Wuhan'a giden DSÖ ekibine şok suçlama
Dünya Sağlık Örgütü heyeti ocak ayında koronavirüsün ilk görüldüğü yer olan Çin'in Wuhan kentine girmiş, bölgedeki uzmanlarla görüşmüş, virüsün yayıldığı ileri sürülen laboratuvarda incelemelerde bulunmuştu. DSÖ heyetinin bu ziyaretinin ardından hazırladığı rapora bilim insanlarından itiraz geldi. DSÖ uzmanlarının virüsün kökenine ilişkin yaptıkları araştırma raporunun geçersiz sayılmasını isteyen bilim insanları, gerekçe olarak da heyetin Çin'in sunduğu verilerle yetindiğini ileri sürdü.
Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) oluşan 13 kişilik ekibin ocak ayında koronavirüsün kaynağını bulmak için salgının başlangıç noktası olarak kabul edilen Çin'in Wuhan kentinde yaptıkları araştırmanın sonuçları merakla beklenirken 26 bilim insanından ortak bir itiraz geldi.
Farklı ülke vatandaşı bu bilim insanları DSÖ ekibinin Wuhan'da yapılan incelemelerin sonuçlarını içeren ve kamuoyuyla paylaşılması beklenen raporunun geçersiz sayılmasını istedi.
GEREKÇE "ÇİN'İN VERDİĞİ BİLGİLERLE YETİNİLDİ" İDDİASI
26 bilim insanının imzasının yer aldığı açık mektupta, Wuhan’a giden ekibin veri paylaşımı konusunda kısıtlandığı ve sadece Çinli yetkililerin paylaşmayı ‘tercih ettikleri’ verilerle yetinmek zorunda kaldıkları ileri sürüldü. Bilim insanları mektupta, koronavirüsün kökenlerinin araştırılması konusunda kısıtlama olmadan, kapsamlı yeni bir inceleme yapılması gerektiğini savundu.
“EKİP, BAĞIMSIZ BİR İNCELEME YAPAMADI”
Bilim insanlarının yayınladığı 5 sayfalık açık mektupta, “Mayıs 2020'de Dünya Sağlık Örgütü tarafından zorunlu kılınan ‘işbirliğine dayalı’ keşif süreci, pandeminin kökenlerinin tam olarak incelenmesine olanak sağlamayı amaçlasa da bu çabaya dahil edilen ‘yapısal sınırlamaların’, incelemeyi imkansız kıldığına inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.
Mektupta en dikkat çeken bölümde ise şu satırlar bulunuyor:
“Özellikle, bu süreç kapsamında toplanan ortak ekibin yarısının bilimsel bağımsızlığı ‘sınırlı’ olabilecek Çin vatandaşlarından oluştuğu, ortak ekibin uluslararası üyelerinin Çinli yetkililerin paylaşmayı tercih ettiği verilerle yetinmek zorunda kaldığı, hazırlanan raporun Çinli yetkililer tarafından onaylanması gerektiği gerçeği konusunda halkı bilgilendirmek istiyoruz. Bu nedenle ortak ekibin koronavirüsün kökenlerine ilişkin tam ve sınırsız bir soruşturma yürütmek için gerekli yetkiye, bağımsızlığa veya erişime sahip olmadığı sonucuna vardık.”
DSÖ EKİBİNİN WUHAN ZİYARETİ
DSÖ'ye bağlı bilim insanlarından oluşan 13 kişilik ekip, 14 Ocak'ta özel uçakla Çin'in Wuhan kentine gitmişti. Burada 14 gün karantinada tutulan heyet, bu sürede Çinli yetkililerle çevrim içi toplantılarla bilgi alışverişi yapmıştı.
Heyet, 29 Ocak'ta başladığ saha çalışmalarında ise ilk vakaların görüldüğü Wuhan Deniz Ürünleri Gıda Pazarı'nın yanı sıra Hubey Çin ve Batı Tıbbı Bütünleşik Bölge Hastanesi, Wuhan Jinyintan Hastanesi, Hubey Eyaleti Hastalık Kontrol Merkezi ve Hayvan Hastalıkları Merkezinde incelemelerde bulunmuştu.