Yatırımcılara müjde! 5 serbest ticaret bölgesi hizmete alınacak

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Ekonomiyi Yeniden Yapılandırmaya Yönelik İstişareler ve Orta Vadeli Program (OVP) Öncesi Süreçte Sanayi/İhracat Dünyamızın Sorunları ve Çözüm Önerilerini Değerlendirmek” konulu olağan ağustos ayı meclis toplantısına Ticaret Bakanı Ömer Bolat katıldı.

İSO'nun Türkiye'nin en büyük sanayi odası olduğunu dile getiren Bakan Bolat, oda üyelerinin sanayi üretiminin yaklaşık üçte birini gerçekleştirdiğini açıkladı. Bolat aynı zamanda dünyayla rekabet edebilecek bir güce ulaşmanın üretime, imalata, bilgi ekonomisine, teknolojiye dayalı bir ekonomiyle mümkün olduğunu vurguladı.

Gelişmiş ülkelerin sıkılaştırıcı para politikaları, yüksek enflasyon ile birlikte azalan talep, jeopolitik gerilimlerin gıda başta olmak üzere emtia fiyatlarını tetiklemesinin küresel resesyon endişelerini artırdığını aktaran Bolat, bu durumun küresel ticareti de yavaşlattığını açıkladı. Bolat, Türkiye ekonomisinin küresel piyasalarda yaşanan olumsuzluklara rağmen 11 çeyreklik kesintisiz büyüme performansını sürdürdüğünün altını çizdi.

5 Serbest Ticaret Bölgesi Hizmete Alınacak

Bakanlık olarak 2023 yılında İstanbul için halihazırda 1,7 milyar liralık ihracata yönelik devlet yardımı sağlandığını söyleyen Bakan Bolat, üretimi ve ihracatı desteklerken yerli üreticileri ithalat kaynaklı zarar ve tehditlere karşı, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına uygun şekilde, ticaret politikası savunma araçlarıyla korumayı sürdürdüklerini kaydetti.

Yabancı yatırımların ülkeye çekilmesi ve ihracata yönelik üretim kapasitesinin geliştirilmesi hedefi doğrultusunda Serbest Bölgelerin (SEB) önemine değinen Bolat, “19 adet serbest bölgemiz bulunmakta. İnşallah yeni dönemde 5 adet serbest ticaret bölgesini de hizmete alacağız. Hükümet olarak, ihracatçılarımıza yeni pazarlar açmak için Avrupa Birliği'nin (AB) Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yaptığı ülkelerle de biz kendi menfaatlerimizi de önceleyerek STA'lar yapmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ticareti Canlandıran Hamleler

2028 İhracat Tanıtım ve Pazarlama Vizyonu ile yeni projeleri hayata geçireceklerinin bilgisini paylaşan Bolat, şu cümleler ile konuşmasını tamamladı;

“Ülkemizin küresel mal ihracatından aldığı payı yüzde 1,2'ye, küresel hizmet ihracatından aldığı payı yüzde 2,1'e yükseltmeyi amaçlıyoruz. Yüksek ve orta-yüksek teknolojili ürün ihracatımızın payını mevcut yüzde 36'dan yüzde 50'ye yükselteceğiz. KOBİ'lerin ihracattaki payını yüzde 26'dan yüzde 40'a çıkartmayı, Türkiye e-ihracat platformu ve e-kolay ihracat platformu gibi kanallarla e-ihracatın toplam ihracattaki payını yüzde 1,5'ten yüzde 10'a yükseltmeyi hedefliyoruz. Yüksek teknolojili ürün ihracatını artıracağız. Üreticimizi, sanayicimizi, çiftçimizi ithalat baskısına ve haksız rekabete karşı daha etkin bir şekilde koruyacağız.”

İtalyanlar Arda Güler'in yeni takımını duyurdu! Bodrum maçında oynanacak zemin Okan Buruk'u korkutuyor Komik cuma mesajları! Esprili cuma mesajlarına örnekler
Sonraki Haber