Bebek katili Yenidoğan çetesi üyeleri hakim karşısında! Avukattan dikkat çeken soru: Fırat Sarı kaç yıldır insan öldürüyor?

Bebeklerin ölümüne neden olan 'Yenidoğan çetesi' üyesi 47 kişinin yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görülüyor. Davaya katılım talebinde bulunan dernek avukatlarından Kubilay Çelenk, 'Fırat Sarı kaç yıldır insan öldürüyor?' şeklindeki sorusuyla dikkat çekti.

İstanbul’da, 112 Acil Çağrı Merkezi’nde çalışanlarla birlikte bebek acil hastalarını anlaştıkları özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk edip ölümlerine neden oldukları gerekçesiyle 22’si tutuklu 47 sanık hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

Davanın ilk duruşması bugün Bakırköy 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleştirildi.

İddianamede, ölen 10 bebek "maktul", 5 kişi "müşteki", Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğü "suçtan zarar gören", sağlık şirketleri ve hastaneler "malen sorumlu" olarak yer aldı.

Fırat Sarı ve İlker Gönen’in 10 kez "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "nitelikli dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve 11 kez uygulanmak üzere "resmi belgede sahtecilik" suçlarından toplamda 177 yıl 6 aydan 582 yıl 9’ar aya kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Sanık Gıyasettin Mert Özdemir hakkında ise "kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi", "kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi", "kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık", "suç işlemek amacıyla örgüt kurma" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 180 yıldan 589 yıl 9 aya kadar hapis isteniyor. Diğer sanıklar hakkında da benzer suçlardan hapis cezaları öngörülüyor.

İddianamede, "dolandırıcılık" suçu işlenerek maddi menfaat temin edilen sorumlu hastaneler ve şirketler için de tüzel kişilere özgü güvenlik tedbiri uygulanması, bu hastanelerin ve şirketlerin kapatılıp mal varlıklarına el konulması talep ediliyor.

Soruşturma kapsamında, İstanbul'da 9, Tekirdağ Çorlu'da 1 hastanenin ruhsatı iptal edilmiş, bu hastanelerde tedavi gören bebekler ve hastalar ambulanslarla kamu hastanelerine sevk edilmişti.

Polis ile avukatlar arasında gerilim

Saat 10.00'da başlaması planlanan duruşma, 11.00'e ertelendi. Davaya müdahil olmak isteyen avukatlar duruşma kapısında bekletiliyor. Polis ile avukatlar arasında da gerilim yaşanıyor.

Aileler salona alınmıyor

Bebeklerini kaybeden aileler duruşma salonuna alınmıyor. Salon önünde bir anne "Canım yanıyor" diye bağırırken, "Aileler içeriye alınsın" çağrıları yapıldı.

Duruşma gecikmeli olarak başladı

Duruşma gecikmeli olarak başladı. Mahkeme başkanı kimlik tespiti yapıyor. Duruşma Bakırköy Adliyesi’nin konferans salonunda yapılıyor. Salonun içinin çok kalabalık olduğu görülürken, pek çok kişi duruşmaya giremedi. Aileler, "Çocuklar ölürken çevik neredeydi?" diyerek yetkililere tepki gösterdi.

Fırat Sarı kürsüdeyken bazı aileler içeri alındı

Çete lideri Fırat Sarı, kimlik bilgisini okumak için sanık kürsüsüne geldi. Başındaki peruğunu cezaevinde çıkartmış olduğu görüldü. Kimlik tespitinde bekar ve 2 çocuk babası olduğunu söyleyen Sarı, klinik doktoru olduğunu ve aylık kazancının 400 bin lira olduğunu belirtti. O sırada bebeğini kaybetmiş bazı aileler duruşma salonuna giriş yaptı.

Yenidoğan Çetesi’nin doktor sanıklarından İlker Gönen, sanık kürsüsüne çıkarak evli ve 3 çocuk sahibi olduğunu, ayrıca üniversite mezunu olduğunu belirtti. Ardından, birçok telefon dinlemesinde adı geçen hemşire Mehtap Sayar kürsüye çıkarak bekar olduğunu ve çocuğunun olmadığını ifade etti.

Mahkeme başkanı avukatı salondan dışarı çıkardı

Mahkeme başkanı, dosyaya gelen belgelerin okunduğunu söyledi. Avukat Ömer Kavili ise "Belgeleri okumadan tutanak tutuyorsunuz" diyerek tepki gösterdi. Mahkeme başkanı Kavili'nin salondan çıkmasını istedi. Kavili, “Yargı bir kültürdür. Yok ettiniz. Kanunsuzlar” sözleriyle salondan çıktı.

