Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne bağlantı yolları ne zaman bitecek?

Yavuz Sultan Köprüsü’nün hizmete girmesinin ardından bağlantı yollarıyla ilgili çalışmaları hızlandırdıklarını kaydeden Limak Holding Başkanı Özdemir “Sözleşmeye göre 3 yılda bitirmemiz lazım. Ancak hedefimiz 2 yılda tamamlamak” dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün (3. Köprü) açılmasının ardından bağlantı yollarıyla ilgili çalışmalar da hız kazandı. Mayıs ayında düzenlenen 3. Köprü bağlantı yolları ihalesini kazandıklarını hatırlatan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir “Sözleşmemize göre bu otoyolu 3 yılda bitirmemiz gerekiyor. Ancak bizim hedefimiz bunu 2 yılda bitirmek. Biz kesimleri bitirdikçe hizmete açacağız. İnanın büyük bir hız ve eforla çalışmaya başladık. Konsorsiyumdaki firmalar otoyol konusunda deneyimli, hızla bu işi bitirmek istiyoruz” dedi.

130920160131015941700_3.jpg

2.5 milyar dolar

3. Köprü bağlantı yoları hakkında açıklamalarda bulunan Özdemir, şunları söyledi:

“Kuzey Anadolu Otoyolu’nun iki kesimi var. Biri Asya kesimi Akyazı’dan alıyoruz, Kurtköy’e bağlıyoruz. Yani 3. Köprü’nün bağlantı yoluna bağlıyoruz. Bu 168 kilometre. Avrupa kesimini de Odayeri’nden, yani 3. Havalimanı’nın hemen yanından alıyoruz, Silivri’ye bağlıyoruz. Toplam 268 kilometrelik bir otoyol projesi bu. Bunun yatırım tutarı da 7.2 milyar TL, 2.5 milyar dolar demek. Biz bunun finansmanını beklemeden hemen projeye başlama kararı aldık, çünkü 2018’in sonunda da bizden bunun bitirilmesini istiyorlar” dedi. İki kesimdeki bağlantı yolu bitirilmeden İstanbul’un trafiğinin rahatlamasının kolay olmayacağını dile getiren Özdemir “Şu anda hepimizin bildiği gibi Yavuz Sultan Selim Köprüsü açıldı ama Mahmutbey’de çok büyük bir trafik sıkıntısı var, yoğunluğu var. Biz bu yoğunluğun azalması için çok hızlı bir şekilde çalışmaya başladık. Otoyolun tamamının bitmesini beklemeden bitirdikçe peyderpey kullanıma açarak bir an evvel yoğunluğu azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu. Finansman konusunda da görüşmelerin devam ettiğini belirten Özdemir “7-8 aydan önce bu finansman tamamlanmaz. Belki yine bir köprü krediyle yolumuza devam edebiliriz. 3. Havalimanı’nda olduğu gibi yine özkaynakla başladık, sonra köprü krediyle devam edip, finansmanını tamamlarız diye düşünüyorum. 2018’in sonunda da yolu tamamlamayı istiyoruz” dedi.

Kamyoncu aranıyor

Finansman çalışmaları sürerken özkaynakla çalışmalara başladıklarını belirten Nihat Özdemir “Şantiyeleri kurduk, bayramdan sonra fiili olarak yapım çalışmaları başlayacak. Ancak böyle zaman kazanıp trafiğin bir an evvel rahatlamasına katkı sağlayabiliriz. Mahmutbey ancak böyle rahatlar. Transit trafiği ancak bu yol tamamlanınca İstanbul’un içinden uzaklaştırmış olacağız. Bütün makine ve ekipmanlarımızı sipariş ettik. Bin 500’ü kamyon olmak üzere 2 bin 100 iş makinesi bu projede çalışacak” diye konuştu. 3. Havalimanı’ndaki gibi kamyon sıkıntısının devam ettiğini söyleyen Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir, Türkiye’nin dört bir yanından kamyon şoförü ve operatör aradıklarını kaydetti. Özdemir, kamyonların sipariş edildiği belirterek “Kesim kesim geliyor kamyonlar. Çeşitli firmalara sipariş verdik. Bu otoyol projesinde istihdam 5 bin kişiye ulaşacak. Dolayısıyla bu projede çalışacak kamyon şoförlerini davet ediyoruz. Bir an önce bu proje bitirilsin ki İstanbul’daki trafik yoğunluğu azalsın. Ancak Kuzey Anadolu otoyolu bitince trafik rahatlayacak” diye konuştu.

Türkler yapıyor, yabancılar taşeron

2018’in başında 3. havalimanını hizmete almayı hedeflediklerini ifade eden Özdemir “Eskiden yabancılar gelip bu projeleri yapardı. Bizler bu projelerde taşeronluk yapardık. Artık projeyi Türk firmaları yapıyor. Yabancılar gelip proje kapsamında taşeron olarak çalışıyor. 3. Havalimanı’nda 6 İngiliz firması taşeron olarak görev alıyor” dedi. Yürüyen birçok proje olduğunu aktaran Özdemir, Türkiye’nin geleceğine inandıklarını, morallerinin hiç bozulmadığının altını çizdi. Limak Grubu olarak şu anda 52 bin çalışanları olduğunu aktaran Özdemir “Yıllık ciromuz da 4 milyar dolar civarında. Sadece Türkiye’de değil birçok ülkede işlerimiz var. Kosova’da, Bosna’da, Arnavutluk’ta, Sırbistan’da, Bulgaristan’da, Mozambik, Fildişi Sahilleri ve Senegal’de işlerimiz var. Önümüzdeki günlerde Mozambik’te çimento fabrikasını açacağız. Aynı şekilde Fildişi’nde de çimento fabrikası kuruyoruz. Senegal’de Dakar Havalimanı’nı yapıyoruz, bitince 25 yıl da işleteceğiz. Senegal çok önemli” dedi.

Mısır'a bakanlı açılış isteriz

Mısır’daki havalimanını bitirdiklerini aktaran Özdemir “Bugün yarın işletmeye alınmaya hazır. Mısır devletinin inisiyatifinde. Açılış törenine Türkiye’den bakan götürerek yapmayı isteriz. Mısır’la ilişkilerimizin iyi olmasını isteriz. Çünkü Mısır önemli bir ülke. İlişkilerimizin düzeleceğini belirtiyorlar. Rusya’da Rostov Havalimanı inşaatımız devam ediyor. İlişkilerin düzelmesinden dolayı daha rahat çalışacağız. 2017’nin sonunda onu da bitirmeyi istiyoruz. Şu anda iş programının önünde gidiyor” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Malezya Yüksek Yargı yetkililerini kabul etti Esra Erol'dan Fatih Aydın olayı hakkında çıkan iddialara tepki! Como Milan canlı maç izle S Sport