Yerli otomobili üretecek firmalardan biri olan BMC'nin sahibi kim?

Cumhurbaşkanı Erdoğan yerli otomobili üretecek 5 firmayı açıkladı. Bu açıklamaya göre yerli otomobili üretecek firmalar, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding olacak. Vatandaşlarımız ise BMC'nin sahibini merakla araştırıyor. Yerli otomobil projesini beş firma üstlendi. Bu firmalar bir araya gelerek Ortak Girişim Grubu'nu oluşturdu. Söz konusu grubu oluşturan firmalar, imzaları atmak üzere Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde buluştu. Peki BMC kimin? Yerli otomobili hangi firmalar yapacak? Detaylar haberimizde...

Türkiye artık kendi otomobilini üretecek. Bu üretimi üstlenen 5 firmayı bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell, Zorlu Holding gruplarını harf sırasına göre açıkladı. Ethem Sancak kimdir? Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Madem ki bu babayiğit arkadaşlarımız ellerini taşın altına soktular bizlerin de destek vermesi düşer. İlk otomobilin bedelini ödemek şartıyla da ilk taliplisi benim. Bugün burada atılacak imzalar, dönüşümü yakalama kararımızın nişanesi olacaktır. Üretilecek otomobilin de geleceğin ihtiyaçlarına uygun olacağından şüphe duymuyoruz. Bununla birlikte bu otomobil tüm türkiyenin birikimi ile ortaya çıkacaktır. Bu ürünü çevremizden başlayarak dünyaya pazarlanması konusunda her türlü desteği vereceğimizden emin olabilirsiniz" dedi. Peki, BMC kimin? Yerli otomobili hangi firmalar yapacak? Ethem Sancak kimdir? Detaylar haberimizde...

BMC’NİN TARİHÇESİ VE KİLOMETRE TAŞLARI

1964 12 Mayıs BMC Kuruldu.

1966 TM Serisi Kamyonlarla İlk Üretim Başlandı.

1967 Traktör Üretimine Başlandı.

1970 TM 25 Serisi İle İlk Hafif Ticari Araç Üretimi Gerçekleştirildi.

1973 Türkiye’nin İlk Otomotiv Dökümhanesi BMC Bünyesinde Kuruldu.

1974 İlk 4×4 Araç Üretildi.

1975 İlk Dizel Motor Üretildi.

1976 Otomotiv Endüstrisi’ndeki İlk Çıraklık Eğitim Merkezi BMC Bünyesinde Açıldı.

1983 BMC Orijinal Yedek Parçalarını Pazarlamaya Yönelik Olarak Otomotiv Mamulleri Pazarlama A.Ş. (Ompaş) Kuruldu.

1984 İlk Turbo Motorlu Ticari Araç Olan Yavuz Serisi Kamyonlar Üretildi.

1986 Fatih Serisi Kamyonların Üretimine Başlandı ve Cummins Engine Company ile Lisans Anlaşması Yapıldı.

1988 Levend Serisi Minibüs Üretildi.

1989 BMC Çukurova Holding’in Yönetimine Geçti.

1990 Md Serisi Hafif Ticari Araçların Üretimine Başlandı.

1991 Tesislerde Modernizasyon Yapıldı ve Doğanlar Otobüs Fabrikası Devreye Girdi.

1991 Btr-60 (8×8) Tekerlekli Zırhlı Araçların Modernizasyonu Yapıldı.

1992 İlk Defa Bir Türk Firması, Pilotluğunu Renç Koçibey’in Yaptığı (6×6) Özel Bir Kamyonla Paris Dakar Rallisi’ne Katıldı.

1993 Belde Serisi Otobüsler Üretildi.

1995 İlk Defa Bir Türk Otomotiv Şirketi ISO 9001 Kalite Belgesi Aldı.

1995 Yurt Dışında Lisanslı Üretime Başlandı. (Kenya ve Malezya’da BMC Lisansı İle Üretim)

1996 Sınai Mülkiyeti Bir Türk Firmasına Ait İlk Kamyon Olan Profesyonel Serisi Üretildi.

1996 İlk Defa Bir Türk Otomotiv Firması Uluslararası IAA, Hannover Fuarı’na Katıldı.

1997 Türkiye’de İlk Defa Bir Otomotiv Firması Geleneksel Hale Gelen “Ulusal Fotoğraf Yarışması” Düzenledi.

1997 “Nato Gizli” Gizlilik Dereceli Tesis Güvenlik Belgesi Alındı.

1997 Milli Savunma Bakanlığı Kuruluş Üretim İzin Belgesi Alındı.

1997 Milli Savunma Bakanlığı AGAP 110 Endüstriyel Kalite Güvence Seviye Belgesi Alındı.

1998 BMC Avrupa’ya İhracat Yapan İlk Türk Ticari Araç Üreticisi Oldu.

1999 Askeri Araç Üretimine Başlandı. Özel Projeler; Savunma Sanayi İçin Taktik Araçlar ve Lojistik Destek Araçları, Kamu Hizmetleri İçin Özel Araç Üretimi.

