Yerli otomobil özellikleri ve fiyatı nedir?

Yerli otomobil özellikler nelerdir? Elektrikli yerli otomobil ilk kez İstanbul'da bir fuarda görücüye çıktı. Satışa sunulan yerli otomobil hakkında merak edilen bir çok şey var. Biz de bu konuyu sizler için araştırdık. Peki yerli otomobilin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadar, son durumu nedir, yerli otomobilin markası nedir? Detaylar haberimizde...

Yerli otomobilin özellikleri nelerdir? Yerli otomobil üreticisi Dr. Gürsel Güzel üretilen yerli otomobili anlattı. Vatandaşlar tarafından büyük bir heyecanla beklenen ve internette sıkça araştırılan yerli otomobilin özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadar, markası nedir gibi soruların yanıtlarını haberimizde bulabilirsiniz. Tamamen yerli üretim olan bu otomobil satışa sunuldu. Peki yerli otomobil özellikleri nelerdir, fiyatı ne kadar, 2018 son durum, yerli otomobilin markası nedir? İşte detaylar...

YERLİ OTOMOBİL ÖZELLİKLERİ VE MARKASI!

İstanbul'da bir fuarda ilk kez görücüye çıkan dış dizaynı, motoru, içi, her şeyi yerli olan elektrikli otomobil işlemler yapılırsa kısa sürede satışa sunulabilecek. Yerli otomobil üreticisi Dr. Gürsel Güzel, yaptıkları yerli otomobili ilk defa görücüye çıkardıklarını belirterek şunları söyledi:

"İç tasarım, dış tasarım, mekanik tasarım bütün şasisi kaportası ve motoru yerli. Motor sürücü, elektronik donanımlar bütün kontrol üniteleri ve yazılımlar bize ait.

6.5 MİLYON DOLAR HARCANDI

Motor gücü 150 kw, beygir gücü karşılığı 203 beygir. 5 yıl içinde 6.5 milyon dolar AR-GE harcaması oldu. 6 ay sonra bile seri üretime başlanabilir. Bu sertifikasyon ve prosedür işlerinden dolayı 2-3 yılı bulabilir"

YERLİ OTOMOBİLİN FİYATI BELLİ OLDU

Elektrikli yerli otomobil TM 480'in menzilinin 400 kilometre olduğu belirtildi. TM 480i, 100 kilometrede 10 liralık elektrik harcıyor.

Fiyatı ise 200 bin lira olarak açıklandı.

YERLİ OTOMOBİL

Yerli otomobil üretimi konusundaki adımlar ilgiyle takip edilirken, elektrikli yerli otomobil ilk kez İstanbul'da bir fuarda görücüye çıktı. Tasarımı ile beğeni toplayan yerli otomobil için 5 yıl içinde 6.5 milyon Dolar AR-GE harcaması oldu.İstanbul'da bir fuarda ilk kez görücüye çıkan yerli elektrikli otomobil tasarımıyla beğeni topladı. Kısa süre içerisinde satışa sunulması beklenen yerli otomobil için 5 yıl içinde 6.5 milyon Dolar AR-GE harcaması yapıldı.Yerli otomobil üreticisi Dr. Gürsel Güzel, "İç tasarım, dış tasarım, mekanik tasarım bütün şasisi kaportası ve motoru yerli. Motor sürücü, elektronik donanımlar bütün kontrol üniteleri ve yazılımlar bize ait" dedi.Otomobilin yüzde 90'ının 'yerli ve milli' olduğu ifade edildi.Elektrikli yerli otomobil TM 480'in menzilinin 400 kilometre olduğu belirtildi. TM 480, 100 kilometrede 10 liralık elektrik harcıyor. Aracın motor gücü 150 kw, beygir gücü karşılığı ise 203 beygir.Aracın fiyatı 200 bin lira olarak açıklandı.

YERLİ OTOMOBİLİN İLK ALICISI CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN

Bugün ortak girişim tanıtım grubu için markası tasarımı mühendisliği üretimi pazarlaması Türk bir otomobile sahip olma hayalimiz vardı. Bundan 20 yıl önce ülkemizde yerli otomobil üretilmesindeki tereddütleri anlayabiliyorum. Hamdolsun bugün tarihi bir adım atıyoruz. Biraz sonra isimlerini tek tek açıklayacağım ortak girişim grubundan beklentimiz en geç 2019'da otomobilimizin prototipini tamamlaması 2021'de de ticari satışına başlamasıdır. Türkiye'nin 2023 hedefleri arasında özel bir yeri olan projede en küçük bir gecikme istemiyoruz. Cumhurbaşkanı olarak bizzat yanınızda yer alacağım. Artık zaman kaybına tahammülümüz yok. Madem ki bu babayiğitlerimiz elini taşın altına soktu bize de destek olmak düşer. Şimdiden ilan ediyorum bu otomobilin ilk taliplisi benim. Bugün burada atılacak imzalar kararlılığımızın nişanesi olacak. Üretilecek otomobilin geleceğin ihtiyaçlarına uygun olacağından şüphe duymuyoruz. Bu otomobil tüm Türkiye'nin birikimi ile ortaya çıkacak.

