YKS sıralama dönüştürücü nedir?

YKS tercihleri başladı. Adaylar ise tercihleri nasıl yapacaklarını araştırmaya başladı. 7-14 Ağustos arasında devam edecek tercih dönemi başladı. Adaylar tercih döneminde neler yapacaklarını merakla araştırmaya başladı. Peki YKS sıralama dönüştürücü nedir? YKS özel koşul ve açıklamalar nelerdir? Detaylar haberimizde...

YKS sıralama dönüştürücü nedir? YKS sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra merakla beklenen tercih dönemi başladı. 7-14 Ağustos arasında devam edecek tercih döneminin başlamasıyla birlikte adaylar detayları araştırmaya başladı. Merak edilen sorular arasında YKS sıralama dönüştürücü yer alıyor. Peki YKS sıralama dönüştürücü nedir? YKS özel koşul ve açıklamalar nelerdir? Merakla beklenen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

YKS SIRALAMA DÖNÜŞTÜRÜCÜ NEDİR?

Yeni sistemin getirisi olan uygulamalar ile beraber bu sene sıralamalar bütün alanlar için değişti. Gerek puan türlerinin birleşmesi, gerekse farklı alanlardaki öğrencilerin sıralamalara dahil olması geçen seneye göre sıralamaları geriye götürdü. Hal böyle olunca tercih yapacak olan adayların 2017 verilerini kullanırken sıralamaların yeni sisteme göre olması kafaları karıştırdı. Öğrencilerin bu kafa karışıklığını giderecek yeni bir uygulamaya koyuldu. YKS sıralama dönüştürücü ile 2018 YKS ye ait olan sıralamanızı eski sistemdeki sıralamaya çevirip daha objektif bir tercih yapabilirsiniz.


YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BİTİYOR?

ÖSYM tarafından alınacak olan YKS tercihleri 07 Haziran'da başlayıp 14 Ağustos 2018 tarihinde saat 23:59’ta sona erecek.


YKS SIRALAMA DÖNÜŞTÜRÜCÜ NASIL KULLANILIR?

-Alanınızı seçiniz

-Sonuç Belgenizdeki sıralamanızı giriniz

-Çevir butonuna basınız

-Elde ettiğiniz sonuç ile tercih robotundan tercih listenizi hazırlayınız

-Notlar

Hazırlanan çalışmadaki temkinli sıralamalar kullanılmıştır

Dil bölümü yakında eklenecektir

Sıralamanızı hesapladıktan sonra aşağıdaki linkten tercih robotuna ulaşabilirsiniz

 YKS TERCİH KILAVUZUNDAKİ GÜNCELLEME NE? NE DEĞİŞTİ?

Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp, öğretmenlik programlarının başarı sıralarının genişletilmesinin ardından "2018 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu" güncellendi.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) internet sitesinden, "2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nun güncellendiği duyuruldu.

Duyuruda, YÖK tarafından hukuk, mühendislik, mimarlık, tıp, öğretmenlik programlarının başarı sıralarının genişletildiği hatırlatılarak, "2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu"nun bu doğrultuda güncellendiği belirtildi.

YÖK tarafından alınan kararla, hukuk programlarının başarı sırası sınırlaması en düşük 190 bininci, mühendislik programlarının (orman, ziraat, su ürünleri fakülteleri programları ile ağaç işleri endüstri mühendisliği programları hariç, ziraat fakültelerinin gıda mühendisliği programları dahil) en düşük 300 bininci, mimarlık programlarının en düşük 250 bininci, tıp programlarının en düşük 50 bininci, öğretmenlik programlarının ise (rehberlik ve psikolojik danışmanlık programı dahil) en düşük 300 bininci olacak şekilde değiştirilmişti.


BAŞVURU SÜRECİ

ÖSYM AİS
ÖSYM AİS, aday öğrencilerin bilgilerinin yer aldığı sistemdir. Adaylar ÖSYM'nin hazırladığı tüm sınavlara buradan başvurabilmekte, sınav sonuçlarını görebilmekte ve tercihlerini yapabilmektedirler. Ayrıca sınav öğrencilerin girdikleri diğer ÖSYM sınavlarına dair arşivlerde bu sistemde bulunmaktadır. AİS şifresi ÖSYM merkezleri ile ortaöğretim kurumlarının müdür yardımcıları tarafından verilmektedir. Aday öğrenci sistemde bulunan fotoğrafını değiştirmek isterse ÖSYM merkezlerine başvurup belirli bir ücret karşılığında bu işlemi yaptırabilmektedir. Ayrıca AİS'te bulunan aday öğrenci fotoğrafı, öğrencilere üniversitelerde verilen öğrenci kimlik kartlarına da basılmaktadır.

