Yedisu neresi? Yedisu fay hattı nerede? Uzmanlardan kritik uyarı! Son depremin üzerinden 230 yıl geçti...

Merkezi Kahramanmaraş olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki yıkıcı depremlerin ardından yetkililer enkaz kaldırma çalışmalarını hızla sürdürürken hüzün ve umut aynı anda yaşanıyor. Enkaz altından bazı vatandaşların cenazelerine ulaşılırken on binlerce vatandaşımız ise sağ olarak kurtarıldı. Depremin acısı henüz taze iken uzman isimler Yedisu bölgesindeki fay hattının tehlike içerdiğine dikkati çekti. Peki, Yedisu neresi? Yedisu fay hattı nerede? Yedisu fay hattının geçtiği iller, ilçeler nereler?

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri merkezli 7,7 ile 7,6 büyüklüğünde yaşanan ölümü ve yaralanmalı afetin ardından tüm çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor. Bu kapsamda çok sayıda vatandaş enkazların başında umutlu bekleyişini sürdürüyor. Yurt genelinde 13,5 milyon vatandaşı doğrudan etkilediği bilinen depremin ardından uzman isimler ise kırılmayan ve enerji biriktiren fay hatlarına dikkati çekti. Yaşanan depremin ardından ağız birliği yapan uzman isimler Yedisu’ya dikkati çekti. Böylece çok sayıda vatandaş Yedisu hakkındaki detaylı bilgileri araştırmaya başladı. Peki, Yedisu neresi? Yedisu fay hattı nerede? Yedisu fay hattının geçtiği iller, ilçeler nereler? Uzman isimlerden korkutan uyarı! detayları haberimizde derledik.

YEDISU NERESI? YEDISU FAY HATTI NEREDE? YEDISU FAY HATTININ GEÇTIĞI ILLER, ILÇELER NERELER? UZMAN ISIMLERDEN KORKUTAN UYARI!

Deprem için kritik uyarıların yapıldığı Yedisu ilçesi Bingöl’e bağlı ilçeler arasında yer alıyor. Türkiye genelinde uzman isimlerin dikkati çektiği Yedisu Fatı, Kuzey Anadolu Fay (KAF) hattının doğu kesiminde bulunuyor.

Uzman isimlerin dikkati çektiği Yedisu Fayına ilişkin İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü tarafından hazırlanan bir makalede şu ifadelere yer verildi:

“Kırılmayan iki kesimden biri Marmara, diğeri ise Yedisu sismik boşluğu olarak bilinir. Yedisu sismik boşluğu K70B konumlu ve yaklaşık 75 km uzunluktadır. Erzincan havzasının doğusundaki Üzümlü ilçesi güneyi ile Yedisu ilçesi (Bingöl) arasında oldukça engebeli bir morfolojiyi kesen Yedisu Fayı, çizgisel şevler, ötelenmiş dereler vb morfolojik unsurlar ile kendisini belli eder.

SON DEPREMİN ÜZERİNDEN 230 YIL GEÇTİ!

Gerek tarihsel kaynaklar gerekse paleosismik çalışmalar Yedisu Fayı’nın son olarak 1784 yılında kırıldığını ve son depremin üzerinden günümüze kadar 230 yıl geçtiğini göstermektedir.

DEPREM TEHLİKESİ TAŞIDIĞI AÇIK

KAF’nın deprem tekrarlama periyoduna bakıldığında Yedisu Fayı’nın deprem tehlikesi taşıdığı açıktır. Kırılması beklenen fayın parametreleri ampirik formüllerle hesaplandığında Mw7.1±0.1 büyüklüğünde bir depremin oluşacağı öngörülmektedir. Yedisu fayı ve civarındaki yerleşim yerlerinin nasıl etkileneceğini anlamak için olasılıksal sismik tehlike analizi oluşturulmuştur. Analizin gerçekleştirilmesi için büyüklük, mesafe, alan, zemin parametreleri, fayın türü ve tekrarlanma aralığı gibi kuvvetli yer hareketinin parametreleri belirlenmiştir. Uygun görülen ampirik azalım formülüne göre en büyük yatay yer ivmesi elde edilmiştir.

ZAYIF BÖLGELER BELİRLENDİ

Uydu görüntüleri ve jeoloji haritaları çakıştırılarak jeolojik birimlerin sınırları güncellenmiş ve zemin parametrelerine göre zayıf olarak tanımlanan bölgeler belirlenmiştir. Bu alanlarda deprem şiddetinin dağılımını incelemek için en büyük yatay yer ivmesi kullanılarak ampirik formüller eşliğinde Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) temelli bir model üretilmiştir. Model sonuçları, bölgede gerçekleştirilecek sismik afet hazırlık çalışmaları için önemli veri oluşturmaktadır.”

3 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı... Kaymakam atamaları Resmi Gazete'de Bursa'da çiftlik sahibi çobanı vurdu!
Sonraki Haber