1999 İngiltere’ye ERF Markasıyla Profesyonel Kabinli Kamyon İhracatına Başlandı.

2000 Otobüs ve Kamyonda Tüm Dünyaya İhracat Hamlesi Başladı.

2001 İlk 9 Metrelik Arkadan Motorlu Küçük Otobüs Probus Üretildi.

2004 Sınai Mülkiyeti Bir Türk Firmasına Ait İlk Hafif Ticari Araç Olan Megastar Üretildi.

2006 Ompaş, BMC Bünyesine Katıldı.

2007 Yeni Profesyonel Uzun Yol Serisi Piyasaya Çıktı.

2007 TÜV Kalite Sistem Belgesi Alındı.

2007 Çevreye Duyarlı İlk Doğal Gazlı Otobüs Üretimi Gerçekleştirildi.

2008 İlk Tam Alçak Tabanlı Procity Serisi Solo Ve Körüklü Otobüs Üretimine Başlandı.

2008 Turquality Programına Katılım Sağlandı.

2008 Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın Yürütmekte Olduğu “Taktik Tekerlekli Araç Projesi” Kapsamında 1859 Araçlık Tekerlekli Zırhlı Araç ve Taktik Tekerlekli Araç İhalesi Kazanıldı ve Sözleşme İmzalandı.

2009 Ar-Ge Merkezi Kuruldu.

2014 BMC Otomotiv Sanayi Ve Ticaret A.Ş. Dünya Markası Olma Yolunda Yenilenen Hedeflerine Doğru Hızla İlerlemektedir.

ETHEM SANCAK KİMDİR?

Ethem Sancak; 1958 Siirt doğumlu Türk iş adamı.

İlk ve orta eğitimini Siirt'te tamamlayan Sancak üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladı. 1976 yılında mezun olduktan sonra 1976-1978 yılları arasında gazetecilik yaptı.

Üniversite yıllarında katıldığı Türkiye İşçi Köylü Partisi'nin (TİKP) güneydoğu ve doğu sorumluluğu ile Diyarbakır İl Başkanlığını yaptı. İlerleyen yıllarda ticarete atıldı.

1987 yılında Es Ecza Deposu'nu, 1989'da kozmetik ve itriyat alanında eczanelere hizmet sunan Esko Itriyat'ı, 1993 yılında ise Hedef Ecza Deposu'nu kurdu. Hedef Ecza Deposu'nun 2001 yılında Alliance Boots ile ortaklık kurması sonucu kurulan Hedef Alliance Holding yönetim kurulu başkanlığını yapmıştır. Elindeki holding hisselerini satan Sancak, ES Mali Yatırım Danışmanlık adında bir şirket kurmuş, bu şirketle kamyon, otobüs ve askeri araç üreticisi BMC'yi satın almıştır.

2006 – 2010 yılları arasında Brezilya İstanbul Fahri Konsolosu olarak görev yaptığı sırada iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü döneminin Brezilya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Lula da Silva tarafından, iki ülke arasındaki ilişkilere katkılarından ötürü Brezilya'nın en üst düzey hizmet madalyası olan "Rio Branco Liyakat Nişanı" ile onurlandırılmıştır.

2001 yılında 'Yılın İşletmecisi' ve 2005 yılında 'Yılın Girişimcisi' seçilen Ethem Sancak, 2007 yılında ise Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 'Milli Egemenlik Üstün Hizmet ve Onur Ödülüne' layık görülmüştür.

Fuat Sezgin ile birlikte 2010 yılında kurmuş olduğu Fuat Sezgin İslam ve Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı'nın Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmektedir.

2004 – 2010 yılları arasında Türkiye Ecza Depocuları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve 2007 – 2008 yılları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal İşler Komisyon Başkanı olarak görev yapmış olan Sancak, şu anda İstanbul Modern Sanat Müzesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi, TEGV Yönetim Kurulu Üyesi, ERG Yürütme Kurulu Üyesi, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği(TUSEDAD) Kurucu Üyesi, TESEV Mütevelliler Kurulu Üyesi, Darüşşafaka Cemiyeti Yüksek Danışma Kurulu Üyesi ve Ak Parti Genel Merkez Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu (DHK) üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca Okan Üniversitesi Danışma Kurulu üyesidir.

Ethem Sancak evli ve üç çocuk babasıdır.

Zara Kasım indirimleri ne zaman? Zara Black Friday ne zaman başlayacak 25 Kasım Pazartesi Okullar Tatil Mi? İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Survivor 2025'in ilk yarışmacısı belli oldu! İşte o isim...
Sonraki Haber