Yeni yasama yılı ne zaman başlayacak?

Yeni yasama döneminin ne zaman açılacağı gündemde merak edilen sorular arasında yer alıyor. TBMM seçimin ardından ilk kez 7 Temmuz Cumartesi toplandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Temmuz Pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda yemin etti. Peki yeni yasama yılı ne zaman başlayacak? Detaylar haberimizde...

Yeni yasama yılı ne zaman başlayacak? Seçimden sonra TBMM ilk kez 7 Temmuz Cumartesi toplandı. Sonrasında ise 9 Temmuz Pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yemin etti. Vatandaşlar ise yeni yasama yılının ne zaman başlayacağını merak ediyor. Peki yeni yasama yılı ne zaman başlayacak? Merak edilen detaylar haberimizde...

TBMM NE ZAMAN AÇILACAK?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) 7 Temmuz Cumartesi günü toplanacak ve milletvekili seçilen kişiler yemin ederek görevlerine başlayacak. Diğer yandan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 9 Temmuz Pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda yemin etmesi ve aynı gün kabineyi açıklamasıyla birlikte resmen başlamış olacak.

TBMM seçimin ardından ilk kez 7 Temmuz Cumartesi günü toplanacak. Seçimde partilerinden milletvekili seçilmiş olan kişiler yemin ederek yeni dönemde görevlerine başlayacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 9 Temmuz Pazartesi günü TBMM Genel Kurulunda yemin etmesi edecek.

Meclis’in yasama yılı açılış tarihi de belli oldu. TBMM, 1 Ekim 2018 tarihinde faaliyetlerine başlayacak.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi (kısaca TBMM), 23 Nisan 1920'de Osmanlı Devleti'nin İtilaf Devletleri'nce işgali sırasında direniş gösteren Türk Milletinin oluşturduğu irade ile kurulan, (asli kurucu iktidar) ve yine bu iradenin sahibi olan Türk Milletinin anayasa ile verdiği yetki ile yasama görevi yapan Türkiye Cumhuriyeti anayasal devlet organıdır. "Egemenlik, kayıtsız şartsız Milletindir" ilkesi Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin varoluşunun temel dayanağını oluşturur.

Hali hazırda tali kurucu iktidar olan TBMM, diğer anayasal devlet organlarından üstün değildir. Yasama yetkisi yasa veya kanun yapma yetkisidir. Yasalar anayasaya aykırı olamaz. TBMM'nin anayasada da değişiklik yapma yetkisi bulunsa da bu yetki de Anayasa'nın Başlangıç bölümünde yer alan anlayışla ve anayasal bütünlüğe uygun olarak hareket etme ve ancak bu çerçeve içerisinde Anayasa'da değişiklik yapabilme ile sınırlıdır ve bu çerçevede meşruiyet kazanır. Anayasa’nın 6. maddesinde yer alan “hiçbir kimse veya organ kaynağını Anayasa’dan almayan bir Devlet yetkisini kullanamaz.” ifadesiyle yasama organı olan TBMM'nin, kendisinin yasal dayanağı olan anayasanın bütününü veya temel ilkelerini reddederek yeni bir anayasa yapma yetkisi yoktur.Anayasaya bağlılık yemini eden milletvekili veya partilerin bu girişimlerde bulunması, yetki aşımı ve yetki gaspı girişimi yönünden suç olan bu durum milletvekilliklerinin meşrutiyetini sorgulanır hale getirir ve cebir kullanarak anayasayı değiştirmeye teşebbüsten yargılanma durumu ortaya çıkabilir.[6] Yasa ve anayasa değişikliklerinin halka ait egemenlik haklarını da koruyan bir toplumsal sözleşme olan anayasaya aykırı olup olmadığı Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenir.

Millete ait egemenlik yetkilerinin kuvvetler ayrılığı prensibi ile verilmesinin, kuvvetler ayrımının, devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medeni bir iş bölümü ve iş birliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu anlamına geldiği Anayasanın başlangıç bölümünde belirtilmiştir.

Anayasanın 108'nci Maddesine göre, yasama yetkisi Türk Milleti adına Türkiye Büyük Millet Milletvekili genel seçimleri, dört yılda bir, serbest, eşit, tek dereceli, genel oy esaslarına göre, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır. Seçilen milletvekili adayları, anayasaya bağlı kalacağına dair Türk milleti önünde namusu ve şerefi üzerine yemin ederek 4 yıllığına TBMM üyeliği (milletvekilliği) hakkı kazanırlar. TBMM üyeleri (milletvekilleri), yasama dokunulmazlığına sahiptir.

Kar yağacak mı? İstanbul Ankara Bursa Diyarbakır ne zaman kar yağacak? Venom serisi bitti mi? Venom: Son Dans final mi? Venom 4 olacak mı? Hizbullah'tan İsrail'e misilleme! Onlarca füze fırlatıldı!
Sonraki Haber