Yabancı 10 ayda 2.5 milyar dolarlık hisse sattı

Türkiye enflasyonla mücadele ederken yüksek faiz-düşük kur denkleminde ekonomiyi soğutmayı başardı. Ancak bu uygulama hem hisse senedi piyasalarını hem de sanayi sektörünü olumsuz etkiledi. Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası yalnız bırakılırken Ekim ayı enflasyonu ise beklentinin üzerinde gerçekleşti. Tüm bu gelişmeler sonucu ise hisse senetleri yüksek faizlerinin dominant etkisi ile baskı altında kalmaya geçen hafta da devam etti. İşte detaylar...

Dolar kuru 34,30, 5 yıllık CDS primi 265 ve iki yıllık gösterge bileşik faiz ise %43 seviyelerinde gerçekleşti.

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, TCMB'den faiz indirim sinyali gelmeden de hisse senetlerinin 'kafasını yukarı' kaldırmasının oldukça zor olacağını düşünüyoruz denildi.

Bu arada yabancının hisse senetlerine yönelik iştahı da kesildi.

Yılbaşından bu yana yabancının hisse senedi portföyü yaklaşık 2,5 milyar dolar azalırken, yine aynı yabancı büyük Türk şirketlerinin yurt dışı eurobond ihraçlarına ise ciddi talep gösterdi. Yani yabancı bu aşamada mevcut seviyelerden döviz bozup kur riski alarak hisse senetlerine girmekten kaçındı, genel hatları ile Türkiye ilgisi ise devam etti. TL sepet bazında son iki aydır yatay bir seyir izlerken, TCMB'nin swap ve kamu dövizleri hâriç rezervleri son verilere göre +37 milyar dolar seviyesine yükseldi. Not etmek gerekirse, Haziran 2023 döneminde, manşet rakam -77 milyar dolar seviyesinde idi.

Son verilere göre, KKM stoğu azalmaya devam ederken, TL'nin toplam mevduat havuzundaki payı %55 seviyesine yükseldi. Öte yandan, yatırımcının odağında olan para piyasası fonları toplam fon havuzunun %25'ini temsil ederek 1 trilyon TL'yi aşarken, TL ilgisinin yüksekliğini fırsat bilen otorite, TL mevduat ve fonlarda geçen hafta stopaj artışına gitti.

Salim Güran kimdir? Narin Güran cinayetini Salim Güran mı işledi? Icardi, Nara'nın Keita Balde ile olan görüntülerini mahkemeye sundu Altın neden düşüyor? 27 Aralık Cuma anlız analizi
Sonraki Haber