Yıldırım: Doğal gazda yüzde 10 indirim yapabiliriz!
Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan AK Parti Cumhur İttifakı Başkan adayı Binali Yıldırım'dan önemli projelerini anlattı.
Binali Yıldırım'ın açıklamalarının satırbaşları...
94'den bu yana geçen 25 yılın sorumluluğu bize aittir İstanbul'da. İyisiyle kötüsüyle. Siz 94'ü hatırlarsınız. Çocuklarım ve torunlarım hatırlamıyor. 94'de İstanbul'da çöp, çukur, hava kirliliğini konuşuyordu İstanbul. Bu dahi yapılamıyordu. O tarihte birisi geldi 'Ben bunları yaparım' dedi. Recep Tayyip Erdoğan. İstanbul bunlardan kurtuldu. Biz bu döneme İstanbul 1.0 belediyeciliği diyoruz. İlk versiyonu. Sonra İstanbul'da sosyal belediyecilik başladı. Destekler, kurslar başladı. İnsanların sorunlarıyla ilgilenilmeye başladı. Buna da biz İstanbul 2.0 belediyeciliği diyoruz. Daha sonra İstanbul'un temel projeleri, ulaşımla ilgili büyük projeler yapıldı.Buna da 3.0 diyeceğiz. Bunlar Marmaray, Avrasya Tüneli. Büyük projeler 7 tepeli İstanbul'a 7 proje yaptık. Hızlı Tren, Üçüncü Köprü, Osmangazi Köprüsü, Yeni İstanbul Havalimanı, Kuzey Marmara yolu. Şimdi İstanbulular'ın karşısına İstanbul 4.0 diye çıkıyoruz.
"BU MİMARİ SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR ŞEY DEĞİL"
Şimdi yazılım, yapay zekayı kullanacağız. Büyük veri her şeyi değiştiren bir şey. Şunu demek istiyorum, bugünün ihtiyaçları ile dünün ihtiyaçları aynı değil. Zaman değişiyor başka ihtiyaçlar çıkıyor. Bunları karşılamak da bu şehri yönetenlerin görevi. Orada sadece bir nokta var imar konusu. İmar konusunda kendimizi muhasebeye çekmemiz lazım. İmar dikey yapılaşmada görsel kirliliğin oluşmasında birtakım aymazlıklar oldu. Bunu Cumhurbaşkanımız da itiraf etti, özeleştiri anlamında. Bütün belediyelerin, 39 ilçe bir büyük şehir var. Burada da bir işbirliği var. Yoksa bir belediyenin istemesiyle, büyük şehirin istemesiyle olmaz bu iş. 12 tane kurum imar yetkisine sahip İstanbul'da. Bunun sürdürülebilir bir şey olmadığını görüyorum. Yetki alanlarını sınırlandırma konusunda bir mücadele içinde olacağım. Bunun sözünü verebilirim.
"BÜTÜN GÜCÜMLE DİRENECEĞİMİ SÖYLEYEBİLİRİM"
İstanbullu'ya şu sözü veriyorum, sizin huzurunuzda. İstanbullular böyle bir karar verirse, plan tadilatı dosyaları belediye meclisinin ilk gündem maddesi olmayacak. Bu işi bilenler ne demek istediğimi anlıyor. Bir rantını doyma noktasına kadar almış olan bir yerde gözümüze bir şey kestiriyoruz. 'Şuraya 24 katlı bir bina yapayım, voleyi vurayım'. Bir çirkinlik abidesi olarak yükseliyor. Çevredeki binaların hakkını, hukukunu da ortadan kaldırıyor. Bu olmayacak. Buna karşı bütün gücümle direneceğim. İmar çirkinliği dediğimiz şey de bundan oluyor. Bunun önüne geçtiğimizde hiçbir sıkıntı olmayacağını düşünüyorum.
"RAYLI SİSTEMde LONDRA'YI GEÇİYORUZ"
Bu benim çok iddialı olduğum konu. Türkiye'de ulaşım, altyapı problemini büyük oranda çözdüm. 2002'de Türkiye altyaphı gelişmişliği bakımından dünya sıralamasında 39.ydu. Şimdi 9. sırada. İstanbul hariç 80 il ölçeğinde altyapı, yollar, havaalanları, internet altyapısı çok gelişti. İstanbul'da bunu haydi haydi yaparız. Bunun yolu toplu taşımanın hem konfor olarak hem de erişilebilirlik adına geliştirilmesi lazım. Kırmızı hatlar 5 yıl içerisinde yapılacak hatlar. İstanbul'un metro ağı 518 kilometre olacak. Şu anda 170 kilometreydi. Geçtiğimiz hafta Gebze-Halkalı banliyo hattını açtık. Şimdi 285 kilometre yapılacak hatlar var. Bu da ortalama her yıl 50 kilometre minimum metre yapmak gereklidir. Biz raylı sisteme Londra'yla beraber başladık. Sultan Hamid döneminde. 600 metre yaptık bıraktık. Bizim hedefimiz gerçekleştiğinde Londra'yı geçiyoruz.
