Yaştan emeklilikte maaş düşük olur mu?

Bir vatandaşın emekli olabilmesi için '4500 gün prim' ödemesi yeterli oluyor. Bu süreçte kadınların emeklilik yaşı 58 iken erkeklerde ise 60 yaş şartı aranıyor. Peki yaştan emekli olanların maaşı düşük olur mu?

Sosyal güvenlik düzenlemeleri, normal primle emekli olamayanları gözetiyor. Çünkü belli bir yaştan sonra vatandaşların çoğu ya çalıştırılmıyor ya da iş bulamıyor. İşte bu nedenle yaşa bağlı olarak daha düşük primle emekli maaşının bağlanması sağlanıyor. Peki yaştan emekli olanların maaşı nasıl olur?

YAŞTAN EMEKLİ OLANLARIN MAAŞI DÜŞÜK OLUR MU?

Hürriyet yazarı Noyan Doğan, emekliliğe ilişkin kendisine sorulan soruları şöyle yanıtladı:

Soru: 24 Ağustos 1988 doğumluyum. 16.12.2006 SGK girişliyim. Aktif ödenen prim sayısı 2900. 60 yaşına geldiğimde emekli maaşımın yüksek olması için prim günüm 4500 mü, 7000 mi olmalı ya da maksimum kaç gün ödenmeli? Ekrem A.

Cevap: Sizin durumunuzda çalışma yılı olmadan, 7000 prim gün ödeyip, 60 yaşında emekli oluyorsunuz. Yaş nedeniyle emekli olabilirsiniz ancak yatan prim gün sayınız az olacağından alacağınız emekli maaşı düşük olur. Prim gün sayısını doldurup, 60 yaşında emekli olursanız maaşınız daha yüksek olur.

ÖLEN KIZINIZDAN AYLIK ALABİLİRSİNİZ

Soru: Asgari ücretten düşük maaş alan dul bir erkeğim. Vefat eden hiç evlenmemiş, emekli kızımın maaşını alabilir miyim? Bankadaki mevduatımdan dolayı faiz gelirim var. Şeref G.

Cevap: Vefat eden sigortalının anne-babası ölüm aylığı alabilir. Kızınızın eş ve çocukları olmadığı için ölüm aylığı alabilirsiniz ancak her türlü kazançtan elde etmiş olduğunuz gelirin asgari ücretten az olması gerekir.  Eğer geliriniz asgari ücretten azsa ölüm aylığı alabilirsiniz, yüksekse alamazsınız.

GERİYE DÖNÜK BORÇLANMA YAPILMAZ

Soru: 1938 yılı doğumluyum. Silahlı Kuvvetlerden 1985’te emekli oldum. 1956-1961 yılına kadar boş geçen zamanı emeklilik hakkı olarak borçlanabilir miyim? Gürcan H.

Cevap: Geri dönük borçlanma yapıp, eksik günleri tamamlayıp, emekli olma imkanı bulunmuyor.

3600 GÜNLE EMEKLİ OLAMAZSINIZ

Soru: 1965 doğumluyum. 1986-1989 arasında 500 gün SSK primim mevcut. İsteğe bağlı Bağ-Kurluyum, doğum borçlanması olan 1440 günü ödedim. Toplam 2440 gün primim var. 4/A statüsünden emekli olabilir miyim? 3600 ile emekli olabilmem için bana en kolay yolu söyler misiniz? Nusret T.

Cevap: Son 7 yıllık fiili hizmet süresi yani prim günü önemli. Eğer son 7 yıl 4/A kapsamında prim ödemişseniz ve 4/A’lı olarak çalışıyorsanız ve çalışma 1260 günden fazlaysa SSK üzerinden emekli olabilirsiniz. Bunun için de sigortalı bir işe girip çalışmanız gerekiyor. Bu durumda SSK’dan, 3600 prim gün ile emekli olmak pek mümkün gözükmüyor.

ŞİRKET ORTAKLARI BAĞ-KUR’LU OLABİLİYOR

Soru: Bir şirkette 2001 yılında çalışmaya başladım, 2012 yılında ortak oldum, halen 4/A sigortalıyım. Sigorta başlangıç 1989. Emeklilik sürem doluyor. Ortak olduğum dönemin Bağ-Kur’a aktarılması gerektiği söylendi. Nasıl bir yol izlemeliyim? Recep K.

Cevap: Şirket ortaklarının SSK’lı olarak devam etmesine imkan tanınmıyor. 2008 yılından sonra çalıştığı şirkete ortak olanlar artık SSK’lı olamıyorlar, 4/B’li olarak kayıtlarının yapılması gerekiyor. Dolayısıyla şirkete ortak olduğunuz dönemi 4/B’ye aktarmanız gerekiyor.

İŞTEN AYRILIRSANIZ TAZMİNAT ALAMAZSINIZ

Soru: 2000 SSK girişliyim. 4200 primim var. Aynı iş yerinde çalışıyorum ve işten ayrılmak istiyorum. Kıdem tazminatımı nasıl alırım? Fatma Ö.

Cevap: 8 Eylül 1999 tarihinden önce olanlar 15 yılı doldurup, 3 bin 600 prim gün sayısını tamamladıklarında kıdem tazminatı alabiliyor. Bu tarihten sonra işe başlayanlar ise 4 bin 500 prim günü, 25 yıl sigortalılık süresini doldurmaları halinde tazminat alabiliyorlar. Kendi isteğinizle ayrılırsanız tazminat alamazsınız.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber