Yoga nedir ve faydaları nelerdir?

Yoga evde ve salonlarda yapabiliceğiniz hem ruhsal hemde fiziksel bir aktivitedir. Yoganın faydalarının kanıtlanmış olması onu daha da ilgi çekici kılıyor. Modern hayatın stresinden kaçanların sığınağı olan yoga hakkında daha fazla bilgi haberimizde...

Yoga zihinsel ve bedensel olarak bizlere yardımcı olan bir egzersiz türüdür. Hayatınızın her alanından faydasını görebilirsiniz. Daha önce spor yapıp yapmamış olmanızın veya ne kadar güçlü ve esnek olmanızın bir önemi yok. Yoga herkesin yapabiliceği bir egzersizdir.

Yoga, Hindistan’da ortaya çıkan fiziksel, zihinsel ve ruhsal bir uygulamadır. Yoga, pozlar ve meditasyon aracılığıyla zihin ve ruhta sükunete ulaşmayı sağlamaya çalışır. Fiziksel olarak uygulansa da sağladığı faydalar zihinsel ve ruhsal etki gösterir. Yani yoga, zihin ve bedeninizle çıkacağınız bir yolculuktur. Yoga için “yolculuk” benzetmesi yapılır çünkü yoga öğretisinde öğrenciler şu 8 aşamadan geçer:

Yama: Sekiz adımdan oluşan yoga yolculuğunun ilk adımı olan ve geri çekilme olarak da bilinen yama, zarar vermemek, doğruluk, çalmamak, nefsi kontrol etmek gibi evrensel ahlaki disiplinlerden oluşur.

Niyama: İkinci basamak olan Niyama kişisel disiplini işaret eder. Gözlem olarak da bilinen Niyama saf olmak, şükretmek, okuma ve hatırlama gibi disiplinleri barındırır.

Asana: Yoga duruşu veya yoga pozu anlamına gelen Asana, üçüncü basamağı oluşturur.

Pranayama: Dördüncü basamak ise nefesle ilgili. Nefes, yogada yaşam enerjisi olarak kabul edilir. Pranayama basamağı nefesin, yani yaşam enerjisinin farkındalığını içerir.

Pratyahara: Tecrit olarak da bilinen beşinci yoga basamağı Pratyahara, duyguları veya duyu organlarını geri çekmek anlamına gelir.

Dharana: Bu basamak konsantrasyon ve odaklanma ile ilişkilendirilir.

Dhyana: Yoga yolculuğunun yedinci basamağı olan Dhyana meditasyon olarak da adlandırılan bir aşama.

Samadhi: Son basamak, yani aydınlanma adımına Samadhi adı veriliyor. Özgürleşme olarak da bilinen bu basamakta meditasyon nesnesi ile bilincin birleşmesi hedeflenir.

YOGANIN FAYDALARI NELERDİR?

Yoğun olarak omurgayı çevreleyen kaslar üzerinde çalışan yoga ile omurga uzar, esner ve güçlenir; gövdenin merkezinin dayanıklılığı artar, bu da tüm bedeni ve duruşu etkiler. Düzenli yoga ile kas tonusu ve güç artar, sürekli sandalye ve koltukta oturmanın zayıflattığı kaslar uyanmaya başlar; sırt ve kök kaslar güçlendikçe, hem yoga pozları içinde hiza, hem de günlük yaşamdaki duruş dönüşmeye başlar.

Yoga pozları, yani Asana’lar, güvenli bir şekilde kasları esnetir, kaslarda katılık, ağrı ve yorgunluğa sebep olan laktik asit serbest kalır. Eklem ve kasların hareket kabiliyeti artar, bedeni birarada tutan bağ doku güçlenir. Kronik ağrılar ve kas gerginlikleri azalır.

Yoga uygulaması ile solunum sistemi iyileşir; göğüs kafesini çevreleyen kaslar güçlenir ve esner, akciğerlerin nefes kapasitesi artar. Farklı poz ve geçişlerin etkisiyle kalp ve kan dolaşımı desteklenir, hormonlar dengelenir ve bedenden yoğun bir toksin atımı gerçekleşir. Yoga, iç salgı bezleri ve organlara derinlemesine masaj yapar, bu dokular uyarılır ve dengelenir. Yogada dikkat ve odaklanma, denge pozlarında ve bedensel hiza araştırması içinde zamanla artar.