"İSTANBUL'DA FİBER AĞINI 100 BİNE ÇIKARACAĞIZ"
Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu'nda internet niye yok? Bu maalesef belediye başkanlarının vizyonuyla ilgili. Fiber ağların yapılması için kazmak lazım. Buna müsade etmiyorlar veya büyük paralar istiyorlar. Biz telefonu çeviriyorduk, karın gurultusu gibi bir ses geliyor, sonra düşüyordu. Şimdi İstanbul'da bu acil ihtiyaçtır. Başından beri bunu bir ticaret olarak görmemek gerekiyor. Bunu bir araç olarak görmek gerekiyor. Yollar para kazanmak için yapılmaz, trafik para kazanır. İstanbul'un fiber ağını 100 bine çıkaracağız. Daha fazlası yapılsa zararı yok, fazlası var.
AKILLI ARAÇLAR İLE METROBÜS KAPASİTESİ YÜZDE 50 ARTACAK
Şehir daha sonra bunu yapmak için büyük maliyet öder. Hollanda'da, Fransa'da yapıyorlar. Buradaki iş dönüp dolaşıyor nesnelerin iletişimine bağlı. İnsanlar araçları yönetiyordu, şimdi başka araç aracı yönetecek. Burada insan aklı yine yönetici olacak. Bunun için fiziki altyapının tamamen gözden geçirilmesi lazım. Yeni nesil akıllı araçlar var. Birden küt diye durdu. Bunu algılıyor ve yapıyor. Bu artık normal akışa dönecek. O kadar sistematik bir şey ki, biz bunu metrobüs araçlarına uygulasak kapasite yüzde 50 artıyor. Hiçbir şey yapmadan. Onların mesafeleri otomatik oluyor, durağa gelişleri otomatik ayarlanıyor. İnsanı ortadan kaldırdığınızda. Aslında siz aksine bir şey demedikçe kurgulanmış bir aptal. Devamlı aynı şeyi yapıyor. Bunu İstanbul hak ediyor. Mutlaka başarmamız lazım. Bunu yapmazsak bu dönem ikinci lige razı olmamız lazım.
"SUDA METREKÜP BAZINDAN KİŞİ BAZINA GEÇECEĞİZ"
Su şimdi metreküp olarak kademeli veriliyor. Burada sistem değişikliğine gideceğiz. Gelirlerde bir değişiklik olmadan. Metreküp bazından kişi bazına geçeceğiz. Bunu yaptığımızda daha fazla nüfusu olan ailelerin faturası düşmüş olacak. Ortalama 4 kişinin yaşadığı bir hanenin faturası yüzde 6 düşecek. Bu da 690 bin kişiye tekabül ediyor. Çok daha fazla ucuzluk vadedebilirsiniz. Ama arkasını getiremezsek o zaman daha büyük bir bedel ödemek zorunda kalırız. Neticede insanlara su vermeniz lazım. Suyun da bir maliyeti var. Biz üzerinden para kazanmak diye bir şey yok. Maliyet geliri karşılasın, bir de hizmet bedeli, çalışan insanların maaşlarını karşılasın yeter. Sudan para kazanılmaz.
"DOĞALGAZDA YÜZDE 10 İNDİRİM YAPABİLİRİZ"
Yüzde 40 indirim. Tamam yapalım da nereden finanse edeceğiz. İETT destekleniyor. Suyu destekle, gazı destekle, ulaşımı destekle, İstanbul'un temel yatırımlarını neyle yapacağız? En pahalı hizmet olmayan hizmettir. Onun için sürdürülebilir olması çok önemli. Burada verimlilik, rasyonaliteyi gözardı etmemek lazım. Bunlara dikkat edeceğiz. İlk yaptığımız hesaplara göre doğalgazda yüzde 10 indirim yapılabilir. Elektrikle ilgili sorunumuz var. İstanbullu ciddi anlamda elektrik tüketimi var. En fazla abone İstanbul'da var.
"CUMHURBAŞKANIMIZLA 25 YILDIR BİRLİKTE ÇALIŞIYORUZ"
Sayın Cumhurbaşkanımızın İstanbul'a sevdası var. Siyasetteki parlaması İstanbul Belediyesi ile başladı. Oradan da Türkiye genelinde bir lider oldu. Bugün bölgemizde de sayın Cumhurbaşkanımız bir denge unsuru. Gönül coğrafyamızın 1,5 milyar insanı Türkiye'ye bakıyor, Cumhurbaşkanımıza bakıyor. Cumhurbaşkanımızla 25 yıldır çalışıyorum. Önce de birlikteliğimiz var. 40 yılı bulan yol arkadaşlığımız var. Benden daha iyi tanıyan olacağını zannetmiyor mu, tabii evlatları ve ailesi hariç.
