Yavru Vatan'a 2 milyar liradan fazla hibe ve kredi

"Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması İmza Töreni" Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın da katılımıyla video konferans yöntemiyle gerçekleşti. Törende konuşan Oktay, "Salgının etkileriyle oluşacak yeni normale hazırlanırken Türkiye, KKTC'nin yanında olmaya devam edecektir." dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Arasında “İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması İmza Töreni"ne video konferans yoluyla katıldı.

Oktay, burada yaptığı açıklamada, "Salgının etkileriyle oluşacak yeni normale hazırlanırken Türkiye, KKTC'nin yanında olmaya devam edecektir." dedi.

KKTC'YE 2 MİLYAR 288 MİLYON 976 BİN LİRA

"Türkiye-KKTC İktisadi ve Mali İş birliği Anlaşması, salgının ekonomide açtığı yaraların iyileştirilmesine destek verecek şekilde tasarlandı." diyen Oktay, "Anlaşma ile 2 milyar 288 milyon 976 bin lira tutarındaki mali kaynağı hibe ve kredi şeklinde aktarıyoruz." ifadesini kullandı.

Oktay, anlaşmanın savunma, altyapı ve reel sektör yatırımları harcamalarına ilave olarak, bütçe açığına katkı sağlayacak şekilde Turizm Koronavirüs Salgın Desteği Programı, Kırsal Kalkınma ve Sosyal Hizmet Projesi, Tarımsal Yatırım Desteği ve Zirai Kredi Programı ile Sanayici ve Küçük Esnaf-Zanaatkarlara Yönelik Kredi Programı'nı içerdiğini kaydetti.

 

"KKTC İÇİN YENİ FIRSATLAR OLUŞACAK" VURGUSU

Salgın sürecinin ardından KKTC ekonomisi için yeni fırsatlar oluşacağına dikkati çeken Oktay, "2020 yılı İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması, yeni normale güçlü şekilde hazırlanan KKTC'nin ve kardeşliğimizin yükselme zemini olacaktır. Post kovid dönemi KKTC için fırsatlar, açılım imkanları ve iş birliğine elverişli yeni kanallar sunuyor.

Mevcut potansiyelin Türkiye'nin de destekleriyle stratejik atılımlara yönlendirilmesi sonucunda KKTC'nin geleceği çok daha berrak ve aydınlık olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

 "TÜRKİYE İLE KIBRIS TÜRK TOPLUMU TEK YÜREK OLDUKÇA..."

Fuat Oktay, kardeşlik bilinciyle birlikte hareket ederek KKTC'yi ekonomik olarak daha sağlam, müreffeh ve rekabet edebilir bir yapıya kavuşturabileceklerine yürekten inandıklarını ifade ederek, şunları dile getirdi:

"Türkiye ile Kıbrıs Türk toplumu her zaman olduğu gibi tek yürek oldukça bu coğrafyada bizim hakkımıza, hukukumuza göz dikecek hiçbir unsur olamaz. Bizler, Doğu Akdeniz'de uluslararası hukuktan kaynaklanan meşru hak ve menfaatlerimizi korurken gücümüzü birliğimizden, dayanışmamızdan, kardeşliğimizden alıyoruz. Bu noktada bölgede kalıcı istikrarsızlığa neden olabilecek tüm ihtilaflara çözüm aranması hususunda uluslararası meşruiyet temelindeki çaba ve desteklerimizi sürdürüyoruz, sürdürmeye devam edeceğiz."

 "KIBRIS TÜRK HALKININ MEŞRU HAKLARI TESLİM EDİLENE KADAR..."

Bölgedeki hidrokarbon kaynakları meselesinin çözümü için uluslararası toplumun, Kıbrıs Rum Yönetimi'ni, Kıbrıs Türk tarafıyla adil paylaşıma ve diyaloğa ikna etmesi gerektiğini vurgulayan Oktay, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kıbrıs meselesinin çözüm yolu, Ada'daki taraflar arasında siyasi eşitlik sağlanmadan aşılamaz. Milli davaya olan inancımızla Kıbrıs Türk halkının meşru hakları teslim edilene kadar ve Kıbrıs Türkü kardeşlerimizin Ada'da siyasi eşitliği sağlanana dek hak ve hakkaniyet mücadelesini sürdüreceğiz.

"GARANTÖR ÜLKE OLARAK ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Kıbrıs Türkü'nün geleceğe güvenle bakarak barış, huzur ve refah içinde yaşamaya devam etmesi için ana vatan ve garantör ülke olarak elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Aksini düşünenler her zaman olduğu gibi hayal kırıklığı yaşamaya mahkumdur."

Törende KKTC Başbakanı Ersin Tatar da konuşma yaptı. Konuşmaların ardından Oktay ve Tatar, iki ülke arasındaki İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşması'nı imzaladı.

Vicenzo Montella: "Bizim için rakip fark etmez" DEM Parti ile ortaklık CHP’ye pahalıya patladı mı? Mauro Icardi'den Wanda Nara'nın sevgilisi L-Gante'ye tepki
Sonraki Haber