Çocuğunuzda bu belirtiler varsa mutlaka doktora danışın! Yaz ishali ölümcül olabilir

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları (Pediatri) Uzmanı Doktor Mehmet Güneş çocuklarda görülen yaz ishalleri konusunda aileleri uyararak, yüzde 10-15 su kaybının çocuğun yoğun bakıma yatmasına neden olabileceğini belirtti. Güneş ayrıca, Türkiye’de 0-1 yaş arası bebek ölümlerinin en başında da ishaller geldiğini belirtti.

Uzman Doktor Mehmet Güneş, havaların ısınması ile beraber çocuklarda görülen yaz ishalleri hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaz aylarının gelmesi ile çocukların dışarı çıkacağını ve terleyeceğini belirten Güneş, “Yaz ishalleri bu şekilde başlıyor. Yaz ishallerinin diğerlerinden en büyük farkı; yüzde 95 gibi büyük bir oranda spesifik bir tedavileri yoktur. Bizim için ishallerde en önemli unsur sıvı kaybını yok etmektir. Bizde yüzde 10 kayıp pek önemli değildir ama ufacık bir çocukta yüzde 10-15 kayıp bebeğin yoğun bakıma yatmasına neden olabilir. Sıvı kaybı ve elektrolit kayıp önlenmelidir” dedi.

BELİRTİLERE DİKKAT EDİLMELİ

Ailelerin dikkat etmesi gerektiğini belirten Güneş, “Yaz ishallerinde ishal sayısı ve sıklığı ve kıvamı çok önemlidir. Bununla beraber çocuğun iştahsızlığı, ağzının kuruması, idrarının az çıkması bunlar sıvı kaybının olduğunu gösterir. Diğer ishallerden ayrılan en büyük özelliği çok fazla ateş ve kusma yapmazlar. Spesifik olarak da çocuklarda sıvı kaybı ve tuz kaybına giderler” dedi.

NET BİR TEDAVİSİ YOK

Diğer ishaller ile yaz ishallerini birbirinden ayıran özellikleri açıklayan Güneş, “Diğerleri pis suyun içilmesi, suyun kanalizasyona karışması ya da dışarıdan yiyip içilen zehirli maddelerin o tür ishaller ile oluşur. Bu daha çok yazın oluşur. Diğer ishallerden semptom olarak hafif geçer ama tedavi olarak elimizde bir tedavi olmaması bizi zor duruma sokuyor. İshal günde 4-5 defa geçen ve sulu sarı renkli dışkılamaya denir. Annelerimiz eğer ishal 2 günü geçiyorsa yanında ateş ve kusma da varsa mutlaka hastaneye başvurmalıdır. Yaz ishalleri çoğunluklar sarı renkli olur. Korktuğumuz ishaller ise kanlı ishallerdir. İshalde kan varsa daha erken gelmelidir” dedi.

ÇOCUKLAR EN ÇOK ROTA VİRÜSÜNDEN ETKİLENİYOR

Çocukların nasıl beslenmesi konusunda da açıklamalarda bulunan Güneş, “Öncelikle bol bol su alması lazım. Tuz kaybını önlemelidir. Çocukların en sevdiği şey çubuk krakerdir. Çocukları en çok etkileyen Rota virüsüdür. Rota virüsünü engellemenin çok basit yöntemi aşıdır. Rotanın da aşısı var. Ağızdan yapılır. İshaller 6 ay ile 2 yaş arasında daha çok görünür. Türkiye’de 0-1 yaş arası bebek ölümlerinin en başında maalesef ishaller geliyor. Çok basit bir hastalıktan bebeklerimizin ölmesini istemeyiz” sözlerine yer verdi.

HASTALIK DÖNEMİNDE BESLENME ÇOK ÖNEMLİ

Net bir tedavi yöntemi olmasa da diğer ishallerdeki gibi yaz ishalinde de beslenmeye dikkat edilmelidir.

Anne sütü alan bebeklerde emzirme sıklaştırılarak anne sütüne devam edilir.

Anne sütü almayan bebeklerde her zamanki mamasına daha sık olarak devam edilir. Mümkünse biberonla değil, kaşıkla verilmelidir.

6 aydan büyük ve katı gıda alan çocuklara süte ek olarak sebze, hububat ve diğer gıdalar verilir.

Yoğurt (tercihen ev yoğurdu), balık, yağsız iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası, peynir gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir.

Çocuk her 3-4 saatte bir (günde 6 defa) beslenmelidir. Seyrek ve bir anda fazla besleme zararlı olabilir.

İshal durduktan sonra da 2 hafta süreyle her gün bir öğün fazla beslemek gerekir.

e-Devlet'e yeni özellikler geldi! 2024 Zara indirim takvimi belli oldu Ebru Baki neden ayrıldı ?
Sonraki Haber