Kabine sistemi nedir? AK Parti 7. olağan kongresi ne zaman, saat kaçta?

AK Parti 7. olağan kongresi için geri sayım başladı. 24 Mart Çarşamba günü gerçekleştirecek olan kongrede kabine değişikliğine gidileceği ve yeni isimlerin olduğu iddia edildi. Peki, kabine sistemi nedir?

"Türkiye için güven ve istikrar" sloganı ile Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tek aday olacağı kongrede yeni bir MKYK oluşturulacak. 50 kişilik MKYK listesinde yüzde 50-60'ı bulan değişim yaşanacak ve partinin 'A takımı' olan 16 kişilik Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri de belirlenmiş olacak.

AK Parti kulislerinden gelen son iddialarda şu an yaklaşık yarısının milletvekillerinden oluştuğu MKYK'da bu defa milletvekili ağırlığı azalacak. Hızlı karar almak adına da MYK Ankara'da ikamet eden isimler arasından tercih edilecek.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iki gündür üzerinde çalıştığı yeni kabinede bazı isimlerin gideceği ve yerine yeni isimlerin geleceği iddia edildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal son olarak yaptığı açıklamasında, kongrede Türkiye için her zaman güven ve istikrarın olacağını ve seçilecek olan kadrolar ile birlikte 2023’e giden yolda emin adımlar atılacağını söyledi.

AK Parti 7. olağan kongresi ne zaman, saat kaçta?

AK Parti 7. olağan kongresi, 24 Mart Çarşamba günü düzenlenecek.

Kabine değişikliği konusuna da değinen Ünal, bazı durumlarda bunun kaçınılmaz olduğunu ve yeni bir düzenlemeye gidilmesinin de söz konusu olabileceğini ifade etti. AK Parti'nin yeni bir metin üzerinde çalıştığını da belirten Ünal, çalışmanın yakın bir zamanda kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti. Şimdiden yeni kabine isim listesi merakla bekleniyor.

Kabine Sistemi Nedir?

Demokratik rejimlerde varlık gösteren kabine sisteminde bir bakanlar kurulu vardır. Bakanlar kurulunun başında başbakan bulunur. Kabine sisteminin var olduğu rejimlerde güçler ayrılığı söz konusudur. Yani yasama, yürütme ve yargı birbirinden bağımsız olarak çalışır. Yasama organı meclistir ve başında meclis başkanı bulunur. Yani meclis başkanı ve başbakan ayrı kişilerdir ve çalışma alanları da farklıdır.

Kabine sisteminin olumlu yönlerinden biri, hükumetin kurulmasının fazla zaman almamasıdır. Cumhurbaşkanı tarafından mecliste sandalye sayısı en çok olan parti başkanına hükumeti kurma görevi verilir ve bu kişi bakanlar kurulunu kurar ve kabine için mecliste güven oylaması yapılır. Bu süreç genellikle beklenen zamanda sonuçlanır ancak bazı ittifak hükumetlerinde sürenin uzadığı da görülmüştür.

Kabine sisteminde kurulan bakanlar kuruluna dışarıdan bakan alınıp alınmaması konusu zamana ve ülkeye göre değişebilir. Bazı ülkelerde tamamen meclis dışından kişiler bakanlar kurulunu oluşturur, bazen sadece milletvekillerinden ya da karma yapıda kabineler görülür.

Polat Yağcı Kimdir, Kimin Akrabası? Polat Yağcı Serveti Ne Kadar? Prime Dönemi Ne demek? Prime Dönemi Biten Erkek Ne Demek? Beşiktaş'tan UEFA'ya başvuru! "Twente maçının yerini değiştirin"
Sonraki Haber