X-odus başlıyor! Twitter kan kaybediyor yeni gözde Bluesky oldu

Büyük medya kuruluşları, eski adıyla Twitter, şimdiki adı yeni sahibi Elon Musk’tan sonra X’e çevrilen sosyal medya platformundan göç başladı. Buna da, Yahudilerin Mısır’dan kaçışlarını anlatan Exodus’a (göç) atfen ‘X-odus’ adı verildi. Gidenlerin yeni adresi ise Bluesky oldu. İşte detaylar...

Geçen hafta ünlü İngiliz gazetesi Guardian'ın zehir zemberek bir açıklamayla Twitter'da artık resmi olarak yer almayacağını açıklamasının ardından gözler sosyal medya platformlarına çevrilmişti. Birçok ünlü ismin bu trende uyacağını ve Twitter ya da Elon Musk'ın satın almasından sonraki ismiyle X'i terk edeceğini açıklamasının ardından X'e rakip olarak kurulan Bluesky isimli sosyal medya uygulamasına büyük bir akış yaşandığı belirtiliyor.

BBC’nin haberine göre, 2023 yılın kasım ayında sadece 2 milyon kullanıcısı olan Bluesky app'e 4 gün öncesine kadar ise 14 milyon kullanıcıya sahipti. Fakat bugün Bluesky app hesabından yapılan paylaşıma göre kullanıcı sayısı 4 günde yüzde 29 (4 milyon yeni kullanıcı) artarak 18 milyona ulaştı.

Peki Meta'ya ait Threads gibi başka örnekler de varken Bluesky neden bu kadar çok rağbet gördü?

Aslında burada tam anlamıyla X kullanıcılarına hitap eden çok önemli bir know-how aktarımı var. Bluesky'ın kurucularından biri X'in daha doğrusu Elon Musk'ın satın almasından önceki adıyla Twitter'ın eski CEO'su Jack Dorsey.

Her ne kadar daha sonrasında bu şirketten ayrılmış olsa da Dorsey'nin dokunuşları ve bir zamanlar dile getirdiği, "Kimsenin sahibi olmadığı bir sosyal medya platformu hayal ediyorum" ideali şu anlık Bluesky'a sirayet etmiş görünüyor.

Peki Bluesky'ın sahibi kim?

ABD'li bir yazılım mühendisi olan Jay Graber Bluesky'ın yeni CEO'su. Sahipliği de çok büyük ölçüde Graber'da. Fakat şirket özellikle risk sermayesi şirketlerinden aldığı melek yatırımlarla büyümeye çalışıyor. Şirket 4 kurum ve 3 melek yatırımcıdan 14 Eylül 2022'de 8.8 milyon dolarlım bir fon toplamıştı. 24 Ekim'de ise şirket A Serisi Fonlamada 15 milyon dolar topladı. Blockchain Capital tarafından yönetilen tura Alumni Ventures, True Ventures ve SevenX'in yanı sıra Darkmode'dan Amir Shevat, Kubernetes'in ortak yaratıcısı Joe Beda ve diğerleri katıldı.

Bluesky başlangıçta Jack Dorsey tarafından finanse edilmişti. Dorsey, 2022’de beş yıllık bir hizmet anlaşmasının parçası olarak Twitter’dan projeye 13 milyon dolar tahsis etti . Elon Musk, o yılın ilerleyen zamanlarında Twitter’ı satın aldıktan sonra anlaşmayı iptal etti ve projeye gelecekteki mali desteğini kesti. Bu, Bluesky’yi kendi başına bırakmıştı.

20 OCAK’TA TERK ÇAĞRISI YAPILDI

İngiltere’de sol liberal çizgide yayın yapan The Guardian gazetesi, 13 Kasım itibariyle X hesabından haber paylaşımını durdurdu.

Gazete X’i bırakma gerekçesi olarak uygulamadaki ırkçılık ve komplo teorisi gibi “rahatsız edici içerikleri” gösterdi.

The Guardian’ın son paylaşımı yapıldığında, gazetenin 10.7 milyon X takipçisi bulunuyordu.
Gazete yönetimi kararla ilgili açıklamada, uygulamada olmanın zararının faydalarını aştığını savundu. Uygulamanın sahibi olan Elon Musk ise bu kararı hafife alan bir paylaşımla “Bir önemleri yok” yorumunu yaptı.

CNN televizyonunun ünlü ekran yüzü Don Lemon da X’i terk ettiğini bir açıklama ile duyurdu. Lemon, X’in bir zamanlar “dürüst bir tartışma” ortamı sağladığını ancak artık bu amaca hizmet etmediğini savundu.

İngiltere'de Dijital Nefretle Mücadele Merkezi (CCDH) de benzer şekilde uygulamadan ayrılıyor.

CCDH yönetimi, ayrılık gerekçesi olarak X’in yenilenen kullanım şartlarını gösterdi. Yapılan değişiklikle X’i kapsayan tüm yasal girişimler için, şirketin merkezinin bulunduğu Texas’taki mahkemelere başvuru zorunlu kılınıyor.

Uygulamanın ismi X ile exodus (toplu göç) kelimesinin birleşimiyle üretilen 'X-odus' (X'i terk) etiketiyle de yine uygulama üzerinden çok sayıda paylaşım yapılıyor.

Trump’ın yemin ederek göreve başlayacağı 20 Ocak tarihi için de toplu terk çağrıları yapılıyor.
Elon Musk, Ekim 2022'de 44 milyar dolara satın aldığından bu yana uygulamanın Twitter olan ismini X olarak değiştirdi.

Musk ifade özgürlüğünü gerekçe göstererek çeşitli nedenlerle uygulamadan çıkarılan birçok tartışmalı ismin hesaplarını da aktif hale getirdi.

Donald Trump’ın yeniden başkan olduğu seçim kampanyasında da aktif şekilde çalışan Elon Musk, sosyal medya uygulamasını desteklediği aday lehine kullanmakla da eleştirildi.
Milyarder iş insanı kampanya döneminde yüz milyon dolardan fazla para harcadı.
Musk, Trump’ın yeni yönetiminde de “devletin daha verimli işlemesi” için görevlendirildi.

Dolar bugün ne kadar? İşte 22 Aralık 2024 güncel döviz kurları 23 Aralık – 29 Aralık 2024 Haftalık Burç Yorumları Altın fiyatlarında kısmi yükseliş
Sonraki Haber