Yeşilay haftası ne zaman kutlanır?

Yeşilay'ın görevleri nelerdir? Vatandaşlarımızın merak ettiği soruların cevaplarını haberimizde bulabilirsiniz... Yeşilay, ülkemizdeki önemli teşkilatlanmalardan biridir. Ülkemizde yaşayan başta gençler ve tüm halkı alkol, sigara, uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlıklardan koruyan, kurtaran ve bunlara karşı eğiten bir kurumdur. Peki, Yeşilay'ın görevleri nelerdir? Yeşilay haftası ne zaman kutlanır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

Yeşilay'ın görevleri vatandaşlarımız tarafından merakla araştırılmakta. Yeşilay toplumun yararına çalışma yapıp sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılığına karşı halkı bilinçlendirip koruma çalışmaları yaptığı yararlı cemiyetlerdendir. Biz de bu konuda merak edilenleri derledik. Uyuşturucu gibi hem kişinin hemde ülkenin sağlığını etkileyecek maddelerin üretimi, dağıtımı, kullanımı, satışı çok büyük yaptırımları gerektiren bir suçtur. Peki, Yeşilay'ın görevleri nelerdir? Yeşilay haftası ne zaman kutlanır? Detayları haberimizde bulabilirsiniz...

YEŞİLAY’IN GÖREVLERİ

Yeşilay, ülkemizdeki önemli teşkilatlanmalardan biridir. Ülkemizde yaşayan başta gençler ve tüm halkı alkol, sigara, uyuşturucu, kumar gibi kötü alışkanlıklardan koruyan, kurtaran ve bunlara karşı eğiten bir kurumdur. Bu kötü alışkanlıklarla mücadele eden herkese yardımcı olmaktadır.

İşte Yeşilay’ın görevleri;

– ”En iyi korunma yolu hiç başlamamaktır.” sloganıyla tüm vatandaşları eğitmektedir.

– Yeşilay’ın devletin kötü alışkanlıklarla mücadele eğilimine yardımcı olmaktadır.

– Yeşilay, tüm mağdur kişilere yardımcı olur.

– Yeşilay’ın görüşü, kişinin beyin işlevlerini yok eden ve zamanla bağımlı hale getiren kötü alışkanlıklardan korumak, bunlar hakkında eğitmek, başta gençleri ve sonrasında tüm halkı bunlara karşı uyarmaktır.

– Yeşilay’ın hedefi bu gibi kötü alışkanlıklara olan bağımlılıkları en aza düşürmektir.

– Bu gibi alışkanlıkların batağına düşmüş bir kişinin kurtulması için oldukça yüksek meblağlar gerekir. Ancak bu gibi alışkanlıklara başlamamak bu meblağlara ihtiyaç duymamak demektir. Bunun için kişileri eğitir, ikaz eder. Devlet ve önemli kuruluşlarla bu gibi durumlarla baş edilebileceğini savunur.

– Yeşilay, okullarda bulunan yeşilay kolları ve yeşilay kulübü üyeleri sayesinde oldukça faal bir kuruluştur.

– Yeşilay, kötü alışkanlıklarla mücadele oldukça örgütlenmiş bir kuruluştur. Bu amaç doğrultusunda önemli uygulamalar yapmaktadır.

– Yeşilay örgütü üye binlerce kişi sayesinde, ülkemizin sağlıklı olması ve yaşanabilir bir ülke olması için mücadele etmektedirler.

– Yeşilay faaliyetleri gittikçe artan ve hızla açılan gençlik kulüpleri sayesinde de üyeleri büyük rakamlara ulaşmıştır.

– Yeşilay’a gönüllü ve devletin refahı için hizmet etmek isteyen kişiler başvurabilir.

yeşilay nedir?

– Uyuşturucu gibi hem kişinin hemde ülkenin sağlığını etkileyecek maddelerin üretimi, dağıtımı, kullanımı, satışı çok büyük yaptırımları gerektiren bir suçtur. Ancak zamanla bu maddeye talep artar. Bunun için hepimiz bu konuda bir gönüllü olmalıyız. Bu konuya ilişkin elimizden geleni yapmalıyız. Bu gibi durumlara şahit olduğumuzda vatandaşlık görevimizi yerine getirip polise ihbar etmeliyiz.

Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi alışkanlıklar ile mücadele eden ve bütün zararlı alışkanlıklardan halkın ve bilhassa gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya hizmet veren bu sebeple de “Kamuya Yararlı Cemiyetler” arasında yer alan bir kurumdur. Kamuya Yararlı Cemiyetler, çalışmaları memleket çapında faydalı olan, ülke ve toplum menfaatine hizmet eden cemiyetlerdir.

Yeşilay, 19 Eylül 1934 tarihinde toplanan Bakanlar Kurulu tarafından aynı tarih ve 2-1288 sayılı alınan karar ile kamuya yararlı cemiyetler arasına alınmıştır. Aynı zamanda Yeşilay, gönüllü (amatör) bir halk kuruluşu ve genel yapısı ile bir dokümantasyon ve arşiv merkezidir. Dokümantasyon; kendi konularında belge, bilgi ve haber toplama ve değerlendirme işlemleridir. Arşiv ise; bu belge ve haberlerin değerlendirilmeleri ile birlikte tasnif edilerek saklandığı yer demektir. İşte bu işlemle elde edilen bilgileri, hazırladığı dokümanlarla (bülten, broşür, kitap, kaset, bildiri, afiş, yazılı başvuru, rapor gibi) kamuya, ilgili makam ve kuruluşlara sunar. Bununla insanlara ve yetkili özel ve resmî kuruluşlara gerekli olan önlemlerin alınması için uyarı ve önerilerde bulunur.Eski adı Hilal-i Ahdar Cemiyeti'dir.

AMBLEM

Yeşilay’ın sembolü, karşıdan bakıldığında iki ucu sağa bakan yeşil bir hilâldir. Yeşilay sembolündeki hilâl, Milli kimliğimizi ve Devletimizin bağımsızlığını temsil eden Türk Bayrağı’ndan alınmıştır. Hilâldeki yeşil renk, huzur ve mutluluğu temsil etmektedir.

YEŞİLAY'DAN ÖNEMLİ HAMLE

Yeşilay, bağımlıların, maddeden arınarak yaşam becerilerine sahip olması ve sağlıklı bir ruh haliyle topluma katılması amacıyla, bu yıl içinde rehabilitasyon merkezleri kuracak. Yeşilay Genel Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk, akut bir probleme müdahale etmek için kurulan YEDAM'ların yanı sıra sorunun kökten çözümü için rehabilitasyon sürecinin olması gerektiğine işaret etti. Öztürk, "Modelle, kurulacak rehabilitasyon merkezlerinin hizmet sunumu, finansmanı, insan kaynağı, akreditasyonu ve denetimini içeren kapsamlı bir altyapı çalışması yapıldı. Dünyadaki en iyi örnekler doğrultusunda Türkiye kültürüne uygun bir ekosistem tasarlandı. Şimdi ilgili bakanlıkların bu düzenlemeleri hayata koymasını bekleniyor."

YEŞİLAY HAFTASI BAŞLADI

Her yıl olduğu gibi bu yıl da “Yeşilaycı olmak için bir nedenim var” konseptiyle kutlanacak olan Yeşilay Haftası Düzce’de de etkinliklerle başladı. 1-7 Mart tarihleri arasında düzenlenecek Yeşilay Haftası etkinlikleri kapsamında Düzce’de de bir yürüyüş düzenlendi. Farkındalık yaratmak amacıyla Düzce Belediyesi meydanından başlayan yürüyüşe İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mutafa Çetinkaya, İl Emniyet Müdürü Hüseyin Deniz, Kızılay Genel Merkez Denetleme Kurulu Üyesi Ali Dilber, Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Hayati Eğilmez, Osman Kuyumcu Anadolu İmam Hatip Lisesi öğretmen ve öğrencileri, Yeşilaycılar ve vatandaşlar katıldı.

“Amacımız farkındalık oluşturmak” Anıtpark Meydanı’nda sona eren yürüyüşün ardından günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Düzce Valisi Dr. Zülkif Dağlı şunları kaydetti: “1 hafta sürecek olan etkinliklerimizi başlattık. Cedidiye Camisinde kılınan Cuma namazının ardından buraya kadar yürüdük. İlimizde Yeşilay artık daha aktif olarak çalışmaya başladı. 2 ay önce ilk adım merkezini YEDAM’ı oluşturduk.

Ayrıca Kaynaşlı’da Yeşilay Başkanlığıyla birlikte bir gençlik kampının hazırlıklarına başladık. Tabii burada amacımız farkındalık oluşturmak. Gençlere bu konuda güveniyoruz. Yeşilay da bu kervanın olmazsa olmaz baş unsurlarından bir tanesi.” “Şehitlerimizden dolayı bisiklet turunu iptal ettik” Şehitlere rahmet, gazilere de acil şifalar dileyerek sözlerine başlayan Yeşilay Düzce Şubesi Başkanı Hayati Eğilmez ise “1-7 Mart Yeşilay’ın etkinlikleri var. Şehitlerimizden dolayı bisiklet turunu iptal ettik. Müzik olmasın, kimse üzülmesin diye. 7 Mart’ta da üniversite bir konferansımız var. Herkesi bekliyoruz” ifadelerinde bulundu. Etkinlik Anıtpark Meydanı’nda katılımcılara kurabiye ve içecek dağıtımıyla son buldu.

Koca Yusuf TP1500 ihracat yolunda 'Elinde kalan son evini satıyor' iddiaları ünlü sanatçıyı kızdırdı TFF'den Beşiktaş - Tel Aviv maçıyla ilgili açıklama
Sonraki Haber