"YAPAY ZEKA'YA KADAR HER ALANDA YENİ GİRİŞİMLERE İHTİYACIMIZ VAR"

Ortaya doğru dürüst bir ürün koyulduğunda milletimiz tercihini ondan yana koyacaktır. Türkiye'nin dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline gelmesi bu tür girişimlerle mümkün. Dünya pazarlarında söz sahibi markaların ortaya çıkışlarında devlet desteği aldıklarını iyi biliyoruz. Biz de kendi markamız için bu şekilde hareket edeceğiz. Bundan sonra hangi alanda olursa olsun projesi olan herkese kapımız açıktır. Yapay zekaya kadar her alanda Türkiye'nim yeni girişimlere ihtiyacı var. Ne pahasına olursa olsun yüksek teknolojiye sahip üretim, bu anlayışla yapılacak yatırımlara öncelik tanımalıyız. Bu işin aktörleri şu anda bu salonda. Ekonominin ve teknolojinin gittiği yön bellidir. Bizim de kendimizi buna göre ayarlamamız gerekir. Milletimiz hala merhum Nuri Demirağ'ın uçak fabrikası projesinin neden gerçekleşmediğini anlayamıyor. İşin gerisinde başka tezgahlar bulunduğu ortada. Devrim otomobilinin deposuna yakıt konmadığı için yolda kalması bu projenin rafa kalkmasının gerçek sebebi olamaz. Aradan 60 yıla yakın süre geçti ve merhum Nuri Killigil silah ve cephanede geldiği noktaya yeni geliyoruz. Yerli savunma sanayimizi yeni yeni ticari düzeye ulaştırabildik. Biz bu örnekleri unutmadık.

"İDDİAMIZI ORTAYA KOYUYORUZ VE DİYORUZ Kİ TÜRKİYE'NİN OTOMOBİLİNİ YAPACAĞIZ"

Hep söylüyorum biz kendi göbeğimizi kendimiz kesmek zorundayız. Türkiye öyle bir ülke ki husumetini kazanmak istemez ve kendi ayaklarının üzerinde durmasını da istemez. Biz güçleneceğiz, gönlünü ve gözünü bize yöneltmiş tüm kardeşlerimizin güven kaynağı haline de geleceğiz. Türkiye'nin otomobiline bu anlayışla çok önem veriyoruz. Mesele, dünyaya meydan okuyacak önemli bir çıkış ortaya koymaktır. Biz ülke ve millet olarak iddiamızı ortaya koyuyoruz ve diyoruz ki Türkiye'nin otomobilini yapacağız, hem de en güzel tasarım teknoloji ve organizasyonda bu otomobili ülkemize ve dünyaya kazandıracağız. Böyle babayiğitler bize destek olduğu müddetçe biz daha çok projelere imza atabiliriz.

"BURADAN ONLARA KÖTÜ BİR HABER VEREYİM..."

Türkiye'yi yıkamadılar, hizaya sokamadılar, bölgedeki krizleri bize ciro edemediler, küresel düzenin çarpıklarına itirazlarımızın üzerini örtemediler. Ülkemizin üstüne gelmelerinin nedeni bundandır. Buradan onlara kötü bir haber vereyim: Gelecekleri ile eskiden olduğu gibi oynayabildikleri bir Türkiye artık yok. Artık istiklaline ve istikbaline hayatı pahasına sahip çıkan bir Türkiye var. Son nefesimize kadar bu ülkeye hizmet etmeye devam edeceğiz.

İŞTE O BABAYİĞİT'LER

Şimdi size ortak girişim grubunda yer alan 5 şirketimizi teker teker açıklıyorum. O babayiğitleri harf sırasına göre açıklayacağım. İlki Anadolu Grup. Temelleri 1950 yılında atılan grubumuz 50 bin çalışanı ile Türk ekonomisine çok önemli katkıları var. Harf sırasına göre ikinci baba yiğidimiz, BMC grup. Yarım asırlık bir geçmişe sahip. Üçüncü babayiğidimiz, Kıraça Holding'dir. Yarım asrı aşan bir birikimi var. Dördüncü babayiğidimiz Turkcell grubu. Beşinci babayiğidimiz Zorlu Holding'dir.

