Yevmiye ile çalışan şoför taksi sahiplerinin kazancını anlattı...
Posta yazarı Nedim Şener son günlerde UBER tartışmaları nedeniyle gündemde olan taksiler ile ilgili çarpıcı bir yazı kaleme aldı.
İşte Şener'in bir taksi şoförünün anlattıklarına dayandırdığı o yazı...
Taksi şoförü sömürüyü anlatıyor
En son yaşanan taksici-UBER tartışması sırasında adımız “’UBER’ciye” de çıktı. Oysa ben Metrobüs’çüyüm…
Aslında söylediğim şuydu; 1986 yılında çıkarılan Bakanlar Kurulu Kararı gereği taksi plakası sahibi olmak için o taksiyi bizzat plaka sahibinin kullanması gerekir. Yani taksi plakası sahibi başka bir meslek yapamaz, başka bir meslek yapan da plaka sahibi olamaz. 20 yıldır bu konuda yazarım ve tartışma benim için hiç yabancı değil. UBER yokken de “plaka ağaları” dediğim, milyarlarca lira aylıkla plaka kiralayan oturduğu yerden trilyonluk kazanç sahiplerinin haksızlığını anlatırdım. UBER olsun olmasın taksi piyasasında büyük bir haksızlık var.
Kontak açmanın bedeli 320 TL
Bunu ben değil takside yevmiye ile şoförlük yapan Bülent A. yaşanılan örnek üzerinden şöyle anlatıyor;
“Plaka sahibi olanlar rant için plakaya para yatıran kişiler. Çok az plaka sahibi ya da 1.derece yakını aracı kullanıyor. Plaka sahipleri şoförle kendisi uğraşmamak için plakasını kiralıyor. Bunun için Otocenter’deki simsarlarla anlaşıyor. Simsarlar, aylık 5-6 bin TL tutarındaki kirayı plaka sahibine yıllık peşin olarak 60-70 bin lira olarak ödüyor. Sonrasıyla simsar ilgileniyor ve o plakayı şoföre 8 bin liraya kiralıyor. Simsar hem aradaki farktan para kazanıyor hem de kiralama işlemi için her yıl için 8 bin TL hava parası alıyor.
Vergisiz rant
Bunların hepsi kayıtdışı olarak ödeniyor, vergi sıfır. Plakayı kiralayan da aracı iki şöföre kiralıyor. Gündüz ve ve gececi dediğimiz şoförlerden her biri simsardan plaka kiralayan kişiye 210 TL yevmiye 20 TL sigorta bedeli olmak üzere 230 TL ödüyor. İki şoförün plaka kiralayan kişiye ödediği tutar günlük 460 TL. Ayrıca 12 saat boyunca kullandığı 90 TL’lik mazotu da buna ekleyin. Yani her bir şoför kontağı günlük 320 TL masrafla açıyor. Bu parayı çıkarması gerekir yoksa cebinden öder. Plaka sahibi her yıl hiç bir şey yapmadan vergisiz 60-70 bin TL kazanıyor, simsarsız plakayı kiralayan plaka sahibinin yıllık geliri ise 100 bin TL’yi buluyor. Ayrıca bugün 1.5 milyon TL olan plakanın değeri seneye yüzde 10-20 artıyor yani rantına rant katıyor. Taksi şoförlüğü sistemi ise tam bir sömürü düzenidir. Bunu yapan plaka sahipleri ve simsarlar, göz yuman ise devlettir”
Devlet, hem UBER olsun olmasın, sistemi sağlıklı bir yapıya oturtarak haksız kazancı vergilemeli, halkın kaliteli hizmet almasını sağlamalıdır.