Yeni kimlik kartlarının son başvuru tarihi ne?

Nüfus cüzdanlarının yerine geçecek olan çipli kimlik kartlarının başvuru süreci birçok şehirde izdihama neden oldu. Peki, yeni kimlik kartlarının son başvuru tarihi ne zaman? Yeni çipli kimlik kartlarının nasıl alınacağı vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Yeni kimlik kartına nasıl başvurulacak? Çipli kimlik kartlarının kolaylıkları neler? Yeni kimlik kartı başvuruları ne zamana kadar sürecek? Yeni kimlik kartlarının ücreti ne kadar? Merak edilen soruların cevaplarını derledik...

Yeni kimlik kartlarının çıkartılacağı duyurusu vatandaşları heyecanlandırmış ve başvuruların başladığı ilk gün, yeni kimlik kartı başvuru sitesinin çökmesine sebep olmuştu. Peki, yeni kimlik başvurusu için gerekenler neler? Nüfus cüzdanlarının yerine geçecek olan çipli kimlik kartlarına son başvuru tarihi ne zaman? Yeni kimlik kartı başvuruları ne zamana kadar sürecek? Yeni kimlik kartlarının ücreti ne kadar? Çipli kimlik kartlarının yararları neler? Merak edilen soruların cevaplarını derledik…

ÇİPLİ KİMLİK BAŞVURULARI NE ZAMANA KADAR SÜRECEK?

2017 yılının başından itibaren bütün Türkiye’de dağıtılmaya başlanan yeni kimlik kartları 3 yıl içinde Türkiye’nin tamamında dağıtılacaktır. Dolayısı ile 2019 yılının sonuna yani 2020 yılına kadar dağıtım devam edecektir.

Yetkili merciler dağıtımın ilk planlandığı aşamada dağıtımın 3 yıl süreceğini ifade ettiler.

2017 YILINDA YENİ KİMLİK ALMAK ZORUNDA MIYIM?

2017 yılı içinde yeni kimlik almak zorunda değilsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi şuan kullandığınız Nüfus Cüzdanları 2020 yılına kadar geçerlidir. Ancak ilerleyen süreçte çipli kimlikleri kullananların sayısı nüfus cüzdanı kullananların sayısını geçecektir.

YENİ KİMLİK DAĞITIMI HANGİ AŞAMADA?

Nüfus cüzdanları yerine dağıtılan yeni kimlik kartlarını 2020 yılına kadar alma hakkı olmasına rağmen şimdiden milyonu bulan sayıda insan yeni kimlik kartı başvurusunu yaptı. 2017 sonuna kadar 25 30 milyon insanın çipli kimlik başvurusu yapacağı kesin gibi.

2018 yılı içinde ise bu rakamın 50 milyonu bulacağı tahmin edilmekte.

NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİNDE İZDİHAM SÖZ KONUSU

Vatandaşlar tarafından çok yoğun ilgiyle karşılanan çipli kimlik kartlarına başvurular tahminin çok ötesinde. Bu durum Nüfus Müdürlüklerinde çok büyük bir yoğunluğa sebep oldu.

Hatta birçok merkezde hafta sonlarında ve akşam mesai bitiminde ek mesailer yapılmaya başlandı. Şuan ki durumda Nüfus Müdürlükleri ve personeli yeni kimlik kartları için olağanüstü performans göstermekte elinden geleni yapmaktadır.

YENİ KİMLİK İÇİN NEREYE BAŞVURACAĞIM?

Nüfus cüzdanınızı yen kimlik kartı ile değiştirmek için herhangi bir Nüfus Müdürlüğüne başvurmanız yeterlidir. Bu konuda ikamet sınırı olmadığını ifade etmek isteriz. Dilediğiniz Nüfus Müdürlüğüne gidebilirsiniz. Hatta şehir dışında dahi istediğiniz Nüfus Müdürlüğüne başvuru yapabilirsiniz.

Başvuru yapmak için randevu alarak ya da randevu almadan doğrudan başvuru yapabilirsiniz.

YENİ KİMLİK BAŞVURUSU İÇİN HANGİ BELGELER GEREKLİ?

Başvuru işlemi için sadece biyometrik fotoğraf ve resmi kimlik belgeniz gereklidir. Bunun dışında başka bir belgenin gerekli olmadığını belirtmek isteriz. Ancak gerekli belgeler konusunda dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Bu konuda aşağıda belirttiğimiz yazımızı okumanızı tavsiye ederim.