DÜNYA MARKASI YAPMAK SİZİN İŞİNİZ

Tören öncesi konuşan Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

5 firma bugün imzaları atacak. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Yerli otomobil neden gecikti derseniz, bu iş ekonomi ölçeği bulma meselesidir. Bütün işler ince ve detaylı şekilde yapıldı.

Biz devlet olarak üretim sürecinde olmayız, ama engelleri kaldırırız. Dünya markası yapmak sizin işiniz. Türkiye'de 83 AR-GE merkezi var. Birinci sırada otomotiv var.

Sürücüsüz otomobilden tutun elektrikli otomobile kadar birçok şey hayatımıza girmeye başladı. Otomotiv ve bilişim birlikte çalışıyor artık. Bu alana yatırım yapmanın ve kamu - özel işbirliğini geliştirmenin önemini önümüzdeki yıllarda göreceğiz.'

5’li konsorsiyumdaki üç ortaktan birisi yerli otomotiv şirketi BMC, diğeri Isuzu Motors Limited ve Itochu ortaklığı ile (Anadolu Isuzu) hafif kamyon, kamyonet, otobüs ve pick-up; ANTOR markasıyla motor üreten Anadolu Grubu, bir diğer ortak da yeni nesil araçların en önemli girdisi haline gelen elektronikte Türkiye’nin en önde gelen şirketlerinden Vestel olacağı iddiası oldukça güçlü.

‘YERLİ’ veya ‘Milli otomobil’in gündeme gelmesinden bu yana tam 6 yıl 10 ay geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ocak 2011’de Başbakan iken TÜSİAD İstişare Konseyi toplantısında iş dünyasından yüzde 100 yerli otomobil markası geliştirilmesi talebinde bulunmuş, babayiğitleri göreve çağırmıştı.

Yerli otomobil konusunda istenilen gelişme sağlanamaması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 Mayıs’ta katıldığı son TÜSİAD toplantısında, “Şu salondan babayiğit çıkmıyorsa dükkanı kapayalım” çağrısı yaparak, yerli otomobil talebini yinelemişti. Ancak bu çağrısına da heyecanlı bir yanıt bulamayan Erdoğan, bir hafta sonra bu kez babayiğit arayışını TOBB genel kurulunda da devam ettirerek şunları söyledi: “Bir teklifim var. Bu milletin evladı olarak buna hasretim. Gelin, şu yerli yüzde 100 üretimi olan otomobilimizi TOBB camiası içerisinden çıkartalım. TOBB yüzde 100 yerli otomobili ‘Made in Turkey’ olarak çıkarsın. Biz bu konuda yanınızdayız. Montajcılık bu millete yakışmıyor. Artık bu millet üretebilecek beyine de ürüne de sahip…”

MOTOR ÜRETİMİ YAPIYOR

Konsorsiyumda yer alacak şirketlerden Anadolu Grubu otomotivde önemli bir şirket. 1960’lı yıllarda kamyonet üretimiyle faaliyetlerine başladı. Isuzu Motors Limited ve Itochu ortaklığı Anadolu Isuzu ile hafif kamyon, kamyonet, otobüs ve pick-up gibi ticari araçların üretim ve pazarlamasını gerçekleştiriyor. Uzun süre Lombardini lisansı altında motor üreten Anadolu Motor, kendi markası Antor’la üretimini sürdürüyor ve bugün İtalya dahil 40’a yakın ülkeye motor ihraç ediyor. Geçtiğimiz aylarda 135 yıllık traktör şirketi İtalyan Argo Tractors ile ortaklık anlaşması imzaladı. Anadolu Landini ismi ile yeni bir şirket kurarak traktör üretimine başlayacak. Landini markasının Türkiye distribütörü olan Anadolu Motor, Argo Tractors ile birlikte 50-75 beygir arası yeni modelleri Türkiye’de üretecek. Kia’nın Türkiye distrübütörü olan grup HONDA Güç Ürünleri, ANTRAC çapa makineleri, denizde ise HONDA MARINE markaları ile iş birliği yapıyor.

ELEKTRONİK İŞİ VESTEL'DE

4’lü konsorsiyumun diğer ismi Vestel, dünyada tanınan bir teknoloji şirketi. 1994’ten beri Zorlu Holding bünyesinde. Tüketici elektroniği, beyaz eşya, dijital ürünler, bilgi teknolojileri, LED aydınlatma ve savunma alanlarında geniş bir ürün yelpazesine sahip. Vestel Elektronik, Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biri. 19 yıldır elektronik sektörünün ihracat şampiyonu. Avrupa TV pazarının ilk 2, beyaz eşya pazarının ilk 10 üreticisinden biri. Ürünleri 152 ülkede milyonlarca kişi tarafından kullanılıyor. Avrupa’da her 5 televizyondan biri Vestel City’de üretiliyor.

