Yemek Sepeti'ne 'bahşiş uygulaması' ihtarı

Dünyanın en büyük Alman sipariş firması tarafından 589 milyon dolara satın alınan ve son günlerde müşteri verilerinin çalınmasıyla gündeme gelen Yemeksepeti’nin izinsiz bir uygulama kullandığı iddia edildi. Özgür Meriç Turan adlı avukat, kendi geliştirdiği ve patentini aldığı temassız bahşiş uygulamasını Yemeksepeti’nin izinsiz kullandığını belirtti. ”Mobil Tip Box” adlı uygulamasının sahibi Turan, Yemeksepeti’ne noterden ihtar çekti ve uygulamanın kullanılmamasını istedi.

Her geçen gün artan dijital alış veriş, dünyada olduğu kadar Türkiye’de de hızla büyüyor. Dünyayı kasıp kavuran pandemi nedeni ile internet üzerinden yapılan alışverişlerde milyonlarca aktif çalışan insan bulunuyor. Hızla artan internet satışı, beraberinde bahşiş alma ve vermeyi de gündeme getirdi. Elden bahşiş verme,bozuk para gibi nedenleri göz önünde bulunduran avukat Özgür Meriç Turan, temassız 2012 yılında,temassız bir uygulama fikrini geliştirdiğini söyledi.

TURAN “MOBİL TİP BOX” UYGULAMASINA PATENT ALDI!


Avukat Özgür Meriç Turan, düşündüğü uygulamasının yazılımını yaptırarak, bunu Türk Patent Enstitüsü’nden 17.05.2013 tarihinde tescil ettirdi. Turan, uygulamasını bu tescilden sonra daha da geliştirmek için zamanın maliye bakanı ve diğer ilgililer ile görüştü. Avukat Turan,uygulamasını önce Türkiye’de sonra da Avrupa ve Amerika’da kullanıma açmak için uluslararası bazı görüşmeler dahi yaptı. İddialara göre, Turan anlaşma ve lansman çalışmaları yaparken,dünyaca ünlü bir sipariş firmasının, uygulamasını izinsiz kullanıldığını görünce bunu gerçekleştiremedi.


Avukat Özgür Meriç Turan


YEMEK SEPETİ’NE İZİNSİZ UYGULAMA KULLANMA İHTARI!

Türkiye’nin en büyük internet sitelerinden Yemeksepeti’nin, Avukat Özgür Meriç Turan’ın geliştirdiği ve patentini aldığı, temassız bahşiş uygulamasını izinsiz kullandığı iddiası ile suçlanıyor. Türkiye’de ve dünyada ”Mobil Tip Box” adlı uygulamanın sahibi olduğunu belgeleri ile açıklayan Turan, Yemeksepeti’ne, Ankara 35.noterden ihtar çektiğini belirtti. Turan, ihtar sonrası Yemek Sepeti avukatının da kendisine noter aracılığı ile ihtara cevap verdiğini söyledi. Turan, ”Bana verilen cevap hem çok komik ve hem de çok düşündürücü. Çünkü ben sahibi olduğum tescilli uygulamamı izinsiz kullanan bu firmanın şöhretinden faydalanmak istiyormuşum. Bu nedenle ihtar çekmişim. Böyle bir şey olabilir mi? Bu yavuz hırsız ev sahibini bastırır misali bir cevap. Eğer uygulamaya devam ederlerse Yemek Sepeti'ni mahkemeye vereceğim.” dedi.

“TEMASSIZ UYGULAMAYI 2012 YILINDA GELİŞTİRDİM!”

Avukat Özgür Meriç Turan yaptığı açıklamada, bahşiş uygulamasını kendisinin geliştirdiğini belirtti. Turan, ”2012 tarihinden günümüze online bahşiş veya tip ödeme sistemine ilişkin buluş ile yazılımın sahibiyim. Teknolojinin ilerlemesine paralel maalesef bahşiş kültüründe ciddi bir azalma olacağına ilişkin endişemi, yakın bir gelecekte herkeste birer akıllı telefon olacağını, ayrıca mobil bir uygulama (App) ile bu sorunu çözebileceğini öngördüm. Ardından 2013 senesinde çok basit bir mantıkla,bahşiş alanın,bahşiş de verebildiği ve bahşişten geçinen milyonlarca kişinin hayatını olumlu etkileyecek, "Mobil Tip Box” uygulamasını geliştirilmesini sağladım.” dedi.

 

“BAHŞİŞ UYGULAMASI TÜM SEKTÖRÜ KAPLAMAKTADIR!”

Kendi düşünce ürünü olan ve patentini aldığı uygulamanın, Yemek Sepeti tarafından izinsiz kullandıldığını söyleyen Turan açıklamasının devamında, ”Uygulamanın arka planda kart bilgilerinin saklanması ve elektronik para ile ödeme mutabakat sistemlerinin gelişmesinde, Maliye Eski Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in yönlendirmeleri bulunmaktadır. Bununla birlikte, bakanlık çalışmaları ile de yasal ve vergisel boyutları ile yapılan kapsamlı çalışmalarımız sürdürdük. Böylece garsonlar, belboylar, paket servis elemanları, müzisyenler, kuaförlerin yanı sıra, benzeri pek çok kesimin faydasına olacak bu uygulamanın, tüm alt yapısını geliştirmede ülke olarak çok ciddi bir yol aldık. Bu yolda devletimize en ufak bir mali külfet yüklemedik. Kendi öz ve milli sermayemiz ile bugünlere kadar geldik.” şeklinde konuştu.


“PATENTLİ UYGULAMAMIZI YEMEK SEPETİ NEDENİ İLE HAYATA GEÇİREMEDİK!”

Turan, ”Ancak tam lansman yapacağımız ve büyük Türk Milletimizin hizmetine bu uygulamayı sunmayı düşündüğümüz bir anda, maalesef bazı uygulamaların yine kendi mobil uygulamaları üzerinden bahşiş topladıklarını gördük.Bu durumu Yemek Sepeti ilgililerinin kendilerine bildirsek de maalesef bir iletişim kuramadık. Bunun yanında,toplumun genelini ilgilendiren bir konuda,kendi firmalarının çıkarları adına hareket etmeleri,bizi uygulamayı hayata geçmesini ertelemek zorunda bırakmıştır. Şu ana kadar uygulamamız hazır olmasına rağmen teknik alt yapılar ile bankalar hiç olmadığı kadar hazır ve mükemmel alt yapıları olmasına karşın uygulamamız öylece beklemektedir. Yani on binlerce bahşiş bekleyen çalışanlar, bu günlerde bile canla başla mücadele ederken mağduriyet yaşanmaktadır. Bozuk para, dokun dokunma gibi bir durum ile ellerin kolonya ile tahriş olması, kısaca komisyonsuz aracısız bu uygulamayı mükemmel bir biçimde hayata geçirecektik. Böylece,bu uygulama Türkiye’nin büyük kazancı olacaktı. Ne yazık ki bazı insanlarla firmaların kendi hırsları yüzünden uygulama öylece beklemekte ve hayata geçirilememektedir.” iddiasında bulundu.

DEM Partili Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı gözaltına alındı Akaryakıt fiyatlarında son durum! İşte 26 Kasım güncel fiyatlar TV'de bugün 26 Kasım 2024 Salı! Bugün televizyonda ne var?
Sonraki Haber