YKS geç başvuru ücreti ne kadar? Nasıl başvuru yapılır?
YKS geç başvuru ücreti ne kadar? Sınava hazırlanan ve başvurularını yapamamış olanlar için gerçekleştirilen geç başvurular bugün başladı. YKS sınavı için geç başvuruların ücretinin ne kadar olduğunu, başvurunun nasıl yapılacağını ve paranın hangi bankaya yatırılacağını merak edenler konuyu araştırıyor. Biz de sizler için konuyu inceledik ve haberimize ekledik. Peki YKS geç başvuru ücreti ne kadar? Nasıl başvuru yapılır? Detaylar haberimizde...
YKS geç başvuru ücreti ne kadar? Yükseköğretim Kurulu Sıvası başvurularını tamamlayamamış olan öğrenciler için ikinci bir şans niteliğinde gerçekleştirilen YKS geç başvuruları bugün başladı. Başvuru yapmak isteyenler internette başvuru ücreti ne kadar, başvuru nasıl ve nereye yapılır, para hangi paraya yatırılır sorularına yanıt arıyor. Biz de bu konuyu sizler için inceledik ve haberimize ekledik. Peki YKS geç başvuru ücreti ne kadar? Detaylar haberimizde...
YKS GEÇ BAŞVURU NE ZAMAN?
ÖSYM’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “2019 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2019-YKS), 15-16 Haziran 2019 tarihlerinde yapılacaktır. 15 Haziran 2019 tarihinde Temel Yeterlilik Testi (TYT), 16 Haziran 2019 tarihinde sabah oturumunda Alan Yeterlilik Testleri (AYT), öğleden sonra oturumunda Yabancı Dil Testi (YDT) uygulanacaktır.
YKS GEÇ BAŞVURU ÜCRETİ NE KADAR?
2018-TYT Puanı 200 ve Üzeri Adaylardan, 2019-YKS'nin Hiçbir Oturumuna Girmeden 2018-TYT Puanını 2019-YKS yerleştirmede kullanmak isteyenler için 2019-YKS Başvuru Ücreti/Geç Başvuru Günü Başvuru Ücreti : 20,00 TL/30,00 TL (Geç Başvuru Gününde yapılan Başvurularda Başvuru Ücreti aynı gün ödenmelidir.)
YKS GEÇ BAŞVURU ÜCRETİ HANGİ BANKAYA ÖDENECEK?
12 Şubat-6 Mart 2019 tarihleri arasında 2019-YKS başvurusunu yapmayan adaylar, geç başvuru gününde (19 Mart 2019 tarihinde) 2019-YKS başvurularını yapabileceklerdir. Geç başvuru gününde yapılan başvurularda sınav ücreti, geç başvurunun yapıldığı gün (19 Mart 2019 tarihinde) ÖSYM'nin internet sayfasında e-İŞLEMLER'de yer alan “ÖDEMELER” alanından kredi kartı/banka kartı ile ödenmelidir. Bankalardan ücret ödemesi yapılmamalıdır.
GEÇ BAŞVURU GÜNÜNDE OTURUM EKLEME İŞLEMİ
12 Şubat - 6 Mart 2019 tarihleri arasında YKS'ye başvuran ancak, TYT ve/veya AYT ve/veya YDT'ye girmek istemediği için ilgili oturumlara ait seçenekleri işaretlemeyen adaylar, geç başvuru gününde (19 Mart 2019 tarihi) bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecekler ve geç başvuru sınav ücretini yatırarak başvurularını tamamlayabileceklerdir.
12 Şubat - 6 Mart 2019 tarihleri arasında YKS'nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıran adaylar, sistemde kayıtlı oturum bilgilerini geç başvuru gününde değiştiremeyeceklerdir.
12 Şubat - 6 Mart 2019 tarihleri arasında "2018-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2019-YKS'nin hiçbir oturumuna girmeden 2018-TYT puanımı kullanmak istiyorum" seçeneğini işaretleyerek başvuru ücretini yatıran adaylar, geç başvuru gününde bu bilgisini değiştirerek YKS oturumları için başvuru yapabileceklerdir. Bu adaylar, yatırmış oldukları başvuru ücreti ile seçmiş oldukları YKS oturumunun geç başvuru günü sınav ücreti arasındaki farkı sınav ücreti olarak süresi içinde yatırabileceklerdir.
2019 YKS NE ZAMAN?
YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT): 15 Haziran 2019
YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testi (YDT): 16 Haziran 2019
YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT): 16 Haziran 2019
SINAVDA HANGİ TESTLER YER ALACAK?
TYT'de Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. AYT'de Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 Testi, Sosyal Bilimler-2 Testi, Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer almaktadır. YDT'de ise, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça testleri yer almaktadır.
Yabancı dil oturumunda her dil için ayrı bir soru kitapçığı bulunacaktır. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir.
YKS NEDİR?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı ya da kısaca YKS, Türkiye'de 2017/2018 eğitim-öğretim yılı ile başlayan yükseköğretime geçiş sistemi sınavı.
YKS öncesi benzer adlı Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı şeklinde çift aşamalı iki sınav vardı. Adaylar haziran ayındaki LYS'ye (alan sınavları) girebilmek için mart ayındaki YGS'de (baraj sınavı) herhangi bir puan türünde 180 ham puan almak zorundaydı. 150-179 puan arasındakiler önlisans programlarına başvurabilirken 150 puan altı ise tercih yapamazdı. YGS&LYS'yi kaldırarak YKS'yi getiren sistem 12 Ekim 2017'de açıklandı.
Sınav sistemi
I. oturum (TYT)
Adaylar genel olarak bir yükseköğretim kurumuna yerleşmek için iki aşamalı sınava girmeleri gerekmektedir. Adaylar ilk olarak Temel Yeterlilik Testi (TYT) oturumuna girmelidir. Bir üniversiteye yerleşebilmek için zorunlu bir sınavdır ve ilk aşamayı temsil eder. Testin amacı mantıksal düşünme, akıl yürütme, değerlendirme ve düşünme temelli soru çözme becerilerini ölçmektir. Sorular lise müfredatından gelecektir ve bu oturuma girmek zorunludur. Bu oturum Haziran ayında herhangi bir cumartesi günü sabah 10.15'te yapılmaktadır. Adaylar tercih yapabilmek için bu oturumdan en az 150 puan almak zorundadır. 150 puanın altında kalanlar tercih yapamazken 180 puan ve üzeri alanlar ise lisans bölümlerini tercih edebilecektir. Baraj puan modülü eski sistemle güdümlüdür, değişmemiştir. Buna ek olarak 200 ve üstü bir puan alan öğrencilerin puanları tercih yapmadıkları takdirde iki yıl geçerlidir.