Yeni ÖSYM başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer kimdir?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer atandı. Peki Prof. Dr. Mahmut Özer Kimdir? Kaç yılında doğmuştur? Hangi okullarda okumuştur? Yeni ÖSYM başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer'in hayatına ilişkin tüm detaylar haberimizin içeriğinde...

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ÖSYM Başkanlığına Prof. Dr. Mahmut Özer'in atanmasının 6114 sayılı Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun'un 4'üncü maddesi gereğince uygun görüldüğü belirtildi. Peki, yeni ÖSYM başkanı Mahmut Özer kimdir? Hangi okullarda okudu? Mahmut Özer'in hayatına ilişkin detaylar haberimizde...

PROF. DR. MAHMUT ÖZER KİMDİR?

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer’in atanmasının 6114 sayılı kanunun 4’üncü maddesi gereğince uygun görüldüğü belirtildi.
5 Mayıs 1970 yılında Tokat’ta doğan Mahmut Özer, ilk ve orta öğrenimini Tokat’ta tamamladı. Özer, İstanbul Teknik Üniversitesi Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümünden (1992) mezun oldu. Yüksek Lisans ve Doktorasını Karadeniz Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı’nda sırasıyla 1996 ve 2001 yıllarında tamamladı.


1992-1994 yılları arasında Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü Dalaman Havalimanı’nda Elektronik Mühendisi olarak görev yaptı. Daha sonra 1994-2002 yılları arasında Gazi Osmanpaşa Üniversitesi Tokat Meslek Yüksek Okulu Elektrik Programı’nda Öğretim Görevlisi olarak görev yaptı.
Temmuz 2002’de Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği’nde Yardımcı Doçent olarak göreve başladı. Aynı üniversitede 2005-2010 yılları arasında Doçent olarak görevine devam etti. Temmuz 2010 itibarıyla Profesör olarak atanan Özer, 28 Kasım 2010 tarihinden itibaren Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürüyordu.

Ayrıca, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Başkan vekili olan Özer, şu ana kadar 24 yüksek lisans tezine ve 7 doktora tezine danışmanlık yaptı. SCI indeksli dergilerde 48 makalesi, ulusal hakemli dergilerde 18 makalesi, 3 uluslararası kitap bölümü, 3 ders notu, ulusal ve uluslararası bilimsel toplantılarda sunulmuş ve basılmış 110 bildirisi bulunuyor.
Özer’in yayınlamış olduğu makalelere Eylül 2017 itibariyle 772 atıf (Web of Science) yapıldı. Alanı ile ilgili çok sayıda yayını olan Özer’in ayrıca yükseköğretimle ilgili yayınları ve “Yükseköğretimde Kalite Güvencesi” ve “Türkiye’nin İnsan Kaynağının Belirlenmesi” başlıklı ortak yazarlı kitapları bulunuyor. 1 Ağustos 2015-1 Ağustos 2016 tarihleri arasında Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Başkanlığı yaptı.
TÜBİTAK tarafından çıkarılan ve Science Citation Index (SCI) kapsamında taranan Turkish Journal of Electrical Engineering & Computer Sciences dergisinin baş editörü olarak görev yapan Özer’in İslam Dünyası Kalite Güvence Ajansları Birliği (AQAAIW) Başkanlığı ve Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Kurul üyeliği görevleri de bulunuyor.
Mahmut Özer evli ve 3 çocuk babası.

ÖSYM ESKİ BAŞKANI NEDEN İSTİFA ETMİŞTİ?

ÖSYM yerleştirme sonuçlarında, ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığı tespit edildiğini belirtti. Buna göre, hatanın düzeltilmesi için yapılan güncellemede, 1.110 adayın ilan edilen yerleştirmesi değişti. 1.628 aday daha önce bir programa yerleşmemişken, yerleşir duruma geldi. Ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen 1.499 aday ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşemedi.

ÖMER DEMİR KİMDİR?

Prof. Dr. Ömer DEMİR, 1963 yılında Trabzon, Of'da doğdu. Ömer DEMİR, ODTÜ Kamu Yönetimi bölümünden 1988 yılında lisans, 1990'da yüksek lisans, 1993 yılında da Anadolu Üniversitesi SBE İktisat Anabilim Dalından doktora derecesi aldı, 1996 yılında doçent, 2009 yılında da profesör oldu.

Anadolu, Kırıkkale, Çankırı Karatekin ve Yıldırım Beyazıt üniversitelerinde öğretim elemanı olarak çalışan Ömer DEMİR; 2003-2005 yılları arasında DİE Başkanı, 2005-2008 yılları arasında TÜİK Başkanı, 2008-2011 yılları arasında YÖK Başkanvekili olarak görev yapmıştı.

Ömer DEMİR'in diğer görevleri arasında TÜBİTAK Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırma Grubu Yürütme Komitesi Üyeliği (2005-2008), Anadolu Ajansı TAŞ Yönetim Kurulu Üyeliği (2007-2008), SESTRIC Yönetim Kurulu Üyeliği (2003-2008), ÖSYM Yönetim Kurulu Üyeliği (2011), Bologna Follow Up Grup Üyeliği (2008-2011), EQAR Register Yönetim Kurulu Gözlemci Üyeliği (2010-2011) ve TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği (2011-2013) bulunmaktadır.