"BENİM TARZIM BU. KONUŞURKEN İSTEKSİZ GİBİ ANLAŞILIYORUM"
Çok samimi söyleyeyim, istemediğim bir işi bana kimse yaptıramaz. Seve seve İstanbul'a hizmet etmek için varım. Benim tarzım bu. Konuşurken isteksiz gibi görüyor insanlar ama ben soyadım gibi iş yaparım. Kararı hızlı veririm, hızlı yaparım. Kars'ta bir çağrı merkezi açmıştık. Bana dediler ki, hadi ilk çağrıyı sen karşıla diye. İstanbul'dan biri arıyor, bir şey soruyor. Ben de cevap veriyorum. Yahu kardeşim dedi başka adam bulamamışlar mı? Yokuşa sarmış gibi konuşuyor. Sonra ben Başbakan deyince çok mahçup oldu, kusura bakmayın dedi, bilemedim dedi. Bunu isteksizlik gibi algılamak fevkalade yanlış.
"PROJE BİTTİĞİNDE BİZİM METROBÜSE İHTİYACIMIZ KALMAYACAK"
Gebze Halkalı banliyösünde 41 durak var. Eski banliyö hattı. Bu hat metrobüsle paralel bir hattı. Söğütlüçeşme-Beylikdüzü arasında paralel hat. Bu banliyö hattını, Marmaray'ı insanlar kullanırsa metrobüsün sıkışıklığından kurtulmuş olur. Sertifika vermeden açamazsınız. Sinyalizasyon firması çalışabilir diye size belge veriyor. Bunlar uluslararası firmalar. Diyelim ki hata arıza olur ama sistem kendi kendini kilitliyor. Bu konuda bakanla konuştum. Hangi safhalardan geçtiğini anlattılar. Tabii ki insanların içi rahat olması lazım. Bizim bu proje bitiğinde metrobüs diye bir ihtiyacımız kalmayacak. Ama 3-4 sene beklemek lazım.
"KANALİSTANBUL MİLLİ GÜVENLİK PROJESİDİR"
Kanalistanbul bir su yolu projesi sıradan bir proje değil. Bizim milli güvenlik projemiz. Kendini finanse edecek bir proje. 10-12 milyar dolara malolacak. Ona ihtiyacımız var. Boğazdan 140 milyon ton geçiyor. 78'i hatırlarsınız, Indepentenda gemisi kazası. 1 hafta millet evine giremedi. Camlar patladı. Dünya kadar mesafede işitildi. Hepimiz perişan olduk. Burası bir su yolu projesidir. Boğazdan başka boğaz yok. Bu proje mutlaka olacak. Karadeniz'den Marmara'ya akış, oradaki ekolojik yapının etkilenmesi, yıllardır bunların hesabı yapılıyor. Üniversitenin raporları bir bölü 100 binlik, bir bölü beş binlik planlar.
"ANA CADDELERDE ÜCRETSİZ İNTERNET ERİŞİMİ SAĞLANACAK"
Bir tane AKM de Anadolu yakasında olacak. Anadolu Kültür Merkezi. Orada da insanlar hayat yaşanan İstanbul dediğimiz daha ziyade Avrupa yakasında ağırlıklı. Bu da trafik sorununu oluşturuyor. İnsanlar niye oradan oraya gelsinler. Oraya da bir tane kuracağız. Ayrıca 18 tane yeni kültür merkezi yapacağız. Gençlik merkezlerinde üniversite öğrencileri ücretsiz yararlanacak. Kıraathaneler zaten açılıyor. Yarı kitaplık ders alanları olacak. İstanbul'un en büyük problemi, aydınlatılmış bir şehir değil. Şehirlerin gelişmişliği gece nasıl gözüktüğüne bağlı. İstanbul'u gecesi de gündüz gibi bir şehir haline getireceğiz. İstanbul kendi enerjisini kendi üretecek. Çöp işlemeden bunu yapıyoruz. Yüzde 60'a kadar İstanbul kendi elektriğini kendi karşılayacak. Bu daha fazla aydınlatma demek. Gece pırıl pırıl bir şehir olacak. İnsanlar geç saatlere kadar da sokakta kalabilecekler. 927 tane çeşmesi var şu anda. Hepsini akar hale getireceğiz. Sebilnet koyacağız. Yani wifi internet erişimi olacak. 2 yıl içerisinde İstanbul'un tamamında wifi erişimi ücretsiz olacak. Ana güzergahları kastediyorum. Bu çok büyük bir proje. İstanbul'da Avrupa'nın en büyük müzesini yapacağız...