"Duruşma 5 gün sürecek"

Mahkeme başkanı, "Mesai saatinden sonra da duruşmaya devam edeceğiz. Sanıklar da taraflar da oldukça fazla. Duruşma 5 gün sürecek" bilgisini verdi.

Sanık avukatı, "Duruşma her gün mesai saati sonrası biterse bizler cezaevine nasıl gidip müvekkillerimizle görüşeceğiz?" diye sorunca mahkeme başkanı, "Bugün 9’da biter yarın 7’de biter duruma göre bakacağız" dedi.

Duruşmaya 45 dakika ara verildi.

TBB'den davaya katılma talebi

Duruşma 45 dakikalık aranın ardından tekrar başladı.

Türkiye Barolar Birliği, çocuğun üstün yararını ön planda tutarak davaya katılmak istediklerini belirtti.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan, "Sabah duruşmaya başlarken bulunduğunuz yerle ilgili yapılan tartışmaya dair şunu belirtmek isterim: Bizim nerede oturduğumuzun bir önemi yok. Bizim için önemli olan, müşteki ve sanık vekillerinin çalışma ortamlarının sağlanmasıdır" dedi.

İstanbul Barosu Başkanı Kaboğlu katılma gerekçesini açıkladı

İstanbul Barosu Başkanı İbrahim Kaboğlu, katılma gerekçelerini "Bu davanın konusunu oluşturan sağlık hizmetleri, devletin sorumluluğundadır. Konu nedir? Evet, Çocuk Hakları Sözleşmesi. Buna katılıyorum ama aynı zamanda çocuk bir insandır ve yaşama hakkı vardır. Yaşama hakkını korumak, baroların da sorumluluğudur. Ortaya çıkacak yargı kararının asaletle sürdürülmesi, adil yargılamanın gerçekleşmesi ve gerçeğin ortaya çıkması gereklidir" sözleriyle açıkladı.

Avukat İrem Çiçek'ten çapraz sorgu talebi

Avukat İrem Çiçek söz alarak "Müvekkillerim tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi oldular. Biz de mağdurlar olarak sanıklara çapraz soru sormamız gerekiyor. Çapraz sorgu, bu çeteyi ortaya çıkaracaktır. Bu dava çözülürse, ülke sağlık sisteminde önemli bir değişim yaşanacak. Bu nedenle duruşmaya katılmamız gerekiyor. Biz, mağdur ailelerin sesi olalım; sesimiz kısılmasın” dedi.

"Bebeğim sapasağlam doğmuştu"

Bebeğin babası Yavuz Kaan Erol, "Bebeğim sapasağlam doğmuştu, ama yetkililer ‘İki gün yoğun bakıma almamız gerekiyor’ dedi. Ancak doktor hiç hastanede yoktu ve yoğun bakımda bebeğimin ağır engelli olduğu söylendi. Bebeğimi günler sonra bu şekilde teslim aldım. Ben de bu davaya mağdur sıfatıyla katılmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

Fırat Sarı: Söyleyecek bir şeyim yok

Sanık Dursın Eryılmaz, "Katılma taleplere ilişkin söyleyecek bir şeyiniz var mı?" sorusuna “Söyleyecek bir şeyim yok" dedi. Çete lideri Fırat Sarı da "Sizin söylemek istediğiniz bir şey var mı?" sorusuna "Söyleyecek bir şeyim yok" yanıtını verdi.

Mahkeme başkanından ret

Mahkeme başkanı duruşmaya yapılan tüm katılım taleplerini suçtan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddetti.

Avukat Çelenk: Fırat Sarı kaç yıldır bu işi yapıyor?

Derneklerin birinden davaya katılım talebinde bulunan avukat Kubilay Çelenk, gerekçelerini şu sözlerle anlattı:

“Türk milleti bu sanıkları affetmeyecek. Örgüt lideri Fırat Sarı kaç yıldır bu işi yapıyor? Kaç yıldır insanların ölümüne sebebiyet veriyorlar. Bu millet sanıkları affetmeyecek ama vicdanlarını rahatlatabilmek için her şeyi itiraf etmeliler.”

Kayserispor Galatasaray canlı maç izle şifresiz Suriye’deki yeni yönetimin lideri Ahmed Eş-Şara ile bir araya geldi "Şam'a gözünü diken Osmanlı şamarı yer''
Sonraki Haber