7 Mart 2013 tarihinden beri Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi Rektörlüğü görevini icra eden Prof. Dr. Ömer DEMİR, 12 Kasım 2014 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Üyeliğine atandı.

ÖSYM NEDİR?

Her yıl milyonlarca kişinin, geleceğini bağladığı sınavların, yapılması, düzenlenmesi ve sonuçlandırılması, elbette ki bir üst kurumun varlığı ihtiyacını gündeme getirmiştir. Bu yüzden Ölçme, Seçme ve Yerleştirme merkezi, bilinen adı ile ÖSYM kurulmuştur. ÖSYM, kurulduğu günden bu yana binlerce, ortaöğretim kurumu ve yüksek öğretim kurumu sınavlarına ev sahipliği yapmıştır. Türkiye’ye yayılan ya da bölgesel çoğu sınavların, merkezini yine ÖSYM düzenlemektedir. Bundan sonra ki tüm süreçleri, sınav merkezinden tutun da, sınavların değerlendirmesine hatta sonuçlara göre atamaları da bu merkezden öğrenmek mümkün hale gelmiştir.

İnternetin olağandışı gelişimini göz önünde bulundurursak, ÖSYM bu noktada da başarılı bir sınav vermiş ve interneti de en etkin şekilde kullanıştır. Öyle ki, şu an yapılmakta olan bir çok sınav, aynı zamanda sanal alemde yani elektronik ortamda da yapılagelmektedir.

TARİHÇESİ

Merkezi Ankara’da bulunan ÖSYM, 1976 yılında kurulmuş ve Türkiye’nin gündemine bu yıllardan sonra girmeyi başarmıştır. Daha önceleri farklı isimlerle anılsa da son zamanlarda ÖSYM adını daha çok duymaktayız.

İlginizi Çekebilir! İthafen Nedir? Ne Demektir? İthafen Cümle İçinde Kullanımı
1974’ün 22 Kasımında yayınlanan 1750 sayılı Üniversiteler Kanunun 52. Maddesinde “Üniversitelerarası” ön ekini kullanan Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi yani ÜSYM ilk aldığı isimdir. 1980 darbesi sonrasında kurulan Yüksek Öğretim Kurulu ( YÖK )’e bağlanarak 1981 de şimdiki adı ile bilinen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ÖSYM adını almıştır.

ÖSYM doğrudan YÖK’e bağlı olmakla birlikte olağanüstü hallerde Başbakanlığa bağlı olarak hizmet vermektedir. Merkezi Ankara’da olan ÖSYM’nin her ilde en az bir şubesi vardır. Çoğu illerin tüm ilçelerinde de ÖSYM merkezlerine ya da şubelerine rastlamak mümkün.

ÖSYM HANGİ SINAVLARI YAPAR?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) aralarında ortaöğretim ve yükseköğretim kurumlarının ve daha bir çok kurumun öğrencilerinin bulunduğu vatandaşlara sınav yönetmeliği dikkate alınarak çeşitli sınavlar yapmaktadır. Bu sınavların başında en çok kişinin başvurduğu KPSS ( Kamu Personeli Seçme Sınavı) gelmektedir. Her yıl 2 milyon lise veya Lisans, Önlisans, Doktora öğrencisinin başvurduğu KPSS sınavı her yıl ya da 2 yılda bir yapılmaktadır. Bunun yanında Engelli KPSS sınavları da yapılmaktadır.

KPSS’nin yanında lise öğrencilerinin 2 yıl, 4 yıl, 5 yıl ya da 6 yıllık yüksek öğretim kurumlarına girişlerini sağlamak için LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ya da YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) da her yıl ÖSYM’ce yapılmaktadır.

KPSS, YGS, LYS’nin yanında ÖSYM’nin yaptığı diğer belli başlı sınavlar ise; ALES, e-YDS, YDS, KPDS, DUS, TUS, İSG, İdari ve Adli Yargı sınavları gibi sınavlardır. Bunların yanında yine, diğer resmi kurumların talebi üzerine aralarında Diyanet ve Maliye gibi kurumların başvurusu dahilinde, çeşitli kurum sınavları da ÖSYM tarafından yapılabilir.

ÖSYM NEREYE BAĞLIDIR?

ÖSYM, doğrudan Ankara merkezli ve YÖK’e bağlıdır. Teşkilat yapısı ise, Karar Organı Yönetim kurulu olmak üzere Başkan ve Başkan yardımcısı dahil olmak üzere 7 kişiden oluşur. Başkan aynı zamanda Yönetim Kuruluna da başkanlık yapar.

ÖSYM’nin şu anki başkanı, Mahmut Özer'dir.

ÖSYM’nin genel görevi ise, Türkiye genelinde ya da bölgesel olarak yapılan merkezi ya da taşra sınavlarını koordine etmek, düzenlemek, sınavı gerçekleştirmek, sınav sonrasında sonuçları okumak ve ilan etmek ve tüm bunların yanında tercih sonuçları doğrultusunda kişinin atamasını yapmaktır.

Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi! 23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot
Sonraki Haber