Yabancı yatırımcının ilgisi hisse senetlerinden tahvile yöneldi

Türk mali piyasalarında son haftalarda egemen olan döviz kurundaki yukarı yönlü seyir ve beraberinde hisse senetlerinde satıcılı hava hâlen daha ana gündemi oluşturmaya devam ediyor.

Döviz kuruna barometre teşkil eden Kapalı Çarşı kurlarında baktığımız zaman, fiziki dolar fiyatının dijital (bankalar arası piyasanın) doların üzerinde seyrettiğini görüyoruz. Bu da talebin olduğunu gösteriyor. Kur cephesinde yaşanan yükselişte, dün de bültenimizde kaleme aldığımız üzere Bakan Şimşek hakkında yayılan dedikodu ve beraberinde ışıldayan altın karşısında Türk insanın davranış değişikliğine giderek yarattığı döviz talebinin yattığını düşünülüyor.

Kıbrıs İktisat Bankası analizinde, “Sene sonu USDTRY kuru için, bilanço çalışma kuru olarak sene başında 40 seviyesini yazdığımızı, TL'nin uzunca bir süre devam eden istikrarlı seyri ya da enflasyondan daha az değer kaybetmesi ile sene sonu 37-38 seviyesinin makul olduğunu pekâlâ biliyorlar. O nedenle kur cephesinde sağlıklı olarak devam eden yükselişe pek de şaşırmamak gerekiyor. 

TCMB tarafından yayınlanan analitik bilanço verilerine göre, 21 Ağustos tarihinde TCMB'nin net döviz pozisyonu 2,3 milyar dolar kötüleşmiş. Bu veri bizlere döviz kurunun yükselmesine karşı TCMB'nin pek de kayıtsız kalmadığını gösteriyor! YEN ve FED kaynaklı endişelerin patlak verdiği 5 Ağustos Pazartesi günü öncesinde 21 milyar dolara yükselen TCMB'nin swap ve kamu dövizler hâriç net rezervleri, 21 Ağustos verisine göre 17 milyar dolar seviyesine geriledi. Büyük resimden yaklaşırsak, yerel seçimlerden bir gün sonra, 1 Nisan tarihinde eksi 76,4 milyar dolar olan manşet rakam, artı 21 milyar dolara kadar iyileşmesi ardından (neredeyse 100 milyar dolar!) TL ve TL cinsi varlıklara yönelik talebin son haftalarda biraz da olsa azalması ile gerilemeye başladı” denildi.

Öte yandan, dün açıklanan 'haftalık' verilere göre, 16 Ağustos ile biten haftada, yurt içi yerleşiklerin Döviz Tevdiat Hesapları (DTH) 1 milyar dolar daha artarak 169 milyar dolar seviyesine yükseldi. Son beş haftada artış 6,5 milyar dolar oldu. TCMB dün DTH'lara yönelik bir bilgi notu yayınlayarak son dönemde DTH cephesinde yaşanan artışın sebebi olarak yaz etkisi ile artan turizm kaynaklı döviz girişleri ve KKM'den dönen paraların dövize gitmesi olarak gösterdi. Bu minvalde, DTH'ın toplam mevduat havuzundaki payı %38 seviyesinin altına gerilerken, KKM dâhil DTH'ın toplam payı ise %47,3 seviyesine geriledi. Büyük bir kambur olarak gördüğümüz KKM cephesinin toplam mevduat havuzundaki payının ise %9,37 seviyesine geldiğini hesaplıyoruz (zirve Ağustos 2023'te %26 ile görülmüştü).  

YABANCI NE YAPTI?

16 Ağustos ile biten haftada, yabancının davranışı yine değişmemiş. Yaklaşık 300 milyon dolar hisse senedi satan yabancı, 1,1 milyar dolar tahvil almış. 2024 yılı karnesine bakarsak, yaklaşık 2 milyar dolar hisse senedi satan yabancı, tahvil cephesine ise 12,4 milyar dolar giriş yaptı. Yabancının Türk varlıklarına karşı ilgisi devam etse de, hisse senetlerine pek de sıcak bakmadığı, tahvil âşkının ise kuvvetle muhtemel bir noktada faiz indirimi beklentisi ile artarak devam edeceğini not edelim. Yurt dışı piyasalara geçmeden önce, dün TCMB ve TÜİK işbirliğinde hazırlanan Ağustos ayı tüketici güven endeksinin geçen aya göre artış kaydederek 76,4 seviyesine geldiğini görüyoruz. Endeksin alt kalemlerinde mevcut döneme ilişkin iyileşme görülürken, gelecek 12 aylık dönemde dayanıklı tüketim mallarına harcama yapma düşüncesinde ise belirgin bir bozulma olduğunu görüyoruz. Piyasa fiyatlamalarında ise USDTRY kuru 33,90'lı seviyelerde dün gün boyu salınırken, bugün hafta sonu fonlama etkisi ile pazartesi valörlü işlemlerde kurun iyice psikolojik 34 seviyesine yaklaştığını göreceğiz. Son günlerde egemen olan limoni havaya paralel hisse senetlerinde tatsız seyir dün de korundu. Ana endeks günü önemli bir değişim kaydetmeden tamamlarken, bankacılık endeksi %1,4 yükseldi.

Enes Bay Kimdir? Cevdet Konak kimdir? Cevdet Konak neden ceza aldı? Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne?
Sonraki Haber