Yasa yürürlükte... Kripto para piyasasında yeni dönem başladı

Uzun zamandır gündemde olan kripto para düzenlemesi yasalaştı. “Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu piyasada denetim yetkisini Sermaye Piyasası Kurumu’na veren yasayla kripto varlıklar, ilk kez gayri maddi varlık olarak tanımlandı.

Hizmet sağlayıcılarının bilgi sistemleri ve teknolojik altyapı konularında TÜBİTAK’ın belirleyeceği kriterlere uyması gerekecek.

İzin almadan faaliyet gösterenlere üç yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin günden 10 bin güne kadar adli para cezası kesilecek. Platformlarda yapılan tüm transferler kayıt altına alınacak.

Listeleme prosedürü oluşturulacak

Platformlar aracılığıyla kripto para alınıp satılmasına, ilk satış veya dağıtımın yapılmasına, takasına, transferine ve saklanmasına ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi, SPK’ya verildi.
Platformların kendi nezdinde işlem görecek ya da ilk satış veya dağıtımı yapılacak kripto

paraların belirlenmesine ve bunların işlem görmesinin sonlandırılmasına ilişkin yazılı bir listeleme prosedürü oluşturulacak.

Kurul, sermaye piyasası araçlarına özgü haklar vereyen kripto paralar dışında değeri dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknolojiden ayrıştırılamayan kripto paraların satış veya dağıtımının piyasa araçlarıyla ilgili hükümlere tabi olmadan platformlar nezdinde yapılabilmesi için esaslar belirleyecek.

Bu esaslara bağlı olacak kripto paraların belirlenmesi için TÜBİTAK’tan ya da bakanlıklara bağlı kurum ve kuruluşlar ile diğer kamu kurumlarından teknik rapor istenebilecek.


Tanımlar: Kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcısı, platform gibi temel kavramlar yasal olarak tanımlanıyor.

Lisans Zorunluluğu: Kripto borsaları, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) lisans almadan faaliyet gösteremeyecek. Halihazırda faaliyet gösteren borsaların 1 ay içinde SPK’ya başvurması gerekiyor.

Müşteri Koruma:Yatırımcılar, lisanslı ve denetlenen platformlar aracılığıyla işlem yaparak korunacak. Yasada, müşteri varlıklarının saklanması, platformlar ile müşteri arasındaki ilişkiler gibi konularda da düzenlemeler yer alıyor.

Reklam ve Pazarlama:Kripto para borsalarının reklam ve pazarlama faaliyetleri SPK tarafından denetlenecek.

Yatırım Danışmanlığı:Kripto varlıklara ilişkin yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği hizmetleri de SPK tarafından düzenlenecek.

Yurt Dışı Platformlar: Yurt dışında yerleşik platformların Türkiye’de faaliyet göstermesi yasaklanıyor. Bu kapsamda, yurt dışında iş yeri açılması, Türkçe internet sitesi oluşturulması veya tanıtım faaliyetleri yürütülmesi gibi durumlar Türkiye’de faaliyet gösterme olarak kabul edilecek.

Cezai Yaptırımlar: İzinsiz kripto varlık hizmeti sunmak suç olarak kabul edildi ve 3 ila 5 yıl hapis cezası ile adli para cezası öngörülüyor. Kripto para ATM’leri de yasak kapsamına alındı.
Vergilendirme: Kripto varlıkların vergilendirme konusu yasanın kapsamı dışında tutuldu ve önümüzdeki dönemde ayrı bir düzenleme ile belirlenecek.

TFF'den Fenerbahçe'ye: "Hakemler kötüydü ama siz de kötü oynadınız" İbrahim Hacıosmanoğlu Serveti Ne Kadar 2024? Amerika ateşkes ile oyalıyor, PKK/YPG ise sürekli saldırıyor
Sonraki Haber