Yaygınlaşan kanser ve kısırlığın sebebi o lezzetli cipsler mi? Akrilamid nedir?

Gıdaların pişirilmesi sırasında, aşırı kızartma sonucu oluşan kanserojen madde Akrilamid'in kanser ve kısılığa neden olduğu biliniyor... Son yapılan araştırmalar cipslerin Akrilamid içerdiğini ortaya koydu!

İngiltere Gıda Standartları Bürosu bir süre önce; cips, kızarmış patates ve yanık tost tüketimi konusunda uyarılarda bulunmuş ve bu gıdalarda bulunan Akrilamid'in halk sağlığına zararlı olduğunu vurgulamıştı.

Son olarak, Akrilamid oranının tespiti için İngiltere'de 92 büyük patates cipsi üreticisinin ürünleri incelemeye alındı.

Yapılan araştırma sonucu 16 üründe çok yüksek oranda Akrilamid tespit edildi.

Yapılan testler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "kanser riski" olarak gösterilen bu maddenin ürünlerin içerisinde kabul edilebilir sınırın üzerinde bulunduğunu ortaya koydu.

CİPS DEĞİL ZEHİR!

Market raflarında kolayca ulaşılabilen cipslerde AB standartlarına göre kilo başına 750 mikrogram Akrilamid bulunmasına izin verilirken, araştırmalar ciplerin kilo başına bin mikrogram Akrilamid içerdiğini kanıtladı.

Bağımsız testlerde 92 paketin 16'sında bin mikrogramın üzerinde, 31'inde ise 750 mikrogramdan fazla Akrilamid'e rastlandı.

Daily Express gazetesinin haberine göre, testlerde 2,500 mikrograma varan oranlarda Akrilamid içeren cipsler tespit edildi.

CİPS FİRMALARI: KANSERLE BAĞLANTISI MUĞLAK

İngiliz cips firmalarının yetkililerinden yapılan savunmada ise, Akrilamid'in pişmiş gıdalar içinde "doğal olarak" bulunduğu ve kanserle ilişkisinin "muğlak olduğu" belirtildi.

Akrilamid (Acrylamide) nedir?

Akrilamid; Isıl işlem gören yiyeceklerde pişirme sonucunda doğal biçimde oluşan kimyasal bir bileşendir.

Bu bileşenin vücutta birikerek kansere yol açabildiği bilinmektedir.

Karbonhidrat açısından zengin bazı yiyecekler 120 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda haşlama dışındaki metodlarla işlendiğinde veya pişirildiğinde (kızartma, fırınlanlama, kavurma) oluşur. Akrilamid, kararma reaksiyonu sırasında gıdada bulunan şeker ve nişastanın (karbonhidratların) bir protein yapıtaşı olan asparajin ile kimyasal tepkimeye girmesiyle açığa çıkar.

Akrilamidin sürekli ve yüksek dozlarla alınmasının kansere yol açtığı hayvan deneyleri ile kanıtlanmıştır. Uluslararası sağlık kuruluşları doğrudan belirli gıdalardan kaçınmayı doğrudan önermese de bu konuda devam eden çalışmaları da kabul etmekte ve desteklemektedir.

Akrilamid, nişasta içeren ve yüksek sıcaklıklarda işlem gören tüm yiyeceklerde bulunabilir.

Akrilamid miktarlarıgıdaların doğal içeriği ve pişirme şekline göredeğişkenlik gösterebilir. Örneğin kızarmış patates ile haşlanmış patatesteki akrilamid miktarları arasında büyük fark vardır.

Yüksek sıcaklığa maruz kalan ve rengi koyulaşarak dokusu yoğunlaşan gıdalarda akrilamid oranı yüksektir: kahve, çikolata, kavrulmuş kuru yemişler, patates kızartması, cipsler, tahıllar, bisküviler, ekmekler, karamelize edilen meyvelerle sebzeler örnek olarak sayılabilir.

Gıda üreticileri önlem alıyor mu?

Türkiye'de konu ile ilgili çeşitli bilimsel araştırmalar yürütülmekte ve gıda kontrol laboratuvarlarında akrilamid analizi yapılmakla birlikte, yasal bir düzenleme ve yaptırım bulunmamaktadır. Bununla beraber, Kuzey Amerika ülkeleri ve Avrupa Birliği’nin gıdalardaki akrilamid düzeylerini takip etmek ve oluşumunu engelleyici üretim süreçleri geliştirmek için yöntem ve kılavuzlar bulunmaktadır.

Tüketici tarafından talep edilen tad, koku ve görünümü koruyarak akrilamid oluşumu tamamen engelleyecek tek ve kolay bir çözüm bulunmamaktadır. Ancak azaltmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Kısırlık yapıyor

Hayvanlar üzerinde yapılan deneylere dayanarak ve onun biyolojik etkilerinin anlaşılması sonucunda Akrilamid'in insanlar üzerinde kanser yapıcı etkisinin olabileceği düşünülmektedir. İşleri gereği bu kimyasala maruz kalan insanlarda sinir hasarları gözlenmiştir.

Erkek hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar göstermiştir ki, Akrilamid onların doğurganlıkları üzerinde anormalliklere neden olmaktadır. / SuperHaber Dış Haberler

Cevdet Konak kimdir? Cevdet Konak neden ceza aldı? Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne? Bu hafta yatırım araçlarının performansı nasıldı?
Sonraki Haber