarının Sizin Hakkınızda Sağladığı Bilgiler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Kullanıcı Şikayetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

WhatsApp’taki İşletmeler (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmet Sağlayıcıları (Üçüncü taraftan sağlanır.)

Üçüncü Taraf Hizmetleri (Üçüncü taraftan sağlanır.)

TOPLANAN VERİLER NASIL KULLANACAKLAR?

Yan Hizmetler

Emniyet, Güvenlik ve Bütünlük

Facebook Şirketleri Hakkındaki İletişimler

Kurumsal Etkileşimler

Wilfried Zaha ortada kaldı! Sözleşmesi feshedilebilir "Çin, ABD ve İngiltere'nin yapamadıklarını Türkiye yaptı!" İtalyanlar Arda Güler'in yeni takımını duyurdu!
Sonraki Haber