Yerli aşıda sevindiren gelişme: Gönüllü yağıyor...
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi iş birliği ile geliştirilen yerli koronavirüs aşısına gönüllü yağıyor. Yerli aşı için E-Nabız uygulamasına “Gönüllü Ol” butonunun eklenmesiyle birlikte çok sayıda vatandaş aşı için gönüllü oldu.
Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi iş birliği ile geliştirilen yerli Kovid-19 aşısına gönüllü yağıyor. E-Nabız uygulamasına “Gönüllü Ol” butonunun eklenmesinin ardından çok sayıda vatandaş yerli aşının Faz-3 klinik çalışmalarında gönüllü olmak için başvuru yaptı. Yerli aşının Faz-3 çalışmaları için gönüllü olarak elinin taşın altına koyan vatandaşlar da “Geleceğe dair umudumuz” dedi. İşte gönüllülerin söyledikleri:
GELECEĞE DAİR UMUDUMUZ
Finans Uzmanı Hamdi Koçoğlu (29): Yerli aşımızın bir an önce kullanılmaya başlaması, geleceğe dair umut noktasında daha önemli benim için. Yerli aşı çalışmalarında Faz-3 için gönüllü olmam, bilim insanlarımıza karşı duyduğum güvenin göstergesi.
Turizmci Mehmet Akif Şükür (40): Normalde aşı sıram geldi ama ben bu aşılardan olmadım. Bu süreçte bize ait olan bir aşıya destek olmak, ülkemize faydalı olmak için bunu seçtim.
AMACIM ÜLKEME DESTEK OLMAK
Finans Uzmanı Seher Demir (34): Türk tabiplerimize güvenim, hem de ülkeme destek için gönüllü oldum. Gönüllü olmaktaki temel amaç ülkeme destek olmak.
Emlakçı Ergin Can (38): Doktorlarımıza güveniyorum ve bir katkım olsun istedim.
Üniversite mezunu Gökçe Öztürk (30): Amacım devlete hizmet etmek. Yerli aşı için de bu nedenle gönüllü oldum.
Veterinerlik Fakültesi öğrencisi Aslıcan Yavaş (23): Aşı çalışmalarında veteriner hekimler var. Biraz da bu yüzden gönüllü oldum.
Cantuğ Emre Bozkuş (34): Yerli aşı çalışmaları için hem idari yetkililer hem de sağlık mensupları varını yoğunu vererek bu çalışmanın neticelenmesi için çaba gösteriliyor. Ben de bir vatandaş olarak küçük de olsa fayda sağlayabileceğimi düşümdüm.
SALGINDA SON DURUM
Türkiye'de son 24 saatte 223 bin 846 Covid-19 testi yapılırken, 5 bin 955 kişinin testi pozitif çıktı, 84 kişi hayatını kaybetti.
Ağır hasta sayısı 886 olarak açıklandı. 4 bin 186 kişinin Covid-19 tedavisinin/karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 5 milyon 211 bin 22'ye yükseldi.
Ülkedeki test sayısı 57 milyon 447 bin 635'e ulaştı, toplam vaka sayısı 5 milyon 342 bin 28, vefat sayısı ise 48 bin 879'u buldu.
Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 3,4, yatak doluluk oranı yüzde 50,4, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 27,9, ortalama temaslı tespit süresi 8 saat ve filyasyon oranı yüzde 99,9 olarak duyuruldu.