Dünya çapında 500’ün üzerinde markaya her yıl 4 binden fazla televizyon çeşidi üretiyor. 2016 yılında Endüstriyel Mükemmellik Ödülleri’nde Avrupa Şampiyonu oldu. Sharp ve Toshiba markalarının üreticisi. Farklı ülkelerde 8 Ar-Ge merkezinde bin 200 kişilik mühendis kadrosuyla Türkiye’nin en çok marka-patent üreten şirketlerinden biri. Dünyada en çok Ar-Ge harcaması yapan ilk 1000 firma arasında. Zorlu Holding’e bağlı Vestel Savunma, SSM’nin başlattığı Mini İHA Projesi ile insansız hava aracı sistemlerine yatırım yaptı. İlk yerli taktik insansız hava aracı Karayel, Bora ve Efe’yi üretti. Vestel’in konsorsiyumdaki rolünün, yeni nesil araçlarda giderek ağırlık kazanan elektronik sistemlerin üretimi olması bekleniyor.

BMC SAVUNMA SANAYİİNDE AKTİF

BMC, kamyon, hafriyat araçları, otobüsler; yanı sıra TSK’ya taktik tekerlekli araçlar, zırhlılar, lojistik destek araçları üretiyor. Kamuoyunun en çok bildiği Kirpi’nin üreticisi de olan BMC (British Motor Corporation) 1964’de kurulmuştu. Önce İngiltere’de faaliyete geçen şirket, 2 yıl sonra Türkiye’de üretime başlamış, Nuffield, Leyland, Austin ve Morris markalarıyla traktör, Land Rover cip, Leyland, Morris ve Austin markalarıyla kamyon ve kamyonet imal etmişti.

YERLİ OTOMOBİL İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER

İŞTE O SORULAR

* Yerli otomobil iddia edildiği gibi elektrikli mi olacak? Elektrikli olacaksa teknoloji Türkiye’de mi geliştirilecek, yoksa dünya devlerinin yaptığı gibi Çin’de mi şekillenecek?

* Bu proje için öngörülen yatırım miktarı ve üretim adetleri ne olacak? Bunun ne kadarını hükümet karşılayacak veya nasıl bir teşvik verecek?

ÇOK ÖZEL TEŞVİK VERİLECEK

Yerli otomobilin yapımını üstlenen üreticilerin açıklanacağı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki toplantıya 300’ü aşkın bir işadamı grubunu ağırlayacağı öğrenildi. Yerli otomobil için koordinasyon görevi yapan TOBB ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü’nün çabalarıyla birden çok şirket ve iş adamının talip olduğu yerli otomobil için ortak girişim grubu oluşturuldu. Ortak girişim grubuna yürürlükte olan teşviklerin yanı sıra çok özel teşvikler de sunulacak. Edinilen bilgiye göre; Bakan Özlü’nün telaffuz ettiği tarih olan 2019 yılına yerli otomobil yetiştirilecek. Yerli otomobilin özel yatırımcı tarafından yapılması için organizatörlük görevini üstlenen TOBB’un girişim grubunda yer alması için Hyundai Assan’ın da ortağı olan Kibar Holding’le temas halinde olduğu konusu daha önce gündeme gelmişti.

* Eğer yerli otomobil elektrikli olacaksa, hızlı şarj istasyonları altyapısını ortak girişim grubu mu kuracak yoksa bu konuda batılı ülkeler gibi hükümet mi devreye girecek?

* Türkiye’de yüzde 100 elektrikli otomobillerin ÖTV’si yüzde 3. Hükümet, Sanayi Bakanı’nın söylediği gibi sadece ÖTV desteği mi verecek yoksa başka vergi destekleri olacak mı?

* Hükümet üretilecek yerli otomobil konusunda ortak girişim grubuna alım garantisi verecek mi? Yani kamuda bu araç mı tercih edilecek?

* Dünya devleri elektrikli otomobil konusunda hızlı yol alırken, menziller 500 kilometrenin üstüne çıkıyor. Yerli otomobilde hedeflenen menzil ne olacak?

* 40 milyon Euro’luk Saab platformu ve TÜBİTAK’ın çalışmaları ne olacak? Bunlar ortak girişim grubuna mı verilecek yoksa farklı bir çalışma devam mı edecek?

Al Gharafa Al Nassr maç özeti ve golleri izle! Ronaldo 2 gol attı Malatya'da akşam vakti korkutan deprem! Aylin Betül Ayhan Nereli? Instagram Hesabı
Sonraki Haber