Yükselen faizler ABD’de iflas dalgası başlattı

ABD’de yükselen politika faizleri sonucu artan borç maliyetleri şirketleri iflasa sürüklemeye başladı. Insider’ın haberine göre Amerikan şirketleri için ufukta kara bulutlar görünüyor. İşte detaylar...

Habere göre Apollo Management’ın ekonomistleri ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artışları sonucu ülkede bir iflas dalgasının başlamakta olduğunu belirtiyor.

BORÇLANMA MALİYETİ ÇOK YÜKSEK

Baş ekonomist Torsten Sløk liderliğindeki ekonomistler Amerikan kredi piyasasına ilişkin yorumlarını açıkladı. Ekonomistler, “FED’in faiz oranlarını daha uzun süre yüksek tutmasıyla, daha yüksek borç maliyetleri önümüzdeki çeyreklerde bilanço ve Faiz karşılama oranları üzerinde baskı oluşturmaya devam edecek ve hem yatırım notlu hem de yüksek getirili şirket tahvilleri için daha yüksek yeniden finansman maliyetlerine sebep olacak” ifadelerine yer Tüm bu gelişmeler şirketler için kredi almanın çok daha maliyetli hale geldiğini gösteriyor.

İFLASLAR ARTARAK DEVAM EDECEK

Ekonomistlerin açıklamasında, “İflas başvuruları artıyor, bir temerrüt dalgası başladı ve temerrüt oranları özellikle orta sermayeli halka açık şirketlerde önümüzdeki çeyreklerde artmaya devam edecek” ifadelerine yer verildi.
Baş ekonomist Sløk şirket blogunda, “Temerrüt oranlarında devam eden artış sadece bir ‘normalleşme’ değildir. Bu, FED faiz artırımlarının doğrudan sonucudur. FED ekonomiyi yavaşlatmaya çalışıyor” açıklamasında bulundu.

Moody’s verilerine göre, ABD’deki kurumsal temerrütler 2022’nin tamamını %53 gibi büyük bir oranda aştı. S&P Global verileri ise bu yılın eylül ayına kadar toplamda 516 iflas başvurusu yapıldığını gösterdi. Bu rakam 2021 ve 2022’deki rakamların tamamından daha fazla. Bu yılın başından itibaren olan temerrütler, pandeminin küresel ekonomiyi sarstı 2020’nin ilk üç çeyreğindeki 518 iflas başvurusunun hemen altında.

Sløk daha önceki bir açıklamasında da FED’in faiz artırımlarının iflaslardaki artıştan sorumlu olduğunu söylemişti. Baş ekonomist son açıklamasında ise, tüketicilerin de zorlanmaya başladığına dikkat çekti:

KREDİLRİN BÜYÜMESİ YAVAŞLADI

“Para politikasının gecikmeli etkileri, otomotiv kredileri ve kredi kartlarında temerrütlerin artması bankaların kredi koşullarını sıkılaştırıyor ve tüketici kredilerinin büyümesini yavaşlatıyor. Tüm bunlar da kredilerin genel büyümesinde önemli bir yavaşlamaya yol açarak tüketicileri ve zayıf bilançoları olan firmaları etkiliyor.”

DataTrek Research’ün Kurucu Ortağı Nicholas Colas, pazartesi günü yayınladığı bir notta, yüksek getirili tahvillerin alım-satım marjının yükselmediğini söyledi. Colas kurumsal tahvil piyasasının da “yerel ekonominin sağlam bir şekilde büyüme modunda kaldığına borsalar kadar ikna olduğunu” gösterdiğini söyledi.

Ancak Apollo’ya göre yakın zamanda vadesi gelecek olan büyük miktarda riskli borç var ve bu borçlar ABD’deki borç piyasasının %20’sini Avrupa’nınsa yaklaşık %45’ini oluşturuyor. Geçen ay Moody’s, 2024 ile 2028 arasında vadesi dolan 1,87 trilyon dolarlık çürük dereceli tahvil olduğunu söyledi. Bu rakam geçen yılki 2023-2027 çalışmasında kaydedilen 1,47 trilyon dolardan %27’lik bir artışı işaret ediyor.

Mike Tyson Jake Paul boks maçı canlı izle Netflix ücretsiz canlı yayın Resmi Gazete'de yayımlandı: Elektrik faturalarında yeni dönem! A Milli Basketbol Takımı'nın aday kadrosu açıklandı!
Sonraki Haber