YENİ KİMLİK ÜCRETİ NE KADAR?

Yeni kimliklerin başvurularının başlamasıyla yeni kimlik ücretleri de belli oldu. Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 16 TL ücret alınacak, kimlik kartı değişim ücreti 16 TL, kimlik kartı kaybı nedeniyle düzenlenecek için ise 32 TL ücret ödenecek.

YENİ KİMLİK İÇİN NELER GEREKİYOR?

Yeni kimlik kartı çıkartmak isteyenler başvuru için, son 6 ay içinde çekilmiş bir biyometrik fotoğraf gerekmekte, bunun yanında kimliğinizi beyan etmek için nüfus cüzdanı gibi bir resmi belge yeterli olacak.

ÇİPLİ KİMLİK KARTI YARARLARI FAYDALARI NELERDİR?

Uluslararası standartlar, uyumluluk esasları ve güvenlik kriterlerine sahip olarak TÜBİTAK tarafından geliştirilen milli işletim sisteminin kullanıldığı kimlik kartı, bu özelliğiyle milli bir güvenliği de beraberinde getirmektedir. Kimlik Bilgilerimizin hem ulusal hem de uluslararası seviyede güvenliğini sağlamak amacına hizmet eden milli işletim sistemi, uluslararası tüm güvenlik testlerinden başarıyla geçmiştir.

T.C. Çipli Kimlik Kartı elektronik ve görsel olarak birçok güvenlik unsurunu barındırmaktadır. Tüm iletişim altyapısı Tübitak UEKAE tarafından geliştirilen kriptolarla korunan T.C. Çipli Kimlik Kartı’nın içerdiği bilgilere art niyetli ulaşılmasının önüne geçilmiştir. Taklit edilmesi ve kopyalanması imkânsız hale getirilmiştir.

Yüksek Güvenlik Özellikleri Sayesinde Daha Güvenli Bir Yaşam

Kimlik Sahteciliğinin Önlenmesi

Kimlik Doğrulamada İşlem Kolaylığı

Taşıma Kolaylığı

Uzun Süreli Kullanım

Birçok E-Devlet Uygulamasıyla Entegrasyon İmkânı

ÇİPLİ KİMLİK KARTI NEDİR?

Çipli kimlik kartı olarak adlandırılan yeni nufüs cüzdanları üzerinde sizin kişisel bilgilerinizi barındıran bir çip içeren yeni nesil bir kart oluyor. Yüksek güvenlik özellikleriyle donatılan bu kart tam manasıyla kullanılmaya başlandığında ise tüm resmi işleri bu kart vasıtasıyla yapabileceksiniz. Aynı zamanda sağlık karnesi, pasaport ve ehliyet gibi kartlar yerine de geçecek olan çipli kimlik kartı sadece ulusal değil, böylece uluslararası işlemlerde de gerekli olacak.

Dünya genelinde Türk rengi olarak kabul edilen turkuaz ana rengine sahip olacak kartlarda kadın-erkek eşitliğini simgelemesi açısından pembe/mavi gibi renk ayrımı da olmayacak. Herkesin ortak tipte ve renkte kullanacağı kartlarda Osmanlı'dan Selçuklu'dan gelen motifler ve özellikle modern Türk çizgilerine sahip olacağı söyleniyor.

BU KARTLAR NE KADAR GÜVENLİ?

Çipli kimlik kartları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından belirtilenlere göre oldukça güvenli olacak. TÜBİTAK tarafından yapılan birçok güvenlik sistemiyle donatılan bu kartlarda özel DNA'ya sahip ve her kişide değişen mürekkepler, mikro ve hatta nano yazılar, şifreli grafikler ve elektronik olarak da yüksek bir güvenlik sistemi içerecek. Böylece %100 güvenli bir altyapı oluşturulmaya çalışan kartların açıklanmayan özel güvenlik önlemleri de mevcut olacak. Yerli mühendislik örneği olarak da gösterilen yeni nesil çipli kimlik kartlarında hem açık hem de kapalı olan bu önlemler ile kopyalanması imkansız hale geliyor.

İzmit Tüpraş patlamasında ölen yaralanan var mı? İzmit'teki TÜPRAŞ rafinerisinde tatbikat sırasında patlama! Kira sorunu artık memleket meselesi
Sonraki Haber