Yaz Gündönümü nedir? Neden doodle oldu? 21 Haziran en uzun günde ne olur?
Yaz Gündönümü nedir? Dünyanın en büyük arama motoru Google tarafından doodle yapılan 2019 Yaz Gündünömü, kullanıcılar tarafından araştırılmaya başladı. Tarihler 21 Haziran tarihini gösterdiğinde havalarda görünen belli sıcaklık artışı, en belirgin özelliklerinden birisidir. İşte Yaz Gündönümü nedir? Neden doodle oldu? 21 Haziran en uzun günde ne olur? Merak edilen detaylar haberimizde...
Yaz Gündönümü nedir? Saatlerin 00:00 olmasıyla birlikte Google ekranında beliren 21 Haziran Yaz Gündönümü, büyük merak uyadırıyor.Tarihler 21 Haziran tarihini gösterdiğinde havalarda görünen belli sıcaklık artışı, en belirgin özelliklerinden birisidir.Dünyanın en büyük arama motoru Google tarafından doodle yapılan 2019 Yaz Gündünömü, kullanıcılar tarafından araştırılmaya başladı. İşte Yaz Gündönümü nedir? Neden doodle oldu? 21 Haziran en uzun günde ne olur? Merak edilen detaylar haberimizde...
YAZ GÜN DÖNÜMÜ NE ZAMAN?
Yaz gün dönümü veya yaz gün dönümü güneş ışıklarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez (yaklaşık 21 Haziran’da) dik geldiği andır. Yaz gündönümü tarihi olan 21 Haziran, Kuzey Yarımküre'de en uzun gündüz ve en kısa gecenin yaşandığı gün olurken, kuzeye gidildikçe gündüz süresi de uzuyor. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarıkürede yazın, güney yarıkürede kışın başlangıcı sayılıyor. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul ediliyor.
21 HAZİRAN YAZ GÜNDÖNÜMÜ NEDİR?
Yılın en uzun gün ve gecesi olan 21 Haziran’da yaz gündönümü şöyle gelişmektedir: Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne dik gelir ve güneş ışınları Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik açılarla gelir. 21 Haziran’dan sonra Kuzey Yarımküre’de gündüzler kısalmaya (yaz gündönümü),Güney Yarımküre’de ise uzamaya (kış gündönümü) başlar.
Yaz Gündönümü’nde saat 12’yi gösterdiğinde Yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur.
Aydınlanma çizgisinin sınırları kutup dairelerinden geçer. Kuzey Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gündüz, Güney Kutup Dairesi’nde 24 saat süreyle gece yaşanır.
Yaz Gündönümü için istisnai bir durum vardır. Her sene 21 Haziran’a denk gelmez. Dört yılda bir kez 20 Haziran’dadır. Yaz Gündoğumu ile belirli değişiklikler yaşanmaktadır.
GÜNDÖNÜMLERİ VE EKİNOKS TARİHLERİ
21 Mart (ekinoks) : Gece ve gündüz eşit olur, bizim bulunduğumuz kuzey yarım kürede ilkbahar başlarken güney yarımküre sonbahara girer.
21 Haziran (Yaz gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede yaz başlarken güney yarım kürede kış başlar.
23 Eylül (ekinoks): Gece ve gündüz eşit olur. Kuzey yarımkürede yaz biter, sonbahar başlar. Güney yarımkürede ise bahara geçiş olur.
21 Aralık (Kış gündönümü): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Kuzey yarım kürede kış başlarken güney yarım kürede yaz başlar.