YSK'nın Mustafa Kemalpaşa kararı emsal olur mu?

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya'nın dün kaleme aldığı "Mustafa Kemalpaşa emsal olur mu?" başlıklı yazası İstanbul için kritik bir soruya işaret ediyor. YSK'nın Mustafa Kemalpaşa ile ilgili kararı sandık kurullarına ilişkin usulsüzlük iddiasına ilişkindi. YSK'nın İstanbul ile ilgili dikkate aldığı ve araştırılmasını istediği konulardan biri de sandık kurulları ile ilgili. Şimdi merak edilen YSK'nın kararında önceki kararının ne kadar etkili olacağı...

Yüksek Seçim Kurulu 20 Nisan'da Mustafa Kemalpaşa'daki seçimle ilgili 5 sandık kurullarına ilişkin tam usulsüzlük başvurusunu reddetmişti. Buna gerekçe olarak da itirazların 2 Mart'tan önce yapılmamasını gerekçe göstermişti.

Ancak aynı YSK verdiği ara kararla İlçe Seçim Kurulları'na sandık kurullarına ilişkin usulsüzlüklerin araştırılması talimatı vermişti. 

İstanbul için tek araştırılan konu bu olmasa da YSK'nın bu noktada alacağı karar kritik önemde.

YSK'nın bu kararı emsal alıp almayacağını Pazar günkü yazısında değerlendiren Muharrem Sarıkaya YSK'nın önceki kararını emsal almamasına ilişkin olası gerekçeye de işaret ediyor.

İşte Muharrem Sarıkaya'nın "YSK’nın kararı emsal olur mu?" başlıklı yazısından konuya ilişki o bölüm... 

"İYİ Partili Başkan Bahadır’ın, Mustafakemalpaşa ilçesinde kurulan sandıklarda görevli olan sandık kurulu başkanlarının belediyede çalışan müdür, müdür yardımcıları olduğu ve durumun tam hukuksuzluk yarattığına ilişkin iddialarını görüşmeye değer buluyor.

Şu kararı alıyor:

“Sandık kurullarının teşkiline ilişkin itirazların YSK’nın 13/12/2018 ve 2018/1105 sayılı kararı ile kabul edilen Seçim Takvimine göre 2 Mart 2019 tarihinde kesin olarak karar bağlaması nedeniyle tam kanunsuzluk iddiasına ilişkin talebin reddine…”

2 MART ÖNCESİ YAPMALIYDI

Özetle diyor ki…

1- Eğer böyle bir hukuksuzluk hali oluştuysa da 2 Mart 2019 tarihine kadar bu itirazınızı yapmanız gerekiyordu.

2- Sandık kurullarına ilişkin itiraz süresi 2 Mart 2019 tarihinde sona erdiği ve sandık kurullarının teşkili de bu tarihte tamamlandığı için iddianıza bakma imkanım yok reddediyorum.

YSK’nın oy birliği ile yani bütün üyelerinin istisnasız katılımıyla aldığı bu kararın tarihi de ilginç; 20 Nisan 2019…

Yani İstanbul’a ilişkin ara kararlarını almasından tam 3 gün önce bu karara imza koyuyor; hem de oy birliğiyle…

Bursa’daki başvuruyu, “sandık kurullarının teşekkülünden itibaren 2 Mart 2019 tarihine kadar yapılmalıydı” diyerek reddine karar veren YSK, bu kararı yokmuş gibi üç gün sonra “delilli olmayan itirazların da araştırılmasını” neden istiyor?

BULUNURSA NE OLACAK?

Şimdi İstanbul’un 39 ilçe seçim kurulu başkanlıkları günlerdir harıl harıl iddia araştırıyor.

YSK yetkilileri bu konuda kendilerine gelen sorulara, “şaibe kalsın istemiyoruz, o nedenle her şey ortaya çıksın kimsenin aklında bir şey kalmasın” bakışıyla hareket ettiklerini söylüyor.

Sonuçta kararını vereceğini bunun nasıl olacağının da o gün görüleceğini vurguluyor.

Asıl soru da burada başlıyor…

Varsayalım ki İstanbul sandık kurullarında kanun ve YSK kararlarının ötesinde usulsüz bir durum oluştu…

O zaman ne diyecek, “tamam ben bunları bizzat uğraşıp ortaya çıkardım, ama daha önce aldığım karar gereği bunlara bakamam Bursa Mustafakemalpaşa kararım buna emsalidir” mi diyecek?

CHP’nin temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu meseleye, “tam kanunsuzluk iddiası Mustafakemalpaşa’da oybirliği ile reddedildi, bu emsaldir” diye bakıyor.

Ya da, “YSK Bursa için bu kararı verebilir, seçim sonuçlarına etki yapmayacağı için böyle davranmış olabilir ama İstanbul’da da bu yönde karar vereceğim anlamına gelmez” yaklaşımı sergiliyor…

Ki AK Parti ve MHP de bu bakışla yaklaşıyor…"

Ayhan Bora Kaplan davada savcıyla tartıştı! İşte detaylar... Trabzonspor bir açıldı pir açıldı, evinde gol oldu yağdı! Berrak Tüzünataç'tan çok özel açıklama: Yanlızlığım bilinçli bir karar
Sonraki Haber