YEKA ihalesini Siemens ve Kalyon ile birlikte kazanan Kazım Türker hedeflerini anlattı

Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker: İstanbul'dan İzmir'e çok güçlü bir göç başlayacak!

3 Ağustos’ta yapılan 1.000 megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesini, Siemens-Kalyon-Türkerler konsorsiyumu kazandı.

İhale sonrası ilk röportajını Ekonomist’e veren Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, “1 milyar Euro yatırım yapacağız. Proje sonunda rüzgar enerjisinde kendi teknolojimizi dünyaya satabilecek noktaya geleceğiz” dedi.

"İZMİR'İN GELECEĞİNE 5 MİLYAR TL YATIRDIK"

Türkerler Holding'in yatırımları hakkında bilgi veren Kazım Türker, Ekonomist'in sorularını şöyle yanıtladı;

"İzmir'e Cumhuriyet tarihinin en büyük özel sektör yatırımını yapıyoruz. Toplamda 5 miyar TL'lik projeye imza atıyoruz. Bunun 900 milyon doları şehir hastanesi, 350 milyon doları Mahall Bomonti İzmir, 100 milyon doları ise rüzgar enerjisi santrali projesi.

İstanbul-İzmir otoyolunun devreye girmesi ile İzmir'in çok hızlı bir şekilde göç alacağını ve kent ekonomisinin güçleneceğini öngörüyorum. Şimdiden İstanbul sermayesinin İzmir'e gelmeye başladığını görüyoruz. Mahall Bomonti ile Alsancak'ta 45 bin metrekare arazi üzerine, İtalyan Bomonti ailesinin tarihi bira ve şarap fabrikasının olduğu alanda dev bir konut ve yaşam alanı inşa ediyoruz."

- Son yıllarda enerjide önemli miktarda lisans satışı yaptınız. Yeni dönemde de lisans satışı düşünüyor musunuz?

Biz 2 bin 100 megavatlık rüzgar santrali lisansıyla bu alanada Türkiye'de liderdik. Bunun bin 100 megavatını yerli ve yabancı firmalara sattık. Bu sayede ülkeye yabancı sermaya getirmiş olduk.Şu anbu bin 100 megavatın hepsi faal halde çalışıyor.Toplamda 1,5 milyar dolarlık bir yatırım oldu. Yani aslında bu kadar bir yatırımı Türkiye'ye getirmiş olduk.Bundan sonra lisans satışı düşünmüyoruz.

- YEKA'nın finansmanında nasıl bir model uygulayacaksınız?

YEKA ile ilgili yüzde 65 yerli-yüzde 35 yabancı şartı var. İthal edeceğimiz ürünlerde, Alman Hükümeti'nin ihracatçılarını desteklemek amacıyla oluşturduğu Hermes kredisi kullanmayı planlıyoruz. Projenin tamamı ithalata dayalı olsaydı, kredinin tamamını bu şekilde kullanabilirdik. Hermes dışında kalan kısmı ise yerli finansman ve öz sermaye ile karşılayacağız.

- Önümüzdeki dönemde sağlıkta yeni kamu-özel işbirliği (PPP) ihalelerine girmeyi planlıyor musunuz?

İzmir, Kocaeli, Ankara'da yaklaşık 7 bin yatak kapasiteli üç şehir hastanesi yapıyoruz. Toplamda 2,8 milyar dolarlık yatırım olacak. Bunların yanında yeni dönemde gireceğimiz işler de var. Bunlardan ilki olarak İzmir Buca Şehir Hastanesi projesine talibiz. İkinci olarak İstanbul Sancaktepe'de Türkiye'nn en büyük olacak 4 bin yataklı şehir hastanesi ihalesine hazırız. Bu da yaklaşık 2 milyar dolarlık bir proje olacak. Şu an şartname hazırlığı aşamasında olan bu ihaleleri yakından takip ediyoruz.

- Son dönemde yeni bir alan olarak su dağıtımına giriyorsunuz. Bu alanda ne tür yatırımlar hedefliyorsunuz?

Paris'in de suyunu dağıtan Fransız su arıtma, dağıtma ve çamur yakma şirketi OTV ve İspanyol Avencia firmasıyla bu alana giriyoruz. Şu anda Avrupa'nın en büyük sanayi su arıtma tesisini Çorlu'da inşa ediyoruz. Ayrıca Kibar OSB'nin ve Kuşadası'nın atık su arıtma tesisini yapıyoruz. Bunların yanında Ergene Vadisi'nde 8 adet su arıtma tesisi inşa ediyoruz. Bu alanda geleceğe dönük planlarımız İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi büyük kentlerin su dağıtım işlerini almak.

TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı" Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma
Sonraki Haber