Yapay zeka ve kuantum araştırmalarına destek OVP’de yer aldı

Türkiye’nin teknoloji alanında yaptığı atılımlar orta vadeli planla güvence altına alındı. Bir önceki OVP’de yer alan kuantum araştırmalarına destek kararları genişletilerek yeni OVP’de ileri teknoloji sanayi bölgeleri kurulması kararı alındı.

Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Plan’da (OVP) çalışmaları başlatılan kuantum fiziği araştırmalarından yapay zekaya kadar geniş bir yelpazede araştırmaların desteklenmesi çalışmaları yeni aşamaya geçti. Günümüzde bilgisayar teknolojisinden iletişime, enerjiden savunmaya kadar her alanda yeni buluşların çıkmasına neden olan kuantum fiziği az sayıda ülkenin gündemine girebilmiş durumda. Bu teknolojilerin araştırılması ve üretilmesi için özel teknoloji sanayi bölgelerinin kurulması, yabancı yatırımcıların serbest bölgelere gelmesinin teşvik edilmesi kararlaştırıldı.

Türkiye’nin ekonomide, finansta ve yeni yatırım alanlarındaki rehberi olan 2023-2025 dönemi Orta Vadeli Plan (OVP), Türkiye’nin ileri teknolojiye yöneldiğinin ilanı oldu. OVP’de yeni nesil teknolojiler özellikle ele alındı. Plana göre, çığır açıcı teknolojilere yönelik yeni Ar-Ge projeleri başlatılacak, kuantum, yapay zekâ, biyoteknoloji, genetik, yeni nesil nükleer enerji gibi alanlarda öncül araştırmalar desteklenecek.

Yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği, büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımların yer alacağı, etkin yönetişim modeline sahip yeni nesil endüstri ve teknoloji bölgeleri kurulacak.

Yeşil dönüşümü hızlandırmak amacıyla Ar-Ge çalışmaları desteklenerek yeşil üretim için gerekli teknolojiler geliştirilecek ve yaygınlaştırılacak.

Sıfır atık uygulamaları hanehalkını da kapsayacak şekilde yaygınlaştırılacak ve üretimin kritik alanlarındaki ihtiyacın dışında kalan atık ithalatının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacaktır. 

Yüksek katma değerli üretimin canlandırılması ve ihracatı destekleme amacıyla yeni pazarlara erişimi kolaylaştıracak ana ulaştırma ve lojistik koridorları geliştirilecek ve iyileştirilecek.

TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜM

Fiziki, beşeri ve teknolojik altyapı güçlendirilerek On Birinci Kalkınma Planında belirlenen öncelikli sektörler başta olmak üzere sanayide teknolojik dönüşüm sağlanacak ve daha verimli, rekabetçi bir ekonomik yapı tesis edilecek.
Büyümenin kaliteli, kapsayıcı ve sürdürülebilir olması için makroekonomik dengeleri gözeten ve yapısal reformlarla desteklenen kalkınma modeli uygulamasına devam edilecek.
Tasarrufların büyümenin finansmanı amacıyla kullanılmasında etkinlik, denge ve rekabetçilik ilkeleri gözetilerek nitelikli büyüme kompozisyonunun sürdürülmesi ve makrofinansal risklerin en aza indirilmesi sağlanacak.

YATIRIMLAR ÖZENDİRİLECEK

Makroekonomik istikrar, düzenleyici çerçeve ve iş ortamı güçlendirilerek sanayi sektöründe teknoloji seviyesi yüksek sabit sermaye yatırımları ve doğrudan yabancı yatırımlar özendirilecek.

Yatırım teşvik sisteminde sadeleşme sürecine devam edilecek; yenilikçi ve katma değerli üretime yönelen, özsermaye ağırlıklı gerçekleştirilen, küresel değer zincirinin bir parçası olan ve bölgesel kümelenme öncelikleriyle uyumlu yatırımlara münhasıran destek sağlanacak.

9. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin niteliği artırılarak Ar-Ge ve yenilik kapasitesi güçlendirilecek, teknolojik standartların belirlendiği yurtdışı komitelerde özel sektörün daha fazla temsil edilmesi teşvik edilecek.

Yüksek teknoloji ürünlerinin üretileceği, büyük ölçekli yerli ve yabancı yatırımların yer alacağı, etkin yönetişim modeline sahip yeni nesil endüstri ve teknoloji bölgeleri kurulacak.

22 Kasım Cuma borsa haftanın son gününü değer kazancı ile tamamladı! Gazze'de İslami Cihad ve Kassam Tugayları öldürüldü! 2. el otomobil piyasasında talep arttı, fiyatlar düşmeye devam ediyor
Sonraki Haber