Yoga uygulamasında stres hormonu olan kortizol ve adrenal bezlerdeki strese yanıt veren hormonlar azalır, parasempatik sinir sistemi devreye girer ve bedende dinlenme hissi uyanır. Düzenli yoga uygulaması stresi azaltır, zihne bir dinginlik ve açıklık getirir. Kişi yaşamda zorlandığı durumları daha kolay idare etmeye başlar, düşünce, tepki ve hislerinin daha çok farkına varır. Uyku problemleri ve stres bağlantılı sıkıntılar rahatlayabilir.

Yogadaki nefes çalışmaları ve uygulamayla artan duygusal farkındalık da kişiyi duygusal açıdan dengelemeye başlar. Uyanan bütünlük ve birlik hisleri ile ve kişi daha merkezinde hisseder, kendisi ve yaşamla olan ilişkisinde bir rahatlama yolu açılır.

Yoga uygulaması sırasında nefesi, hareketi, içimizdeki his ve eğilimleri izlemeye, fark etmeye, bedenin ve zihnin doğasını algılamaya başlıyoruz. Kendimize daha yakından bakabilmek, kendi gerçeğimizi görmemize alan veriyor. Yoga matı üzerinde yaşadığımız her farkındalık ve rahatlama, günlük yaşamdaki tutum ve tepkilerimize de etki ediyor.

YOGANIN TÜRLERİ NELERDİR?

Daha önce de bahsettiğimiz gibi yoganın bir çok faydası var. Peki yoganın türleri hakkında neler biliyoruz. Bizi ruhsal ve fiziksel olarak destekleyen bu egzersizin sekiz çeşiti mevcutur.

Vinyasa Yoga, yoga pozlarını belli bir sıra ile yerleştirmek anlamına gelir. Nefes ve hareketin beraber akışının uygulandığı bir seanstır. Pozlar birbirine belli bir temaya uygun şekilde bağlanır. 

Hatha Yoga, bilinen en temel yoga stilidir. Seans esnasında uygulanan pozlar detaylı hiza bilgileri ile derinlemesine incelenir. 

Ashtanga Yoga, yoga’nın sekiz kolunun temsil edildiği yoga stilidir. Belirli bir seri takip edilerek, nefes ve hareket senkronize bir şekilde uygulanır. Bu sekiz kol ashtanga geleneğinde ikiye ayrılır. İlk dördü (yama, niyama, asana, pranayama) dış kollar (external limbs), son dört iç kolzar (pratyahara, dharana, dhyana ve samadhi) (internal limbs) olarak tanımlanır.

Yin Yoga, pozların uygulama boyunca yerde pasif olarak yapıldığı yoga stilidir. Amacı bağdokulardaki esnekliği arttırmaktır. Diğer yoga stillerinden farklı olarak pozlar içerisinde daha uzun sure ve haretsiz kalarak uygulanır. 

Restoratif Yoga, derin dinlenme ve yenilenme amacı ile uygulanır. Pozlar içerisinde beden malzemeler (blok, battaniye, kayış, yastık ve göz yastığı gibi) ile desteklenerek pasif olarak yapılır.

Kundalini Yoga, farkındalık yogası olarak tanımlanmaktadır. Yoğun nefes çalışmasının pozlar ile beraber uygulandığı yoga stilidir. 

Hamile Yogası, bebek ile bağ kurulmasına ve rahat bir hamilelik dönemi ve doğum için hazırlık sağlar. Bedensel esneklik ve kuvvet sağlayarak ileriki dönemdeki sırt, bel ağrılarının önüne geçmenize yardımcı olur. Rahat bir doğum için pelvis ve kalça bölgesine esneklik sağlar. Doğru nefes uygulamaları ile hamileliğin ileri zamanlarında rahat oksijen alımını kolaylaştırır ve doğum esnasında doğru nefes kontrolüne destek olur. 

Çocuk Yogası, duyu organlarının gelişmesini sağlarken, beden koordinasyonunu geliştirmelerine yardımcı olur. Fiziksel olarak güçlenmelerini ve esneklik kazanmalarını sağlarken konsantrasyonlarını geliştirir.

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber