Yeter ki üretim yap! KOSGEB’te KOBİ’ler için 2 milyon liraya kadar destek var

KOSGEB, Girişimcilik Destekleri’ni bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Mayıs ayında duyurulan yeni modelle desteğin üst limiti 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

Küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) yıllardır yaşadığı en önemli sorun, büyümeye çalışan bu şirketlerin kolay krediye ulaşamaması oldu. Bankalar, neredeyse krediye ihtiyaç duymayan büyük şirketlere para veriyor. Küçükler ise ya yüksek faizlerle para buluyor ya da şirketin yüzde 51’ini devrederse ortak bulabiliyor. Bu satırları yazarı olarak yıllarca KOBİ’ler için hazırlanan devlet destekli ve KOSGEB gibi kamu kurumları kanalıyla verilen üstelik önemli kısmı hibe olan destekleri yazdık.

Hatta yazdığımız yazılarda, ‘Destek çok başvuran yok’ başlığı bile atabildik. Çünkü durum tam da böyle… KOBİ’ler ya başvuru yöntemini bilemiyor ya da proje hazırlama konusunda yetersizler. Bu nedenle KOSGEB, her dönem destek limitleri ve başvuru yöntemleri konusunda yönlendirme yazıları yayımlıyor.

Buna göre, 2009 yılında KOSGEB Kuruluş Kanunu’nda yapılan değişiklikle KOSGEB’in hedef kitlesi hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’leri de kapsayacak şekilde genişletildi. Böylece KOSGEB, KOBİ’lerden sorumlu ulusal kuruluş haline geldi.

2009 yılında başlayan bu süreçle birlikte KOBİ’lerin geliştirilmesi ve katma değer sağlayacak daha nitelikli işletmelerin kurulması amacıyla yeni destek programları kurgulandı. Günün şartlarına, KOBİ ve girişimcilerin ihtiyaçlarına göre bu destek programları sürekli güncellendi.

Üst Limit 2 Milyon TL

Bugüne kadar girişimcilik alanında çok önemli destekler vererek hizmet, ticaret, imalat ve bilişim alanlarda yeni işletmelerin kurulmasına, kurulduktan sonra da bu işletmelerin geliştirilmesine ve sürdürülebillirliklerine katkı sağlayan KOSGEB, Girişimcilik Destekleri’ni bugünkü şartlara göre tekrar güncelledi. Mayıs ayında duyurulan yeni modelle desteğin üst limiti 375 bin TL’den 2 milyon TL’ye çıkarıldı.

Destek programı İş Kurma Desteği ve İş Geliştirme Desteği olmak üzere iki ana başlıktan oluşuyor:

İş Kurma Desteği

İş Kurma Desteği kapsamında girişimcilere yüzde 100 destek oranı ile geri ödemesiz olarak kuruluş ve personel desteği sağlanıyor. Gerçek kişi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 10 bin TL, sermaye şirketi statüsünde kurulmuş olan işletmeye 20 bin TL tutarında kuruluş desteği veriliyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda kuruluş desteğine 10 bin TL daha ilave ediliyor.

Ayrıca destek kapsamında personel giderlerine de işletmenin vergi mükellefiyetinin devam etmesi şartıyla 3 yıl boyunca çalışanı olduğu her yıl için 1 aylık brüt asgari ücretin iş verene toplam maliyeti tutarı kadar destek sağlanıyor.

İş Kurma Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş kurma desteğine, destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 1 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Kurma Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren tüm işletmeler iş kurma desteğinden yararlanabilecek.

İş Geliştirme Desteği kapsamında ise girişimcilere 1,5 milyon TL üst limit dahilinde yüzde 80 destek oranı ile geri ödemeli olarak destek sağlanıyor. Girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda destek üst limitine 150 bin TL daha ilave ediliyor.

Desteklenecek Giderler Neler?

Destek kapsamında işletmenin personel giderleri, makine-teçhizat ve kalıp giderleri, yazılım giderleri ve hizmet alımı giderlerine (eğitim, danışmanlık ve yönderlik, belgelendirme, test ve analiz, pazarlama, tasarım, sınai mülkiyet hakları giderleri) destek sağlanıyor.

İş Geliştirme Desteğine Kimler Başvuru Yapıyor?

İş geliştirme desteğine destek programına başvuru tarihi itibariyle işletmesini en fazla 3 yıl öncesinde kurmuş olan girişimciler başvuru yapabilecek.

İş Geliştirme Desteği Hangi Sektörlere Veriliyor?

NACE Rev. 2’ye göre; 
C -İmalat, 
61-Telekomünikasyon, 
62-Bilgisayar Programlama, Danışmanlık ve İlgili Faaliyetler, 
63-Bilgi Hizmet Faaliyetleri, 
72-Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri sektörlerinde faaliyet gösteren işletmeler iş geliştirme desteğinden yararlanabilecek.

Geri Ödemeler Ne Zaman Başlıyor?

Geri ödemeli destekler için herhangi bir faiz ve komisyon uygulanmayacak olup işletmelerin geri ödemeleri 36 aylık program süresi sonunda başlayacak.

Destek Programına Başvuru Takvimi;

İş Kurma Desteğine başvurular sürekli olacak. İş Geliştirme Desteği’ne ise yılda belirli dönemlerde başvuru alınacak. İlk dönem başvurular 10 Mayıs – 28 Haziran 2024 tarihleri arasında oldu. İkincisi 1 Ağustos-30 Ağustos arası yapıldı Ancak sırası geldikçe yeni başvuru ilanları yayımlanıyor. KOBİ’lerin bu konuda sıkı takipte olmasında yarar var…

One Direction'ın eski üyesi Liam Payne'den acı haber! Ataşehir'de 2 grup arasında silahlı çatışma: Yaralılar var! İtalya Başbakanı Meloni Beyrut'a gidiyor!
Sonraki Haber