Yaşayan basın kahramanı Nedim Şener!

Bugün Abdi İpekçi'nin suikast sonucu ölümünün 41. yıl dönümü. İpekçi, aynı zamanda bir basın kahramanıydı. Uluslararası Basın Enstitüsü IPI, İpekçi ve onun gibi bir suikaste kurban giden Hrant Dink'i basın kahramanları listesine almıştı. O listeye yaşarken giren bir isim daha var: Nedim Şener. Şener, FETÖ'nün yıldırma, tehdit ve sonunda hapisle sonuçlanan baskılarına direndiği için IPI tarafından basın kahramanı listesine alınmıştı.

Abdi İpekçi, Hrant Dink ve Nedim Şener’in ortak özelliği var. Onlar "Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı."

Uluslararası Basın Enstitüsü IPI kuruluşunun 50. yılı dolayısı ile 2000 yılında 50 gazeteciden oluşan "Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları" listesi yayınlamıştı.

Liste açıklandığında Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanları arasında Türkiye'den de bir isim vardı. Bundan 41 yıl önce 1 Şubat 1979'da Mehmet Ali Ağca tarafından otomobilinde öldürülen Abdi İpekçi. 

Bu listeye 2006'da öldürülen Rus gazeteci Anna Politkovskaya ve 2007'de ise 17 Ocak 2007'de suikaste uğrayan Hrant Dink de eklendi.

2010 yılında ise liste 8 gazetecinin daha eklenmesi ile 60'a çıktı.

Dünya Basın Özgürlüğü Kahramanı seçilen bu isimler arasında Nedim Şener de vardı. 

Türkiye'den bir suikaste uğramadan bu listeye giren ilk isim olan olan Şener, yıldırma, tehdit ve sonunda hapse girme pahasına Dink cinayetinde FETÖ’cü istihbaratçıların rolünü ortaya çıkardığı için bu listeye dahil edildi. 

NEDİM ŞENER'E ÜÇ DAVA AÇILMIŞTI

“Dink Cinayeti ve İstihbarat Yalanları“ adlı kitaptaki iddiaları nedeniyle dönemin FETÖ'cü polisleri Şener hakkında şikayetçi olmuştu. Bunlar aynı zamanda Başbakanlık Teftiş Kurulu raporuyla da Dink cinayetinde görevini ihmal ettiği belirlenen kişilerdi.

Kitap nedeniyle Şener hakkında üç dava açıldı. Gizli belge temin etme, gizli belge yayınlama ve cinayette sorumluluğu ortaya çıkan polisleri terör örgütlerine hedef gösterme suçlamalarıyla Terörle Mücadele Yasası’na ve Türk Ceza Kanunu’na muhalefetten 32,5 yıl hapis istemiyle yargılandığı davalardan beraat etti. 

Nedim Şener bugün aynı listede bulunan Abdi İpekçi'nin kızı Nükhet İpekçi ile bir söyleşi gerçekleştirdi. İşte İpekçi hakkında bilinmeyenlerin konuşulduğu o söyleşi:

İŞTE DÜNYA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KAHRAMANI OLMANIN ŞARTLARI

IPI uluslararası jüri başkanı Güney Afrika Report Gazetesi’nin editörü Raymond Louw, altmış basın kahramanının yer aldığı kitabın önsözünde basın kahramanı kriterlerini şöyle sıralıyor.

-Zor koşullar altında bağımsız haber, düşünce ve görüşlerini açıklayarak basın özgürlüğüne katkıda bulunanlar; basın özgürlüğü uğruna gözaltı ve hapis cezaları riskini kabul edenler, kendilerine ve ailelerine yönelik tehditlere hedef olanlar.

-Haberleri ya da düşüncelerini açıkladıkları için öldürülen gazeteciler.

-Kendi ülkelerinde basın özgürlüğünü savunmak uğruna işlerini ya da şöhretlerini tehlikeye atan basın özgürlüğü savunucuları.

Listedeki isimlerin büyük kısmı ülkelerinde baskıcı rejimlere karşı çıktıkları için öldürülen gazetecilerden oluşuyor.

Bu nedenle listeye uluslararası basın çevrelerinden "Gazeteciler Panteonu" deniliyor.

Tunceli ve Ovacık belediyelerine kayyum atandı NATO Genel Sekreteri Rutte Türkiye'ye geliyor! Al Nassr Al Qadsia maçı canlı izle S Sports Plus şifresiz maç izle
Sonraki Haber