Yüksek emekli maaşı almanın yolları!

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, koronavirüs sürecinde çalışanlara verilen kısa çalışma ödeneği, emeklilik ve çalışma hayatı ile ilgili merak edilenleri SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel'e anlattı.

Türkiye’de yaklaşık 33 milyon işçi ve memur çalışırken, 14 milyon 500 bin ev hanımı ve yaklaşık 6 milyon kişi de işveren konumunda. Engelli sayısı ise istatistiklere göre 5 milyon.

SuperHaber muhabiri Mevlüt Yüksel, koronavirüsle mücadele kapsamında milyonlarca insanı ilgilendiren kısa çalışma ödeneğinin sağladığı olanaklar, düşük maaş alan emeklilerin beklediği Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ve emekli olmayanların ödediği SGK ve BAĞKUR primlerinin nasıl geri alınabileceği gibi merak edilen bütün soruları Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'ya sordu.

Koronavirüs sürecinde çalışanların yararlandığı kısa çalışma ödeneği nedir? Koronavirüs sürecinde izin kullanan çalışanların hakları neler? Emekli maaşını daha yüksek alabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor? SGK ve BAĞ-KUR’da emeklilik şartları neler? Ev hanımları da emekli olabilir mi? Tamamlayıcı Emeklilik Sigortası (TES) nedir, kimler faydalanabilir? Yıllık izinde maaş ödemesi yapılıyor mu? Engelli çocuğu olan annelerin emekliliğiyle ilgili yapılan düzenlemeler neler? Emekli olmayanların SGK primleri nasıl iade ediliyor?

"KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 1 TEMMUZ'DAN İTİBARİYLE UZATILACAK"

Pandemi süreci kapsamında sunulan kısa çalışma ödeneğinin sağladığı imkanları anlatan Özgür Kaya, “İşsizlik sigortası kapsamında yer alan kısa çalışma ödeneği, işverenlerin ister kendi isteğiyle ya da farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan bu durumda işverenlerin kısmen ya da tamamen faaliyet dışı kaldığı dönemlerde çalışanların mağdur edilmemesi adına kendilerine işsizlik sigortasından yapılan bir ödeme şeklidir. Pandemi nedeniyle 1 Nisan-30 Haziran tarihleri arasında yapılan yeni düzenlemeyle, faaliyetleri kısmen ya da tamamen sona ermiş olan işverenlere, işçilerini işten çıkarmamaları ve bu süre içinde kısa çalışma ödeneğinden yaralanmak suretiyle bu sürecin atlatılması hedeflendi. 30 Haziran itibariyle birinci etabı sona erecek kısa çalışma ödeneği, 1 Temmuz’dan itibaren yine 3 aylık bir periyot olarak uzatılacak.” ifadelerini kullandı.

“İŞSİZLİK ÖDENEĞİNDEN YARARLANAMAYANLAR ÜCRETSİZ İZİN KULLANABİLİRLER”

Koronavirüs sürecinde vatandaşların ücretsiz izine ayrılmasıyla ilgili ise, “Ücretsiz izin ya da ücret desteği dediğimiz bu uygulama kapsamında, 1 Nisan-30 Haziran arasında 3 aylık işten çıkarma yasağı uygulandı. İşletmeler, kısa çalışma ödeneğinden yaralanamayanlar için de çalışanlarını ücretsiz izine çıkarttılar. 3 aylık süre 17 Temmuz tarihinde bitecek. Ancak işten çıkarma yasağı 3 ay daha, eylüle kadar uzatıldı. Bu süre içerisinde kısa çalışma ödeneğinden yaralanamayanlar ücretsiz izinden yaralanabilirler." ifadelerini kullandı.

Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya'nın açıklamalarının tamamı SuperHaber YouTube kanalında yayında...

YOUTUBE KANALIMIZA ABONE OLMAYI UNUTMAYIN!

Yolda yürürken bir anda yere yığıldı! Sosyal medyada gündem olan çorba! Müdür bile çekinerek söyledi... Havada panik anları: Kalp krizi geçiren oldu! Fenomen kadın, tartıştığı bir başka fenomeni canlı yayında vurdu! Uzun zamandır böylesi görülmedi: Rize'de deprem anı kamerada! Oğlunu PKK yandaşlarının arasından çekip çıkardı!