Yapay zekalı dijital tehlikeye dikkat! Telefon numaranız ve sesiniz ile başkaları aranabilir

Her gün milyonlarca insanın kullandığı cep telefonlarında yeni dijital tehlike sistemi ortaya çıktı. SuperHaber’in yaptığı araştırmada, kötü niyetli kişilerin bu sistemi ve yapay zeka teknolojilerini de kullanarak ses taklidi yapabildikleri ve başka birileri gibi davranıp telefonla insanları dolandırdıkları belirtildi. Yine bu sistemle, önemli görevde ki birinin ses tonu yapay zeka ile taklit edilerek aynı zamanda kendi numarası gibi gösterilerek hedef alınan bir başkasının arandığı anlaşıldı.

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER

Her geçen gün gelişen ve büyüyen teknoloji, bililşim ve iletişim insanların hayatını kolaylaştırırken beraberinde yeni tehlikeleri de getiriyor.

Dijital yol ile her gün binlerce insan çeşitli yollarla bilinçli ya da bilinçsiz olarak suç işliyor ve adına suç işletiliyor. Örneğin; sizin adınıza kayıtlı cep telefonu ve numarası ile sizden habersiz bir başkaları aranabilir mi? Üstelik sizin sesiniz de bu aranmada kullanılabilir mi? İşte her gün milyonlarca insanın kullandığı cep telefonlarında yeni dijital bir tehlike sistemi ortaya çıktı.

SuperHaber’in yaptığı araştırmada, kötü niyetli kişilerin bu sistemi ve yapay zeka teknolojilerini de kullanarak ses taklidi yapabildikleri ve başka birileri gibi davranıp telefonla insanları dolandırdıkları belirtildi. Yine bu sistemle önemli görevdeki birinin ses tonu, yapay zeka ile taklit edilerek aynı zamanda kendi numarası gibi gösterilerek hedef alınan bir başkasının arandığı anlaşıldı.

KÖTÜ NİYETLİ SİBER ÇETE “PANEL” ADLI VE “YAPAY ZEKALI”YENİ BİR SİSTEMİ KULLANIYOR

Peki bu nasıl oluyor? Uzmanlara göre,bu tehlikeli sistemin gündemde olan bir sistemi bulunuyor. Bu sistem, "PANELCİ" diye tabir edilen kötü niyetli hacker çetelerinin kullandığı yeni bir yöntem.

Araştırmacı Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Gedik’e göre,bu yeni sistem ise “(Caller ID Spoofing) sahtekarlığı diye adlandırılan, türkçe anlamı (arayan kimlik sahteciliği) olan bu işlem en basit haliyle şu şekilde çalışıyor. Hackerlar yurt dışından satın aldıkları bu hizmetler ile herhangi bir kişiyi ararken, numara değişimi yaparak karşı tarafı arayabiliyorlar.

Siber Güvenlik Uzmanı Mehmet Gedik

BİR KİŞİNİN TELEFON NUMARASI BAŞKA BİR TELEFON OLARAK NASIL GÖSTERİLİYOR?

Araştırmacı Siber Güvenlik Uzmanı Gedik, bunu da şöyle açıklıyor:

"İşte burada ingilizce tabir ile (Voice over IP) dediğimiz sistem devreye giriyor. Bu sistem şu şekilde işliyor. Örnek olarak şöyle verelim; Normal olarak insanlar birilerini ararken arama yaptığınız kullanıcının bulunduğu alandaki baz istasyonu, sizden bir (caller id) ister. Yani bu insanların kimliklerindeki TC no gibi bir şey ister. Bu da telefonlarda kullandığımız telefon numarası olarak geçiyor. Halkın anlayacağı şekilde şöyle;Şimdi siz birini aradığınız zaman sisteme numaranız gidiyor ve aranılan kişinin telefon ekranında sizin numaranız gözüküyor.

Tam burada işte sistemin normal yönü de bu. Şimdi Voice Over IP sistemine dönecek olursak, bu sistem ise bizlere aradığımız zaman karşı tarafa gidecek olan numara bilgisini değiştirme fırsatı sunuyor. Örnek veriyorum; Siz karşı tarafı aradığınız zaman, sisteme göstermek istediğiniz numarayı tuşluyorsunuz ve aranılan kişinin ekranında sizin yazdığınız telefon numarası gösteriliyor.Yani aranılan kişi sizin gerçek numaranızı görmüyor" dedi.

“KÖTÜ NİYETLİ KİŞİLER YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNİ KULLANIYOR!”

Gedik açıklamasının devamında, yeni dijital tehlikeyi şöyle açıkladı:

"Burada kötü niyetli kişiler, artık bu sistemi yapay zeka teknolojilerinide kullanarak ses değişimi yaparak birileri gibi davranıp, insanları dolandırıyorlar. Yani herhangi bir şekilde yüksek konumda olan bir devlet memuru ya da bir bakanın ses tonunu, yapay zeka ile taklit ederek, aynı zamanda kendi numarası gibi gösterilerek hedef alınan vatandaşlar dolandırılabiliyor."

Devlet kurumlarına işte böyle sızıyorlar! 23 Ekim 2024 akademik kadro ilanları Resmi Gazete'de Menzil'in miras kavgası! Kameralar önünde tartıştılar!
Sonraki Haber