BAŞVURULAR

2018 YKS aday kılavuzuna göre bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında olan öğrenciler (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri), daha önce mezun olmuş olanlar, mezun olması bekletmeli olanlar (mezun olmasını engelleyecek kadar başarısız dersi bulunanlar) ve yurt dışında ortaöğretim kurumlarına denk bir okuldan mezun olanlar sınava başvurabilir. Merkezi yerleştirme (TÜBİTAK yarışmalarıyla sınavsız geçiş hakkı edinenler dâhil) ve özel yetenek sınavı ile öğrenci alan kurumlara yerleşebilmek için YKS'ye başvurmak zorunludur.

Adaylar eğitim gördükleri okulda başvurularını yapabilmektedir. Açık liseden okuyanlar ise belirli okullar veya kurumlardan başvuru yapabilirler. Ayrıca ÖSYM başvuru merkezlerinden de başvuru yapılabilmektedir. Bir ortaöğretim kurumunun son sınıfında olan öğrenciler, kendi okullarında başvurularını yapmak isterlerse okul müdür yardımcılarının belirlediği tarihlerde başvurularını yapabilecektir. Bu başvuruda öğrenciye doldurması için bir form verilir, öğrencinin fotoğrafı çekilir ve ÖSYM'nin belirlediği bir ücret öğrenciden tahsis edilerek, adaya şifre verilir. Bu sistem ÖSYM başvuru merkezlerinde de geçerlidir. Aday öğrenci dilerse okuldan aldığı şifreyi ve sınav yeri tercihini (Örn. İstanbul 1,2,3 ve 4. Bölge gibi) ÖSYM AİS'ten değiştirebilir. ÖSYM, öğrencilerin şifrelerini bu sistemden değiştirmeleri ile üçüncü kimselerle paylaşmamaları konusunda uyarı ve tavsiyelerde bulunmaktadır.

Daha önceden sınava girmiş adaylar tekrar bu sınava girmek isterlerse ÖSYM AİS'ten başvurularını bireysel olarak yapabilmektedir. Bunun için ilk şart sistemde geçerli bir fotoğrafının bulunmasıdır. Sistemde son 50 ay içerisinde herhangi bir başvuru merkezinde çekilmiş fotoğrafın bulunması mecburidir. Aynı zamanda sistem içinde eğitim bilgilerinin de otomatik olarak yansımış olması gerekir. Sistemde geçerli bir fotoğrafı olmayanlar ile var olan fotoğrafını değiştirmek isteyenler ÖSYM başvuru merkezlerinden bu işlemi yaptırabilecekken, eğitim bilgileri olmayanlar ise ilgili ÖSYM kurumlarına başvurmalıdır.


YKS - YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı ya da kısaca YKS, Türkiye'de 2017/2018 eğitim-öğretim yılı ile başlayan yükseköğretime geçiş sistemi sınavı.

YKS öncesi benzer adlı Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavı şeklinde çift aşamalı iki sınav vardı. Adaylar haziran ayındaki LYS'ye (alan sınavları) girebilmek için mart ayındaki YGS'de (baraj sınavı) herhangi bir puan türünde 180 ham puan almak zorundaydı. 150-179 puan arasındakiler önlisans programlarına başvurabilirken 150 puan altı ise tercih yapamazdı. 7 yıllık sistemin değiştirilmesi 12. Türkiye Cumhurbaşakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liseye geçiş sınavı olan TEOG'un kaldırılması gerektiğini söylemesi ve daha sonra kısa sürede kaldırılması sonrasında gündeme geldi.YGS&LYS'yi kaldırarak YKS'yi getiren sistem 12 Ekim 2017'de açıklandı.

Ocak'ta en düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Almanya’ya transfer olan ilk Milli futbolcu Coşkun Taş yakılacak Karla kaplı sahada gol sesi çıkmadı! Sivasspor ve Kasımpaşa yenişemedi
Sonraki Haber