Yükseköğretim Kurumları Sınavı ne zaman olacak?

YÖK Başkanı Yekta Saraç geçtiğimiz aylarda üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistem tanıtılmıştı. YKS sınavı ne zaman? Yeni üniversiteye giriş sistemine ilişkin yapılan açıklama ile 18 puan türünde azaltmaya gidilen puan türleri 4'e indirildi. Türkçe ve matematik sınavları merkezde olacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gerekiyor. Yeni sınav sisteminin adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak. Sınavda kaç soru sorulacak? YKS ne zaman yapılacak? Başvurular ne zaman başlayacak? Detaylar haberimizde...

YGS ve LYS’nin de kaldırılacağı açıklanmıştı. Üniversiteye giriş için yeni getirilecek olan sistemin tam olarak nasıl olacağı belli değildi ve bu konuda belirsizlik hakimdi. İkileme düşen üniversite adayları bu konu hakkında araştırmalarını sürdürüyordu. Sınav sistemine yeni detaylar da ekleniyor. Yeni sınav sisteminin adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olacak. YKS ne zaman? Sınavda kaç soru sorulacak? Başvurular ne zaman başlayacak? Detaylar haberimizde...

ÖSYM, 2018 yılı için sınav takvimini açıkladı. Buna göre Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için başvurular 1 Mart’ta başlayacak, 21 Mart’ta sona erecek. YKS sonuçları ise 31 Temmuz’da açıklanacak. Sınava başvuru süresi içerisinde başvuramayanlar için 4 Nisan’da bir gün daha hak tanınacak.

ÖSYM merakla beklenen 2018 yılı sınav takvimini yayınladı. YKS için başvurular 1 Mart’ta başlayacak ve 21 Mart’ta kapanacak. Ardından bu süre içinde başvuramayan adaylara 4 Nisan’da bir günlük ek süre verilecek.

YKS NE ZAMAN?

Yükseköğretim Kurulu tarafından, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nin 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturumun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah ve Dil Sınavı'nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılması kararlaştırıldı.

Yükseköğretim Kurulu tarafından, yapılan Genel Kurul toplantısında Yükseköğretim Kurumları Sınavı ile ilgili alınan kararlara ilişkin açıklama yapıldı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil Sınavı’nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verildiği kaydedildi. İkinci oturumda ve Dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmediği belirtildi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi'nde Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacağı kaydedildi. Soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe ve kısıtlamaya gidilmediği belirtilen açıklamada, soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakika olarak belirlendiği kaydedildi.

Temel Yeterlilik Testi sınavında, Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacağı kaydedildi. Soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe ve kısıtlamaya gidilmediği belirtilen açıklamada, soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakika olarak belirlendiği kaydedildi.

SINAV TARİHİ VE SORU SAYISI

Sınavlar Haziran ayında bir hafta sonunda 2 oturumda yapılacak, soru sayısı 80 olacaktır. Türkçe ve Matematik sabah oturumunda yapılacak. Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir. 200 ve üzeri olan puanlar, adaylar istedikleri taktirde bir sonraki yıl da geçerli olacak. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu. İlk oturumda sayısal-sözel beceri ölçülecek.

İkinci oturumda 4 test yer alacak sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir. Belli programlar için getirilen başarı sıralaması şartına aynen devam edilecektir. Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı aynı tutulmuştur. Sınav puan türleri 18'den 5'e indirilmiştir. Sınavlar tek hafta sonunda 6 oturumdan 3 oturuma indirilmiştir.

BARAJ PUANI GEÇERLİ

Özel yetenekle öğrenci alan programlarda geçen sene olduğu gibi baraj puanı bu yıl da aynı tutuldu. Temel Yeterlilik Testi'ne giren ve Temel Yeterlilik Testi puanı en az 150 olan adaylar, özel yetenekle öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecekler.

TEMEL YETERLİLİK TESİ ETKİSİ

Temel yeterlilik testinin etkisi yüzde 40 olacak.

YENİ ÜNİVERSİTE SINAVI SİSTEMİ NASIL OLACAK?

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversiteye giriş sistemine ilişkin yeni düzenlemeleri açıkladı.Üniversiteye girişte yeni sistemi açıklarken, her puan türünde Türkçe ve matematiğin katkısı olacağını söyleyen Saraç, sınavı bir hafta sonunda tamalanacağını dile getirdi.

YÖk Başkanı Saraç, bu sene uyulanacak ve yeni adı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan yeni üniversiteye giriş sisteminini ayrıntılarını açıkladı.

İKİ GÜNE BÖLÜNECEK

Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın ayrıntılarının kamuoyuna açıklanmasının ardından öğrencilerden gelen tepkiler ve sivil toplum kuruluşlarının itirazları üzerine Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla YÖK yönetimi geçtiğimiz hafta STK temsilcileriyle bir araya gelerek itirazları ve önerileri değerlendirdi.

Sabah'ın haberine göre, Yükseköğretim Kurumu (YÖK) üniversiteye girişte bu sene ilk kez uygulanacak, milyonlarca öğrenciyi ilgilendiren Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda beş değişiklik talebini masaya yatırdı. Sivil toplum kuruluşlarından gelen tepkiler üzerine YÖK yönetimi, ilk oturumda, Türkçe ve matematik sorularının yanı sıra sosyal bilimler, fen bilimler ve din kültürü ve ahlak bilgisi sorularının eklenmesi, soru sayısının artırılması ve sınavın iki güne uzatılması üzerinde çalışıyor. STK'lar, YKS'nin sabah gerçekleştirilecek birinci oturumunda Türkçe ve matematik sorularının yanı sıra sosyal bilimler, fen bilimler ile okullarda zorunlu ders olarak okutulan ve değerler eğitiminin de verildiği Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi'nin ayrı soru başlıkları altında verilmesini talep ettiler. STK'lar soruların Türkçe ya da matematiğin içine katılması yerine ayrı konu başlıklarında yer almasını da istedi.

MGM, İstanbul dahil çok sayıda kent için saat verdi! İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki
Sonraki Haber