Yunanistan lideri Miçotakis, Ege'yi Türklere kapatma planı yapıyor!

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, TBMM’nin Yunanistan’ın karasularını 12 mile genişletmesi halinde ‘savaş nedeni’ sayılacağı 1995 tarihli kararının kaldırılmasını istedi. Bu absürd iddiasının gerçekleştiği senaryoda, Türkiye denizlerden tamamen koparılıyor. 

Yunanistan, Fransa ve ABD'nin adeta sömürgesi haline gelmesinin verdiği özgüvenle yine komşusu Türkiye'yi hedef aldı. 

'CASUS BELLİ'

Bulgaristan’ın başkenti Sofya'da, dün ülkenin yeni Başbakanı Kiril Petkov ile görüşen Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Türkiye-AB ilişkileri ile ilgili bir soruyu cevaplandırırken önce “Türkiye’ye 2 seçenek sunan AB’nin belirlediği çerçeve net. Bu seçeneklerden biri de Türkiye’nin, aralarında Yunanistan’ın da bulunduğu komşularıyla ilişkilerini aşamalı normalleştirmesidir” dedi.

Ardından da “İlişkilerin normalleştirilmesi de Türkiye’nin, anlaşılması mümkün olmayan ve halen devam eden ‘casus belli’ tehdidi dahil, tahrikçi eylemlerine son vermesini gerektiriyor” diye ekledi. Yunan Başbakanı cevabını “Eğer bu geçekleşirse, Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesi için mücadele verecek ilk ülke biz olacağız” şeklinde sürdürdü.

KOMİK İDDİA: DÜNYA'DA SAVAŞ İLE TEHDİT EDİLEN TEK ÜLKEYİZ

Petkov ise aynı soruyu cevaplarken Türkiye’ye değinmeden “Önemli olan iyi komşuluk ilişkileridir. Çözüm bulmak amacıyla, her meseleyi görüşmeye hazırız” dedi. Yunanistan yıllardır, deniz hukuku gereğince, Ege’de karasularını 12 mile genişetme hakkı bulunduğunu iddia ediyor.

Bu çerçevede de TBMM’nin 1995 tarihli kararını “Türkiye’nin bu yasal hakkımızı kullanmamız halinde, bizi savaş ile tehdit etmesi” şeklinde yorumluyor. Yunan hükümeti özellikle son iki yıldır “Dünyada savaş ile tehdit edilen yegâne ülke Yunanistan’dır” propagandası yapıyor.

DENDİAS TÜRKİYE'YE 4 ŞART SUNDU

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, ekim ayında parlamento savunma ve dış politika komisyonundaki konuşmasında, Türk-Yunan diyaloğunun ilerlemesi için ‘casus belli’nin iptalinden başka şu şartları da ortaya atmıştı:

Türkiye, Deniz Hukuku Sözleşmesi’ni tanımalı.

Yunanistan ile sadece Ege ve Doğu Akdeniz’de deniz yetki sınırlarının belirlenmesi konusunu görüşmeyi kabul etmeli.

Libya ile imzaladığı deniz yetki alanlarının belirlenmesine ilişkin mutabakat muhtırasından vazgeçmeli.

Kıbrıs’da konusunda, BM Güvenlik Konseyi kararlarnı doğrultusunda bir çözümü kabul etmeli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan canlı yayında önemli açıklamalar Kemal Can Serveti Ne Kadar? Can Holding Şirketleri Nelerdir? Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor?
Sonraki Haber